Πασχάλης Τερζής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πασχάλης Τερζής
Ο Πασχάλης Τερζής μαζί με την Έλενα Παπαρίζου
Γέννηση24 Απριλίου 1949 (1949-04-24) (74 ετών)
Πυλαία, Θεσσαλονίκη
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Ιδιότητατραγουδιστής
Εν ενεργεία1974–σήμερα
ΤέκναΓιώργος Τερζής
Γιάννα Τερζή
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςλαϊκό τραγούδι

Ο Πασχάλης Τερζής (Πυλαία, 24 Απριλίου 1949) είναι Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πασχάλης Τερζής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης. Η ουσιαστική αρχή και επαφή με το χώρο του τραγουδιού έγινε στη Ρόδο το 1974 με το συνθέτη και μουσικό Γρηγόρη Τζιστούδη.[1] Εκτός από τα λαϊκά τραγούδια ο Πασχάλης τραγουδούσε και δημοτικά και ενθουσίαζε το κοινό. Αν και είχε αρκετά χρόνια στο τραγούδι η συμμετοχή του στη δισκογραφία ξεκίνησε το 1980.

Τότε τον άκουσε ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος και τον έβαλε στη δισκογραφία. Ακολούθησε ο πρώτος προσωπικός του δίσκος με τον τίτλο “Λέω” το 1982. Η επιτυχία αυτού του δίσκου έγινε η αφετηρία για μια στενότερη συνεργασία και φιλία με τον συνθέτη. Παράλληλα με τη δισκογραφική τους δουλειά πραγματοποίησαν μαζί συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και εμφανίσεις σε κέντρα της Θεσσαλονίκης.

Το 1982 συμμετέχει φιλικά στο δίσκο “Παίξε Χρήστο επειγόντως” μαζί με την Ελένη Βιτάλη, τον Γιώργο Σαρρή και τον Δημήτρη Κοντογιάννη, σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους Μανώλη Ρασούλη.

Το 1983 ακολουθεί ο δεύτερος επιτυχημένος προσωπικός δίσκος του Π. Τερζή με τον τίτλο “Μίλα μου στον ενικό”. Ένας δίσκος που περιέχει και το μεγάλο σουξέ “Φαντασία μου πλανεύτρα”. Η μουσική είναι του Χρήστου Νικολόπουλου και οι στίχοι των Λευτέρη Χαψιάδη και Χριστόφορου Μπαλαμπανίδη. Την ίδια περίοδο, ο Πασχάλης Τερζής συμμετέχει στον δίσκο “Όλοι δικοί μας είμαστε” των Χ. Νικολόπουλου, Μανώλη Ρασούλη μαζί με τους Νίκο Παπάζογλου, Δημήτρη Κοντογιάννη και Νάντια Καραγιάννη.

Το 1986 είναι η χρονιά του δίσκου “Εθνική Θεσσαλονίκης” με 12 τραγούδια σε συνθέσεις των Θεόδωρου, Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους του Λευτέρη Χαψιάδη. Το 1988, ο Πασχάλης Τερζής συνεργάζεται με τον Τάκη Μουσαφίρη στον δίσκο “Καινούρια Χρώματα”, στον οποίο τραγουδάει οκτώ τραγούδια. Τον Μάρτιο του 1990, συνεργάζεται για ακόμη μια φορά με το Χρήστο Νικολόπουλο και την Κατερίνα Κόρου. Δίσκος σταθμός στην καριέρα του με τίτλο “Είμαι μόνος μου”.

Το 1991, κυκλοφορεί ο δίσκος “Θα 'θελα να 'σουν εδώ”. Μια ολοκληρωμένη δουλειά νέων συνθετών του λαϊκού μας τραγουδιού. Ο

Πασχάλης Τερζής κέρδισε με αυτή τη δουλειά την αποδοχή και την αγάπη όλων των φίλων του λαϊκού τραγουδιού και θεωρείται αυτή τη στιγμή ένας από τους πιο σπουδαίους ερμηνευτές στο χώρο αυτό. Το 1992, κυκλοφορεί ο δίσκος “Μια αφιέρωση καρδιάς”. Τραγούδια με χρώμα και ύφος λαϊκό των Θανάση Πολυκανδριώτη, Ηλία Μπάσσιου κ.α. Το 1993, κυκλοφορεί ο δίσκος “Αυτοί που δεν μιλάνε”. Είναι ο έβδομος προσωπικός του δίσκος με τις υπογραφές γνωστών δημιουργών.

