Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°57′14″N 75°11′35″W / 39.95389°N 75.19306°W / 39.95389; -75.19306

Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια
University of Pennsylvania
ΡητόLeges Sine Moribus Vanae
Ρητό στα ελληνικάΝόμοι δίχως ηθική μάταιοι
Ίδρυση1740
ΣυνεργασίαIvy League
ΠρύτανηςΗλίας Κυριάκου
Φοιτητές26.552 (Σεπτέμβριος 2020) και 24.699 (1  Σεπτεμβρίου 2021)
ΤοποθεσίαΦιλαδέλφεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ιστότοποςupenn.edu

Το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (αγγλικά: University of Pennsylvania, γνωστό επίσης ως Penn ή UPenn), είναι το τέταρτο παλαιότερο Αμερικανικό πανεπιστήμιο, και ένα από τα 8 μέλη του Ivy League (Harvard University, Yale University, University of Pennsylvania, Princeton University, Columbia University, Dartmouth College, Brown University, Cornell University). Βρίσκεται στη Φιλαδέλφεια, στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Το μότο του πανεπιστημίου είναι «Νόμοι άνευ ηθικής (είναι) μάταιοι». Πρόκειται για ένα από τα πλουσιότερα πανεπιστήμια του κόσμου, με περιουσία που ανέρχεται στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια (2019)[1]. Ιδρύθηκε από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο και παρέχει τόσο προπτυχιακές, όσο και μεταπτυχιακές σπουδές σε διάφορες ειδικότητες.

Αποτέλεσε πυρήνα καινοτομίας για διάφορες ακαδημαϊκές και ερευνητικές εξελίξεις, όπως η πρώτη σχολή ιατρικής και η πρώτη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων στην Αμερική, η πρώτη φοιτητική ένωση αμερικανικού πανεπιστημίου, καθώς και ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής γενικής χρήσης (ENIAC), τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Β και την ερυθρά, η γνωσιακή θεραπεία, η ανακάλυψη της ρεζιστίνης, και άλλες. Το Πενν ήταν επίσης το πρώτο πανεπιστήμιο που απένειμε διδακτορικό σε Αφροαμερικανίδα γυναίκα στις ΗΠΑ, τη Σάντι Τάνερ Μόσελ Αλεξάντερ, η οποία ήταν και η πρώτη γυναίκα απόφοιτος της νομικής σχολής του Πενν[2]. Σήμερα, το Πενν είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά πανεπιστήμια στην Αμερική και θεωρείται ένα από τα δέκα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα του κόσμου[3][4]. Το έτος 2019, ο ερευνητικός προϋπολογισμός του ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ ο γενικός προϋπολογισμός του τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, μεγαλύτερος από κάθε άλλο πανεπιστήμιο του Ivy League[5].

Είναι ιδιαίτερα γνωστό για τη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Ουάρτον (Wharton School for Business) και το τμήμα Οικονομικών, για την Ιατρική σχολή (Perelman School of Medicine), τη νομική, τα τμήματα βιοτεχνολογίας και νανοτεχνολογίας (Singh center), τη ρομποτική (General Robotics Autonomy Sensing & Perception Laboratory - GRASP), τη σχολή σπουδών επικοινωνίας (Annenberg School for Communication), την οδοντιατρική, τη νοσηλευτική. Σε όλα τα παραπάνω αντικείμενα το Πενν βρίσκεται σταθερά μέσα στα πέντε ή δέκα καλύτερα των ΗΠΑ[6].

