Πανελλήνιο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης ανδρών 1939-40

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ομάδα του Πανελληνίου κατέκτησε το 8ο πρωτάθλημα μπάσκετ την περίοδο 1939-40, το οποίο ήταν και το τελευταίο πριν την 5ετή διακοπή λόγω του Παγκοσμίου Πολέμου. Για τον Πανελλήνιο ήταν το δεύτερο συνεχόμενο και έτσι γινόταν η πρώτη ομάδα που κατακτούσε τρεις τίτλους πρωταθλητή. Η ομάδα του ήταν η ίδια που κατέκτησε και το προηγούμενο πρωτάθλημα. Τα αποτελέσματα του πρωταθλήματος δεν έχουν διασωθεί παρά μόνο η τελική κατάταξη.

Πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από το πανελλήνιο προηγήθηκε το πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς που ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου 1939 με συμμετοχή 16 συλλόγων. Οι αγώνες έγιναν στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο και στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το πλήθος των ομάδων ανάγκασε τον ΣΕΓΑΣ να δημιουργήσει για πρώτη φορά Α΄ και Β΄ κατηγορία. Συγκεκριμένα οι σύλλογοι αρχικά χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των οκτώ ομάδων και αγωνίστηκαν σε τουρνουά ενός γύρου. Εν συνεχεία οι τέσσερις πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο συγκρότησαν την Α΄ κατηγορία και οι υπόλοιποι τέσσερις την Β΄ κατηγορία, στην οποία εντάχθηκαν και όσοι σύλλογοι δεν μετείχαν στην προκριματική διαδικασία. Διεξήχθη πρωτάθλημα δύο γύρων για κάθε κατηγορία. Οι αγώνες της Α΄ κατηγορίας έληξαν στις 25 Μαΐου 1940 με πρωταθλητή τον Πανελλήνιο, έπειτα από συναρπαστική μάχη με τον Πανιώνιο. Στο αποφασιστικό μεταξύ τους ματς του β΄ γύρου ο Πανελλήνιος επικράτησε με 62-48.

Πανελλήνιο πρωτάθλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πανελλήνιο πρωτάθλημα διεξήχθη από 15 ως 17 Ιουνίου 1940 "εις το "ηλεκτροφώτιστον γυμναστήριον του Σπόρτιγκ παρά το τέρμα Πατησίων". Δυνατότητα συμμετοχής είχαν όλες οι ομάδες Α΄ κατηγορίας, ο πρωταθλητής της Β΄ κατηγορίας ΑΟ Παλαιού Φαλήρου και οι πρωταθλήτριες των τοπικών πρωταθλημάτων της επαρχίας. Τελικά, συμμετείχαν μόνο σύλλογοι από το κέντρο (Αθήνα και Πειραιά). Οι αγώνες έγιναν με σύστημα νοκ-άουτ.

  • Πρωταθλήτρια ομάδα: Πανελλήνιος Γ.Σ.
  • Σύνθεση: Σκυλογιάννης, Πανταζόπουλος, Φλώρος, Ελευθερουδάκης, Κουτσαλέξης, Ηλ. Κωστόπουλος, Κοτσώνης, Αθ. Κωστόπουλος, Βάντζης, Ματάλας, Φιλίνης, Βιτάλης, Θεοφιλόπουλος, Σκυλακάκης.

Βαθμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α1 Βαθμολογία Α1

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]