Το 1994, κυκλοφορεί ο δίσκος “Μεσόγειος”. Ο όγδοος προσωπικός του δίσκος σε συνεργασία με τη Σοφία Βόσσου, την Εύη Δρούτσα, τον Μάνο Ελευθερίου, το Φοίβο κ.ά. Σημείωσε τεράστια επιτυχία και έγινε χρυσός.

Τον Νοέμβριο του 1995, κυκλοφορεί ο δίσκος “Άφησε με μόνο”, κι αυτός ο δίσκος έγινε χρυσός. Το ίδιο το “Άφησε με μόνο” χαρακτηρίζεται ένα από τα καλύτερα ζεϊμπέκικα σε ολόκληρο το ελληνικό τραγούδι.

Το 1996, κυκλοφόρησε ο δίσκος “Αυτά είναι τα τραγούδια μου” που συγκεντρώθηκαν όλες οι παλιές επιτυχίες του περιέχοντας και 3 νέα τραγούδια. Έγινε σε διάστημα λίγων μηνών χρυσός.

Το 1997 κυκλοφόρησε ο δίσκος “Παλιόκαιρος” που χαρακτήρισε τη χρονιά και κέρδισε τις καλύτερες κριτικές από όλα τα μέσα. Ο δίσκος έφτασε τις 100.000 πωλήσεις. Τα τραγούδια έγραψαν ο Γιάννης Καραλής, ο Γιώργος Θεοφάνους και η Εύη Δρούτσα.

Τον Νοέμβριο του 1998 κυκλοφόρησε ένας νέος προσωπικός δίσκος του Πασχάλη Τερζή με τίτλο “Ο δικός μου ο δρόμος”. Ο δίσκος έγινε χρυσός από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του και λίγες μέρες αργότερα και πλατινένιος.

Τον Οκτώβριο του ’99, ο Πασχάλης Τερζής έδωσε μία μοναδική συναυλία στο Λονδίνο, στο Royal Albert Hall. Το 2000 κυκλοφορεί ένα διπλό CD με κάποιες επιτυχίες του Πασχάλη Τερζή με τίτλο “Επιτυχίες χθες, σήμερα, αύριο…”. Συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την ίδια χρονιά τον δίσκο “Δε με κατάλαβες ποτέ” με 18 καταπληκτικά τραγούδια. Επίσης, ένα CD hitmix με 13 επιτυχίες του απ’τους δίσκους “Άφησε με μόνο”, “Ο δικός μου ο δρόμος”, “Λέω” και “Δεν με κατάλαβες ποτέ”.

To 2001, κυκλοφορεί ένα συλλεκτικό CD με τίτλο “Τα ζεϊμπέκικα του Πασχάλη”, στο οποίο περιέχονται τα καλύτερα ζεϊμπέκικα του Π.Τερζή. Επίσης, κυκλοφορεί το CD “Θέλω να πω”. Ο Μάριος Τόκας γράφει 14 επιτυχίες, με τα “Φαντάσου”, “Μια βροχή”, “Θέλω να πω”, “Άλλος ο Θεός του κόσμου”, ”Νύχτα”, ”Μικρό μου” να ξεχωρίζουν. Το 2002, κυκλοφορεί ένα διπλό συλλεκτικό CD “Τραγούδια μιας ζωής” ζωντανά ηχογραφημένο στην Ιερά Οδό με γνωστές παλιές επιτυχίες καθώς και με αγαπημένα τραγούδια του Τερζή. Το 2003 ο διπλός δίσκος “Φωτιά στις νύχτες” με 16 στην κυριολεξία επιτυχίες και 5 τραγούδια για το ξημέρωμα φτάνει στα ύψη με μεγάλα hits “Φεγγάρι μου χλωμό”, ”Παραστράτημα”, “Έχει ένα φεγγάρι απόψε”, “Δικαίωμα μου”.

