Πλατούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Platoon
ΣκηνοθεσίαΌλιβερ Στόουν
ΠαραγωγήOrion Pictures
ΣενάριοΌλιβερ Στόουν
ΠρωταγωνιστέςΤσάρλι Σιν
Γουίλεμ Νταφόε
ΜουσικήΤζόρτζ Ντελερού
ΦωτογραφίαΡόμπερτ Ρίτσαρντσον
ΜοντάζΚλερ Σίμπσον
Εταιρεία παραγωγήςHemdale films
ΔιανομήOrion Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 19 Δεκεμβρίου 1986
Country flag 30 Απριλίου 1987
Διάρκεια120 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Πλατούν (αγγλ. Platoon) είναι αμερικάνικη πολεμική ταινία παραγωγής 1986 σε σκηνοθεσία Όλιβερ Στόουν με τους Τσάρλι Σιν, Τομ Μπέρεντζερ και Γουίλεμ Νταφόε. Η ταινία βραβεύτηκε με τέσσερα βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Το 2019 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.[1]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην εποχή του πολέμου του Βιετνάμ, ο Κρις Τέιλορ, ένας νεαρός, πηγαίνει ως εθελοντής στον πόλεμο, χωρίς να περιμένει να αντιμετωπίσει τόσες δυσκολίες. Στο στρατόπεδο του Κρις, υπάρχουν δύο "αντίπαλες" πλευρές αμερικάνων στρατιωτών που ελέγχουν οι λοχίες Μπαρνς και Ελάιας. Οι στρατιώτες της πλευράς του Ελάιας δεν είναι σκληροί με τους αθώους Βιετναμέζους και τα βράδια συγκεντρώνονται όλοι μαζί και καπνίζουν ουσίες για να ξεφύγουν για λίγο από τον πόλεμο. Ο Μπαρνς και οι άντρες του είναι σκληροί πολεμιστές, αλλά δε διστάζουν να εκτελέσουν εν ψυχρώ μέχρι και ανυπεράσπιστους Βιετναμέζους, αν πιστεύουν πως είναι εχθροί τους. Ο Κρις όχι μόνο πρέπει να αντέχει στον πόλεμο, αλλά και να διαλέξει ποιόν από τους δύο λοχίες θα ακολουθήσει στις αντιλήψεις.

Ρόλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του 1986. Το Πλατούν απέσπασε Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, ήχου και μοντάζ, ενώ προτάθηκε και για άλλα τέσσερα. Απέσπασε επίσης και τρεις Χρυσές Σφαίρες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ο πλήρης κατάλογος ταινιών του Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Η.Π.Α» (στα Αγγλικά). loc.gov. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]