Πολλοί από τους καθηγητές και αποφοίτους του έχουν αποσπάσει εθνικές και διεθνείς διακρίσεις. Το Πενν αριθμεί 151 μέλη των Εθνικών Ακαδημιών (National Academies), 88 μέλη της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (Academy of Arts and Sciences), 170 βραβευθέντες καθηγητές από το ίδρυμα Guggenheim, 108 βραβευθέντες καθηγητές από το ίδρυμα Alfred P. Sloan, και 35 Νομπελίστες[5][7]. Ανάμεσα στους διάσημους αποφοίτους του βρίσκονται 12 αρχηγοί κρατών, 28 εν ζωή δισεκατομμυριούχοι (Το Penn έχει το μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων προπτυχιακών αποφοίτων), τρεις δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ καθώς και πολλοί δικαστές ανωτάτων δικαστηρίων άλλων χωρών, ιδρυτές τεχνολογικών εταιριών, όπως της Cisco, της Paypal, της Silicon Graphics και της Zynga (της εταιρίας πίσω από το Farmville), και άλλοι καταξιωμένοι πολιτικοί, επιστήμονες και επαγγελματίες. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και Γουίλιαμ Χ. Χάρισον, ο γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι, οι επιχειρηματίες Ντόναλντ Τραμπ και Γουόρεν Μπάφετ (ο οποίος μεταγράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα), ο νυν CEO της Google, Sundar Pichai, ο πρόεδρος της Εστέ Λόντερ (Estée Lauder), Leonard Lauder, η νυν πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Ντρου Φάουστ, ο νυν πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάνε Ουαταρά, ο ποιητής Έζρα Πάουντ και άλλοι. Ανάμεσα στους γνωστούς Έλληνες που έχουν διδάξει, εργαστεί ή αποφοιτήσει από το Πενν βρίσκονται ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Φώτης Μήτσης, ο πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γρηγόριος Πραστάκος, ο νυν Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο διάσημος Ελληνοαμερικανός καθηγητής Νικόλας Χριστάκις, ο ιστορικός Κώστας Γαβρόγλου, η πρώην βουλευτής και ειδική σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Έλενα Παναρίτη και άλλοι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άγαλμα του Βενιαμίν Φραγκλίνου, ιδρυτή του Πανεπιστημίου, στην κεντρική πλατεία. Πίσω διακρίνεται το College Hall.

Το Πενν έχει τις ρίζες του στο όραμα του Βενιαμίν Φραγκλίνου να δημιουργήσει ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα του οποίου η εκπαίδευση δεν θα στόχευε κυρίως σε άτομα που συνδεόταν με την εκκλησία, αντίθετα με την τακτική των τριών άλλων κολεγίων που λειτουργούσαν εκείνη την περίοδο, του Χάρβαρντ, του Γέιλ και του Κολεγίου Γουΐλιαμ και Μέρι[8]. Το 1749 ο Φραγκλίνος κυκλοφόρησε ένα κείμενο με τίτλο «Προτάσεις για την Εκπαίδευση των Νέων στη Φιλαδέλφεια», το οποίο οδήγησε στην ίδρυση του πανεπιστήμιου, όμως η επίσημη ημερομηνία ίδρυσης τοποθετήθηκε στο 1740 με βάση τα προϋπάρχοντα ιδρύματα που απορρόφησε το Πενν όταν απέκτησε το 1750 μόνιμη έδρα.[9]

Από το 1755 μέχρι το 1779 το Πενν ήταν γνωστό ως Κολέγιο της Φιλαδέλφεια, το 1779 μετονομάστηκε σε Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Πενσυλβάνιας, ενώ το σημερινό του όνομα -Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας- το απέκτησε το 1791. Πολλά κτίρια του αρχικού κάμπους και κάποιες πρώτες επεκτάσεις, όπως το κτίριο της νομικής σχολής, σχεδιάστηκαν με πρότυπο τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης από την εταιρία Κόουπ και Στιούαρτσον, η οποία σχεδίασε επίσης το κάμπους του Πρίνστον.

Το πανεπιστήμιο άρχισε να επεκτείνεται γρήγορα ιδρύοντας πολλές επαγγελματικές σχολές. Ανάμεσά τους ήταν η πρώτη ιατρική σχολή της Αμερικής το 1765, το πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο το 1874, και η πρώτη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων το 1881. Η νομική ιδρύθηκε το 1790 από τον Τζέιμς Γουίλσον, έναν από τους ιδρυτικούς πατέρες των ΗΠΑ έχοντας υπογράψει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ενώ με τη σημερινή της μορφή λειτουργεί από το 1850. Εξάλλου από το Πενν είχαν αποφοιτήσει 8 από τους 56 υπογράψαντες ιδρυτικούς πατέρες.

Σχολές και τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νομική Σχολή του Πενν ιδρύθηκε το 1850.

Το Πενν προσφέρει προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση. Σε προπτυχιακό επίπεδο χωρίζεται:

  • Στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών (School of Arts and Sciences)
  • Στο Πολυτεχνείο (School of Engineering and Applied Science)
  • Στη Νοσηλευτική (School of Nursing)
  • Στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων (Wharton School for Business)

Οι παραπάνω σχολές χορηγούν επίσης μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους. Οι επαγγελματικές σχολές του, δηλαδή αυτές στις οποίες ο φοιτητής εγγράφεται μετά την κολεγιακή του εκπαίδευση, περιλαμβάνουν:

