Ποσειδωνία Σύρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°23′24″N 24°53′13″E / 37.39000°N 24.88694°E / 37.39000; 24.88694

Ποσειδωνία
Άποψη της Ποσειδωνίας.
Ποσειδωνία is located in Greece
Ποσειδωνία
Ποσειδωνία
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΝοτίου Αιγαίου
ΔήμοςΣύρου - Ερμούπολης
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΚυκλάδων
Έκταση23,705 km²
Πληθυσμός760 (2011)

Η Ποσειδωνία, γνωστή και ως Ντελαγκράτσια, είναι οικισμός της Σύρου. Bρίσκεται στο φαρδύ κόλπο του Φοίνικα και απέχει 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ερμούπολη. Αποτέλεσε για πολλά χρόνια το θέρετρο των πλουσίων Συριανών.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο όνομα προέρχεται από την αρχαία Ποσειδωνία που εικάζεται ότι βρισκόταν εκεί και ήταν αφιερωμένη στο θεό Ποσειδώνα, ενώ το δεύτερο όνομα προέρχεται από τη μικρή καθολική εκκλησία Μαντόνα Ντε λα Γκράτσια (Παναγία της Χάριτος) που βρίσκεται δίπλα στο μικρό κοιμητήριο του οικισμού.

Γενικές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον οικισμό είναι αξιοπρόσεκτες οι νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής εξοχικές επαύλεις, με πύργους και μεγάλους κήπους με πεύκα και φοίνικες, που κατασκευάστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα. Η πιο γνωστή είναι η έπαυλη Τσιροπινά (πρώην δήμαρχος Ερμουπόλεως), η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο. Σήμερα, το κτήριο χρησιμοποιείται για διαφόρων ειδών εκδηλώσεις.

Στην Ποσειδωνία επίσης βρίσκεται ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Ιωάννη και η λέσχη με το γήπεδο του τένις. Στο λόφο δεσπόζει ο καθολικός ναός του Αγίου Πέτρου από το 1860. Στην περιοχή λειτουργεί και δημοτικό σχολείο.

Κοντά στον οικισμό υπάρχουν οι παραλίες Φετουρή, Βούλγαρη, Αγκαθωπές και Κόμητο, που προσελκύουν πολλούς παραθεριστές τους καλοκαιρινούς μήνες. Στις Αγκαθωπές βρίσκεται μεγάλος πληθυσμός θαλάσσιων κρίνων.

Διοίκηση και πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοικητικά ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Ποσειδωνίας, η οποία υπάγεται στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης. Πριν το Πρόγραμμα Καλλικράτης, υπαγόταν στον Δήμο Ποσειδωνίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στην περιοχή ζουν σήμερα 760 κάτοικοι. Η πορεία του πληθυσμού:

Έτος 1991 2001 2011
Πληθ. 604 633 760

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]