Πολ Λούκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολ Λούκας
Ο Πολ Λούκας στην ταινία Φρουρά επί του Ρήνου (Watch On The Rhine, 1943)
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Lukács Pál (Ουγγρικά)
Γέννηση26 Μαΐου 1894
Βουδαπέστη, Αυστροουγγαρία Country flag
Θάνατος15 Αυγούστου 1971 (77 ετών)
Ταγγέρη, Μαρόκο Country flag
Αιτία θανάτουκαρδιαγγειακή νόσος
ΕθνικότηταΟύγγρος
Χώρα πολιτογράφησηςΑμερικανός
Ιδιότηταηθοποιός, σεναριογράφος και ηθοποιός ταινιών
Είδος τέχνηςηθοποιός
ΒραβεύσειςΌσκαρ (1)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Με τη Σίλβια Σίντνεϊ στην ταινία Δική σου για πάντα (1931)

Ο Παλ Λουκάκς (Pál Lukács, 26 Μαΐου 1894 - 15 Αυγούστου 1971), γνωστότερος ως Πολ Λούκας, ήταν Αυστροούγγρος ηθοποιός βραβευμένος με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Φρουρά επί του Ρήνου (Watch On The Rhine, 1943).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στη Βουδαπέστη ο Πολ Λούκας έφτασε στο Χόλιγουντ το 1927, μετά την επιτυχία του στα θέατρα της Ουγγαρίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας όπου συνεργάστηκε με τον περίφημο Γερμανό θεατρικό σκηνοθέτη Μαξ Ράινχαρντ. Ο Λούκας είχε κάνει το θεατρικό του ντεμπούτο στην Ουγγαρία το 1916, σε ηλικία 25 χρονών και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ένα χρόνο αργότερα. Στο Χόλιγουντ ο Λούκας ερμήνευσε αρχικά γοητευτικούς γυναικάδες και έπειτα καθιερώθηκε ως κινηματογραφικός κακός.

Κατά τη δεκαετία του '30 εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες με κυριότερες την γκαγκστερική ταινία Grumpy του 1930, το μελόδραμα Rockabye του 1932, την κομεντί Γυναίκες ερωτευμένες (Ladies in Love) και το δράμα Χαμένα νιάτα (Dodsworth) του 1936 καθώς και το θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ Η εξαφάνιση της κυρίας (The Lady Vanishes) του 1938. Υποδύθηκε με επιτυχία τον ντετέκτιβ Φάιλο Βανς στην ταινία του 1935 The Casino Murder Case, αλλά ήταν η ερμηνεία του στο αντιναζιστικό θεατρικό δράμα της Λίλιαν Χέλμαν Φρουρά επί του Ρήνου το 1941 που τον καθιέρωσε. Δυο χρόνια αργότερα, το 1943, κλήθηκε να ερμηνεύσει το ίδιο ρόλο στην κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού πλάι στην Μπέτι Ντέιβις. Ο ρόλος του Κερτ Μίλερ, ενός άνδρα που αντιμαχόταν τον φασισμό του χάρισε το όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου, καταφέρνοντας να υπερισχύσει έναντι δυνατών αντιπάλων όπως ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ για την ταινία Καζαμπλάνκα και ο Γκάρι Κούπερ για την κινηματογραφική μεταφορά του Για ποιον χτυπά η καμπάνα.

Κατά τη δεκαετία του '40, ο Λούκας αποτέλεσε μέλος της Ένωσης κινηματογραφιστών για τη διατήρηση του αμερικανικού ιδεώδους του Τζον Γουέιν, μιας συντηρητικής ομάδας που εναντιώνονταν στην επιρροή του κομμουνισμού στο Χόλιγουντ.

Συνέχισε να εργάζεται στο θέατρο κατά τη δεκαετία του '40 και κατά τη δεκαετία του '50 άρχισε να δέχεται τηλεοπτικούς ρόλους. Αξιοσημείωτη είναι η εμφάνιση του στο θεατρικό σανίδι το 1953 ως Κόσμο Κόνστανταϊν στο μιούζικαλ του Έρβιν Μπερλίν στο Μπρόντγουεϊ Call Me Madam, ενώ το 1954 εμφανίστηκε στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Ιούλιου Βερν 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων αντιμετώπιζε προβλήματα μνήμης κάτι που τον οδήγησε να ξεσπάσει έναντι των υπόλοιπων ηθοποιών και του συνεργείου.[1] Από το ξέσπασμα του δε γλίτωσε ούτε ο φίλος του Πίτερ Λόρε.

Παντρεύτηκε 3 φορές, έμεινε χήρος από το δεύτερο του γάμο και παντρεύτηκε για τρίτη φορά το 1963 με την Ανέτ Ντρίζενς που έμεινε στο πλάι του μέχρι και τον θάνατό του το 1971.

Απεβίωσε το 1971 στην Ταγγέρη του Μαρόκου,[2] ενώ έψαχνε κάποιο μέρος να μείνει κατά την απόσυρσή του.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου

Βράβευση:

  • 1943: Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Φρουρά επί του Ρήνου

Βράβευση:

  • 1943: Α' Ανδρικής Κινηματογραφικής Ερμηνείας για την ταινία Φρουρά επί του Ρήνου

Βραβεία Κύκλου Κριτικών Νέας Υόρκης

Βράβευση:

  • 1943: Ανδρικής Ερμηνείας για την ταινία Φρουρά επί του Ρήνου

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. According to the featurette "The Making of 20,000 Leagues Under the Sea" on Disc 2 of the Special Edition DVD release.
  2. Obituary Variety, August 18, 1971, page 55.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]