Παλαιά Μιτζέλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παλαιά Μιτζέλα
ΧώραΕλλάδα

Η Παλαιά Μιτζέλα είναι παραθαλάσσιος κατεστραμμένος οικισμός από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, κρυμμένος στο δάσος του βορειοανατολικού Πηλίου, στον νομό Μαγνησίας. Είναι η αρχική τοποθεσία του σημερινού χωριού Αμαλιάπολη-Μιτζέλα.

Η αρχαία ονομασία της περιοχής ήταν Ιπνοί. Στις βόρειες και απότομες ακτές τις περιοχής με τις θαλάσσιες σπηλιές ο μύθος λέει ότι έγινε ο γάμος της Θέτιδος με τον Πηλέα και επίσης είναι περιοχή όπου κατά τον Ηρόδοτο Ιπνοί = φούρνοι - καμίνια, τσακίστηκε ο στόλος του Ξέρξη.

Σύμφωνα με την σημασία και την αποκωδικοποίηση του Ελληνικού αλφάβητου, η Αρχαία Ελληνική ονομασία "Ιπνοί" σημαίνει "Οίκος, Έκταση Θαλασσοσπηλαίων, Όπου Η Πνοή Του Ανέμου Και Το Πέλαγος, Κατευθύνουν, Συγκρατούν Και Πλήττουν Τα Πλοία".

Το ανυπότακτο των κατοίκων του οδήγησε στο να καεί το χωριό από τους κατακτητές Φράγκους, επειδή δεν αναγνώριζαν την παπική εξουσία.

Οι Μιτζελιώτες ήταν ξακουστοί ναυτικοί στα πριν του 1821 χρόνια. Είχαν πολλά καΐκια και καράβια, με τα οποία έλαβαν μέρος στην επανάσταση του 1821, με αποτέλεσμα να καεί το χωριό, από τους Τούρκους αυτή την φορά, το 1821. Στην ιστορία έχουν μείνει και οι γυναίκες της Μιτζέλας, οι οποίες προτίμησαν να πέσουν στο γκρεμό ή την θάλασσα με τα παιδιά τους για να μην αιχμαλωτιστούν και ατιμαστούν.

Είναι πλέον χωριό-φάντασμα, το οποίο κάποτε είχε 19 εκκλησίες και 800 κατοίκους. Σήμερα είναι ολότελα δασωμένος και ακατοίκητος τόπος.

Πέρασαν από την περιοχή και την κατέστρεψαν, με ιστορική χρονολογική σειρά, Πέρσες το 490-480 π.Χ., Ρωμαίοι 197 π.Χ., Γότθοι 396 μ.Χ., Ούνοι 540 μ.Χ., Σλάβοι 6ος αιώνας μ.Χ.

Σαρακηνοί, Βούλγαροι, Φράγκοι, Καταλανοί, Αρβανίτες, Μογγόλοι Οθωμανοί Τούρκοι και νεότερα Ιταλοί, Γερμανοί, Βούλγαροι & Αλβανοί.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]