Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 51°30′28″N 0°05′57″W / 51.507778°N 0.099167°W / 51.507778; -0.099167

Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ
Ίδρυση2000
Περιοχή Μπάνκσαϊντ, Λονδίνο, Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Επισκέπτες4.747.537
Πλησιέστερος σταθμός Σάουθουορκ, Μπλακφράιαρς
Ιστότοποςhttp://www.tate.org.uk/visit/tate-modern

Η Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ (γνωστή και ως Τέιτ Μόντερν, αγγλ. Tate Modern) είναι μουσείο μοντέρνας τέχνης που βρίσκεται στην περιοχή Μπάνκσαϊντ του Λονδίνου, και αποτελεί μέρος του δικτύου μουσείων Τέιτ. Είναι η πιο δημοφιλής πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης και το τρίτο δημοφιλέστερο μουσείο στην Αγγλία. Η Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ συνδέεται με την Πινακοθήκη Τέιτ με σκάφος, καθώς τα δυο μουσεία βρίσκονται στις όχθες του Τάμεση.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πινακοθήκη ιδρύθηκε το 2000 στο κτήριο όπου παλαιότερα βρισκόταν ο Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας Μπάνκσαϊντ, που ανεγέρθηκε το 1947 και είναι σχεδιασμένο από τον Τζάιλς Γκίλμπερτ Σκοτ, σχεδιαστή περίφημων έργων όπως ο Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας Μπάτερσι και ο κόκκινος αγγλικός τηλεφωνικός θάλαμος. Η χαρακτηριστική καμινάδα στο εξωτερικό του κτηρίου έχει ύψος 99 μέτρα. Το εργοστάσιο έκλεισε το 1981, και μέχρι το 1993 είχε εγκαταλειφθεί και βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση, προοριζόμενο για κατεδάφιση. Τον επόμενο χρόνο όμως η Πινακοθήκη Τέιτ ανακοίνωσε ότι ο πρώην Σταθμός θα στέγαζε τη συλλογή μοντέρνας τέχνης της Πινακοθήκης. Το κτήριο τροποποιήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Χέρτσογκ & ντε Μιούρον, με κύρια εξωτερική παρέμβαση την προσθήκη δυο επιπλέον γυάλινων ορόφων πάνω από το κυρίως κτίριο. Ένα τρίτο του κτηρίου περιήλθε στον έλεγχο της εταιρίας EDF Energy, όπου και χρησιμοποιείται ως ηλεκτρικός υποσταθμός.

Το 2006 η EDF Energy ανακοίνωσε ότι θα αποδέσμευε τον μισό από τον χώρο που της είχε παραχωρηθεί. Στον ελεύθερο πλέον χώρο, πάνω από πρώην δεξαμενές πετρελαίου, αποφασίστηκε να ανεγερθεί μια δυτική πτέρυγα αποτελούμενη από ένα δεκαόροφο πυραμιδοειδές κτίριο, επίσης σε σχέδια Χέρτσογκ & ντε Μιούρον, που θα ολοκληρωθεί το 2015 και θα στεγάσει έργα βίντεο, φωτογραφίας, installations καθώς και χώρους κοινωνικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των επισκεπτών. Η ανέγερσή του όμως προκάλεσε αντιδράσεις με τη λογική ότι δεν ταιριάζει στην αισθητική της υπόλοιπης Πινακοθήκης. Η κατασκευή του νέου κτηρίου εντάχθηκε στις προετοιμασίες της Πινακοθήκης για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο και η γενικότερη επέκταση και ανανέωση κόστισε περίπου 215 εκατ. £, από τα οποία περίπου 50 εκατ. £ έδωσε το βρετανικό κράτος.

Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συλλογή της πινακοθήκης περιλαμβάνει έργα μοντέρνας τέχνης από το 1900 μέχρι σήμερα. Το μουσείο διαθέτει επτά επίπεδα, αριθμημένα από 0-6. Ο εκεθεσιακός χώρος αποτελείται από τα επίπεδα 0-4.

Στο 3ο επίπεδο βρίσκονται κυρίως έργα καλλιτεχνών αφηρημένης τέχνης, εξπρεσιονισμού και αφηρημένου εξπρεσιονισμού, όπως Κλωντ Μονέ, Μαρκ Ρόθκο και Ανρί Ματίς. Στο 5ο επίπεδο περιλαμβάνονται έργα καλλιτεχνών του κινήματος Άρτε Πόβερα, όπως Γιάννη Κουνέλλη και Καζιμίρ Μαλέβιτς, καθώς και έργα καλλιτεχνών του κυβισμού, του φουτουρισμού, του βορτισισμού και της Ποπ Αρτ, όπως Πάμπλο Πικάσο, Άντι Γουόρχολ και Ρόι Λίχτενσταϊν.

Προσωρινές εκθέσεις υπάρχουν, εκτός από το 2ο και 4ο επίπεδο, και στο λεγόμενο "Στροβιλοστάσιο" (Turbine Hall), μία αίθουσα ύψους περίπου πέντε ορόφων, όπου παλαιότερα βρίσκονταν οι στροβιλογεννήτριες του εργοστασίου ενέργειας. Εκεί, κάθε χρόνο, φιλοξενείται ένα έργο μεγάλων διαστάσεων από έναν καλλιτέχνη για κάποια περίοδο.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]