Παναθηναϊκός αμφορέας (Βρετανικό Μουσείο αρ. 605)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έκθεμα Βρετανικού Μουσείου αρ. Β605
 
ΟνομασίαΈκθεμα Βρετανικού Μουσείου αρ. Β605
Έτος δημιουργίας425 - 400 π.Χ.
ΕίδοςΜελανόμορφος αμφορέας
Διαστάσεις73,66 εκ.
ΜουσείοΒρετανικό Μουσείο
Αριθμός καταλόγου1866,0415.246
Cat. Vases B 605
δεδομένα

Ο Παναθηναϊκός αμφορέας που φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο με τον αριθμό Β 605 είναι αρχαιολογικό εύρημα από την Ταύχειρα. Αγοράστηκε από το μουσείο το 1866.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην μπροστινή όψη εικονίζεται η Πολιάς Αθηνά ανάμεσα σε δύο κίονες δωρικού ρυθμού με αλέκτορες. Κραδαίνει το ακόντιο με το δεξί χέρι. Φοράει κράνος με ψηλό λοφίο, αιγίδα με φίδια και χιτώνα μέχρι τις κνήμες. Η ασπίδα είναι διακοσμημένη με τους τυραννοκτόνους Αρμόδιο και Αριστογείτονα όπως τους απαθανάτισαν στο γλυπτό σύμπλεγμά τους ο Κρίτιας και ο Νησιώτης. Φέρει την επιγραφή «ΤΩΝ ΑΘΕΝΕΘΕΝ ΑΘΛΩΝ». Στην πίσω όψη βλέπουμε μια σκηνή πένταθλου. Ένας γυμνός γενειοφόρος αθλητής προς τα δεξιά κρατάει δύο ακόντια. Αριστερά στέκει άλλος ένας γενειοφόρος άνδρας προς τα δεξιά. Την σκηνή εποπτεύει ένας βραβευτής που ακουμπάει στο έδαφος ένα κλαδί φοίνικα.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαντική λεπτομέρεια ετούτου του παναθηναϊκού αμφορέα είναι η διακόσμηση της ασπίδας της Αθηνάς, διότι υποδεικνύει ότι οι δύο τυραννοκτόνοι είχαν γίνει σύμβολο και έμβλημα της δημοκρατίας μετά την πτώση των τριάκοντα τυράννων. Αυτό είναι το μήνυμα της ασπίδας της Αθηνάς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]