To 2004, ο Πασχάλης Τερζής συνεργάζεται για τρίτη φορά με τον Γιώργο Θεοφάνους με τον δίσκο “Στα υπόγεια είναι η θέα”, ενώ σιγά-σιγά στο προσκήνιο του τραγουδιού βγαίνει και η κόρη του Γιάννα Τερζή. Ακολουθεί προσωπική του αποχή για ενάμισι χρόνο περίπου από πίστες και επανακυκλοφορεί τρία νέα τραγούδια μαζί με τον τελευταίο δίσκο. Το 2006 κυκλοφορεί το νέο cd του με τίτλο “Είναι κάποιες αγάπες” με έμφαση στο ζεϊμπέκικο (Φεύγω, Ρίξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, Δεν πειράζει) καθώς και άλλα μοντέρνα για το ύφος του τραγούδια. Ο αγαπημένος λαϊκός τραγουδιστής, ο οποίος έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές ακροατών, πέρα από τη Γιάννα Τερζή, έχει ακόμη ένα παιδί[2], τον Γιώργο Τερζή. Πρόκειται για τον γιο του, τον οποίο απέκτησε κατά τη διάρκεια του πρώτου γάμου του. "Μόλις απολύθηκα από τον Στρατό, η πρώτη μου γυναίκα δεν υπήρχε. Νόμιζα τότε πως ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Παρ’ όλο που είχα μαζί της έναν γιο, τον Γιώργο µου" δήλωσε ο τραγουδιστής.

Τον Νοέμβριο του 2007, ο Πασχάλης συνεργάζεται ξανά με τον Χρήστο Νικολόπουλο. Με τίτλο “Η διαφορά” ένας δίσκος με 14 τραγούδια συνθέσεις, όλες του Νικολόπουλου, με τις μελωδίες να ξεχωρίζουν η μια από την άλλη, με το κλασικό ύφος βέβαια του λαϊκού συνθέτη. Τον Νοέμβριο του 2008, μια δοκιμασμένη και γεμάτη επιτυχίες συνεργασία επαναλαμβάνεται. Ο Πασχάλης Τερζής συνεργάζεται για μία ακόμα φορά με τον Γιώργο Θεοφάνους. «Μια νύχτα ζόρικη» ο τίτλος του δίσκου. Στίχους, εκτός από το Γιώργο Θεοφάνους έχουν γράψει ο Θάνος Παπανικολάου, ο Κώστας Φασουλάς, ο Ανδρέας Νεοφυτίδης και ο μεγάλος μας ποιητής Μάνος Ελευθερίου.

Ακολουθεί ένα promo σε χρονολογία 2010, με στίχους-μουσική Νίκου Καρβέλα με τίτλο “Δεν έχει η κόλαση φωτιές”, ενώ τον Ιανουάριο του 2011 ετοίμασε ένα τραγούδι επανεκτέλεση του Θοδωρή Παπαδόπουλου με τίτλο “Βροχή”.

Στις αρχές του 2015, ο Πασχάλης Τερζής επιστρέφει στα μουσικά δρώμενα, με το “Ένα θα σου πω”. Τη μουσική υπογράφει ο Λάκης Παπαδόπουλος και τους στίχους ο Κυριάκος Ντούμος.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. GreekDiscography. «GreekDiscography». www.GreekDiscography.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024. 
  2. Αν Ξαναζητούσες Την Καρδιά Μου - Πασχάλης Τερζής (HD 2011), https://www.youtube.com/watch?v=9TDlDkP7IDM, ανακτήθηκε στις 2021-05-09 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • [1] Βιογραφικό από music.net.cy
  • [2] DOC MUS Συναντήσεις - Λευτέρης Παπαδόπουλος & Πασχάλης Τερζής - ΕΤ1, 2006