  • Τη Σχολή Σπουδών Επικοινωνίας (Annenberg School for Communication)
  • Τη Νομική Σχολή (Law School)
  • Την Οδοντιατρική Σχολή (School of Dental Medicine)
  • Την Αρχιτεκτονική Σχολή και Σχολή Καλών Τεχνών (School of Design and School of Fine Arts)
  • Την Ιατρική Σχολή (School of Medicine)
  • Τη Σχολή Κοινωνικών Σπουδών (School of Social Policy & Practice)
  • Την Κτηνιατρική Σχολή (School of Veterinary Medicine)

Το πανεπιστήμιο δίνει μεγάλη έμφαση στη διατομεακή εκπαίδευση και προσφέρει πολλά πτυχία που συνδυάζουν αντικείμενα και μαθήματα από δύο ή περισσότερες σχολές. Τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν το Πρόγραμμα Jerome Fisher στο μάνατζμεντ και την τεχνολογία και το πρόγραμμα Huntsman στις Διεθνείς Σπουδές και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ανεξάρτητα από το αν είναι γραμμένοι σε κάποιο συγκεκριμένο διατομεακό πρόγραμμα οι φοιτητές στο πανεπιστήμιο μπορούν να πάρουν μαθήματα από οποιαδήποτε σχολή, κάτι που είναι γνωστό ως πολιτική του «Ενιαίου Πανεπιστημίου» ("One University Policy").[10]

Ακαδημαϊκές επιδόσεις και έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βόρεια είσοδος στο Quadrangle, ένα σύμπλεγμα 38 κτιρίων που περικλείουν 5 ανοιχτούς χώρους.

Το Πενν κατατάσσεται ως το 5ο καλύτερο πανεπιστήμιο της Αμερικής. Στην παγκόσμια κατάταξη η έγκριτη λίστα QS World University Rankings το τοποθετεί στην 9η θέση, ενώ η λίστα Shanghai Jiao Tong University's Academic Ranking of World Universities στη 14η θέση. Πολλές από τις επιμέρους σχολές του βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις στην Αμερική και διεθνώς. Η σχολή διοίκησης επιχειρήσεων (Wharton School for Business) προσφέρει σύμφωνα με τις Financial Times το καλύτερο MBA στον κόσμο,[11] ενώ η ιατρική σχολή βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην Αμερική μετά την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ.[12] Το Πενν είναι ένα από τα πιο επιλεκτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο προπτυχιακό επίπεδο μόνο το 9% των αιτούντων έγιναν δεκτοί το 2016 (class of 2020). 

Με 189 ερευνητικά κέντρα και πάνω από 4.700 ερευνητές μέλη ΔΕΠ το Πενν είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα ερευνητικά ιδρύματα στην Αμερική.[13] Ο ερευνητικός προϋπολογισμός του ξεπέρασε το 2019 το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.[13] To 2017 ήταν 4ο σε ερευνητικό προϋπολογισμό στην Αμερική και πρώτο ανάμεσα στα πανεπιστήμια του Ivy League.[14] Σε παγκόσμια κλίμακα το Πενν είναι 11ο όσον αφορά την επιρροή που έχουν οι δημοσιεύσεις του ακαδημαϊκού προσωπικού του.[4]

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «About Us | Penn Office of Investments». www.investments.upenn.edu (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2019. 
  2. "Sadie Tanner Mossell Alexander", University of Pennsylvania Almanac, accessed 31 March 2011
  3. Elizabeth D. Capaldi· John V. Lombardi· Craig W. Abbey· Diane D. Craig (2010). «The Top American Research Universities – 2010 Annual Report» (PDF). Center for Measuring University Performance. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 16 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2011. 
  4. 4,0 4,1 «Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities». Higher Education Evaluation and Accreditation Council of Taiwan. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2011. 
  5. 5,0 5,1 «Facts and Figures». University of Pennsylvania. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2011. 
  6. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2011. 
  7. «List of Nobel laureates by university affiliation» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2019-07-03. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=List_of_Nobel_laureates_by_university_affiliation&oldid=904602871. 
  8. «Penn's Heritage». University of Pennsylvania. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2011. 
  9. Cheyney, Edward Potts. History of the University of Pennsylvania 1740–1940 University of Pennsylvania Press, Philadelphia. 1940. pp 46–48.
  10. «Pennsylvania: One University» (PDF). University of Pennsylvania Archives. 1973. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 28 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2011. 
  11. Business school rankings Αρχειοθετήθηκε 2011-12-08 στο Wayback Machine.; Financial Times, 22.01.2007
  12. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2011. 
  13. 13,0 13,1 «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2011. 
  14. «Rankings by total R&D expenditures». National Science Foundation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]