Πιάτσα Μπαρμπερίνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πιάτσα Μπαρμπερίνι
Χάρτης
Είδοςπλατεία
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°54′13″N 12°29′18″E
Διοικητική υπαγωγήΡώμη
ΧώραΙταλία
Υλικάasphalt concrete
Commons page Πολυμέσα
Η Πιάτσα Μπαρμπερίνι στην πόλη της Ρώμης, με την Κρήνη του Τρίτωνα να ορθώνεται στο κέντρο της.

Η Πιάτσα Μπαρμπερίνι είναι μια από τις διασημότερες πλατείες της πόλης της Ρώμης. Βρίσκεται στα σύνορα του Κυρηναλίου Λόφου με τους κήπους Όρτι Σαλουστιάνι και αποτελεί το σημείο εκκίνησης της φημισμένης Βία Βένετο. Εξυπηρετείται από τον ομώνυμο σταθμό του μετρό, ενώ απέχει γύρω στα 10 με 15 λεπτά με τα πόδια από το σιδηροδρομικό σταθμό Τέρμινι.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την αρχαιότητα η ευρύτερη περιοχή αποτελούσε πολυτελές προάστιο, όπου διατηρούσαν τις βίλες τους εύποροι πολίτες. Ωστόσο, μετά τη λεηλασία της Ρώμης κατά τον 5ο αιώνα η περιοχή ερημώθηκε. Ανέκτησε τη χαμένη της αίγλη το 17ο αιώνα, όταν χτίστηκαν στην περιοχή διάφορα κτίσματα τα οποία σχετίζονταν ως επί το πλείστον με την ισχυρή οικογένεια των Μπαρμπερίνι και το Τάγμα των Καπουτσίνων Μοναχών. Όσο για την ίδια τη Βία Βένετο, αυτός ο δρόμος με τα κομψά ξενοδοχεία και τα καφέ κατασκευάστηκε προς τα τέλη του 19ου αιώνα. Γνώρισε μεγάλη λάμψη κατά τις δεκαετίες του ’50 και ’60, όταν σύχναζαν στην περιοχή τα λαμπρότερα αστέρια του ιταλικού κινηματογράφου, με τους παπαράτσι να παρακολουθούν κάθε τους βήμα. Στις μέρες μας η περιοχή παραμένει πολύβουη και κέντρο τουρισμού.

Κρήνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χαρακτηριστικότερο μνημείο της πλατείας είναι η Κρήνη του Τρίτωνα, ένα σιντριβάνι που κατασκεύασε στο κέντρο της ο μαέστρος του Μπαρόκ, Τζαν Λορέντσο Μπερνίνι. Η κρήνη κατασκευάστηκε το 1642, μετά από παραγγελία του προστάτη του Μπερνίνι, Πάπα Ουρβανού Η', κατά κόσμον Μαφφέο Μπαρμπερίνι. Τα ίδια πρόσωπα συνδέονται και με την κατασκευή μιας ακόμη κατασκευής που σήμερα βρίσκεται στη συμβολή της πλατείας με τη Βία Βένετο. Πρόκειται για την Κρήνη των Μελισσών, την οποία κατασκεύασε ο Μπερνίνι το 1644, και η οποία έγινε στόχος καυστικών σχολίων εξαιτίας της πικρίας του απλού λαού για τη ματαιοδοξία των Μπαρμπερίνι. Οι μέλισσες απεικονίζονταν στο οικόσημο της οικογένειας, και για το λόγο αυτό πολλά από τα μνημεία στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας διαθέτουν ανάγλυφα με τη μορφή τους, συμπεριλαμβανομένων και των δύο κρηνών.

Κτίρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο Ουρβανός ανέβηκε στον παπικό θρόνο, διέταξε την ανοικοδόμηση ενός πολυτελούς ανακτόρου για την οικογένειά του. Το Παλάτσο Μπαρμπερίνι, το οποίο δεσπόζει στην πλατεία – η είσοδός του είναι στην Βια ντελε Κουάτρο Φοντάνε – επιμελήθηκαν οι λαμπροί αρχιτέκτονες Κάρλο Μαντέρνο, Φραντσέσκο Μπορομίνι και Τζαν Λορέντσο Μπερνίνι. Σήμερα εκεί φιλοξενείται μέρος της συλλογής της Εθνικής Πινακοθήκης Αρχαίας Τέχνης. Συγκεκριμένα μπορεί κανείς να θαυμάσει έργα των Ελ Γκρέκο, Ραφαήλ, Χολμπάιν, Καραβάτζιο, Λίπι και Γκουΐντο Ρένι.

Στις παρυφές της Βία Βένετο βρίσκεται επίσης ένα ιστορικό κτίριο, μια εκκλησία που συνδέεται με το Τάγμα των Καπουτσίνων Μοναχών, η Σάντα Μαρία ντελα Κοντσετσιόνε. Στον ναό αυτό τονίζεται ιδιαίτερα η ζοφερότητα του θανάτου, με τους Καπουτσίνους να έχουν διακοσμήσει τους τοίχους της κρύπτης της με σκελετούς περίπου 4.000 αδελφών τους, δημιουργώντας ένα μακάβριο μεμέντο μόρι.

Τέλος, το όνομα του Μπερνίνι, συνδέεται με έναν ακόμη τρόπο με την πλατεία. Εκεί βρίσκεται ένα ονομαστό ξενοδοχείο πέντε αστέρων, γνωστό ως Hotel Bernini Bristol. Ιδρύθηκε το 1874 και διαθέτει δωμάτια με επίπλωση από αντίκες ταπισερί του 18ου αιώνα. Εκεί για δεκαετίες φιλοξενούνται πολιτικοί, διπλωμάτες και διασημότητες. Αποτελεί δε το σκηνικό του τελευταίου κεφαλαίου του μυθιστορήματος «Illuminati» του Αμερικανού συγγραφέα Νταν Μπράουν.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για μεγέθυνση κάντε κλικ στις φωτογραφίες:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Ρώμη», Σειρά: Οδηγοί του Κόσμου, Εκδόσεις DK - Η Καθημερινή, 1998 (ISBN 960-7945-09-3)
  • Σχετικά άρθρα της αγγλόφωνης και ιταλόφωνης βικιπαίδειας.


Συντεταγμένες: 41°54′14″N 12°29′18″E / 41.90389°N 12.48833°E / 41.90389; 12.48833