Ποταμός Κολοράδο (Αργεντινή)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποταμός Κολοράδο
Χάρτης των λεκανών απορροής του ποταμού Κολοράδο (στο πορτοκαλί) και του Ρίο Ντεσαγουαδέρο ή ποταμού Σαλάδο (στο κίτρινο)
ΠηγέςΆνδεις
Χώρες ΛεκάνηςΑργεντινή Αργεντινή
Μέση εκροή140 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιΠοταμός Ντεσαγουαδέρο, Grande River και Barrancas River
Χάρτης
Το φράγμα Κάσα δε Πιέδρα στον ποταμό Κολοράδο

Ο Ποταμός Κολοράδο (ισπανικά: Río Colorado, προφορά ΔΦΑ: [ˈri.o koloˈɾaðo]) είναι ένας ποταμός στο νότο της Αργεντινής.

Ο ποταμός σηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών συνόρων μεταξύ των αργεντινών επαρχιών του Νεουκέν και Μεντόσα, και μεταξύ του Ρίο Νέγρο και Λα Πάμπα. Το φράγμα του που είναι προκαλούμενο από τον άνθρωπο, χρησιμεύει και να παραγάγει τον υδροηλεκτρισμό για την άνυδρη περιοχή που ο ποταμός διασχίζει και να ρυθμίσει τη στάθμη του νερού του ποταμού.

Οι πηγές του βρίσκονται στις ανατολικές κλίσεις των Άνδεων, και ακολουθεί μια πορεία γενικά ανατολικά-νοτιοανατολικά προς τον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου απορρίπτεται περίπου 100-120 χιλιόμετρα νότια της Μπαΐα Μπλάνκα.

Το συνολικό μήκος του είναι περίπου 1.000 χιλιόμετρα, είναι σχεδόν 2.000 χιλιόμετρα αν ο ποταμός Ντεσαγουαδέρο υπολογίζεται μέσα.

Μετά την αναχώρηση από την εγγύτητα των Άνδεων, ο Κολοράδο ρέει μέσα από ένα άγονο, άνυδρο έδαφος, και δεν λαμβάνει σημαντικό παραπόταμο εκτός από τον Σαλάδο (ή Κουρακό) από την επαρχία Λα Πάμπα. Τα χαμηλά εδάφη του Κολοράδο, στην πορεία του σε όλη την Παταγονία, είναι γόνιμα και δασώδη, αλλά πολύ μικρά σε έκταση για να διατηρήσουν περισσότερο από ένα μικρό, διασκορπισμένο πληθυσμό.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «"Colorado River, a stream in the south of the Argentine Republic». 1911 Encyclopædia Britannica/Colorado River (Argentine) (στα Αγγλικά). Encyclopædia Britannica (11th ed.). 1911. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2014.