Τράπεζα Πάγου Ρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Παγοκρηπίδα Ρος)
Η τοποθεσία της Θάλασσας Ρος και της Τράπεζας Πάγου Ρος.
Προσβάσιμο σημείο Παγοτράπεζας Ρος.

Η Τράπεζα Πάγου Ρος είναι ο μεγαλύτερος συμπαγής όγκος επιπλέοντος πάγου στον κόσμο. Βρίσκεται στο μυχό της μεγάλης εγκόλπωσης της Θάλασσας Ρος στην Ανταρκτική. Η έκτασή της υπολογιζόταν στα 496.000 έως 540.000 τ.χλμ.

Η Τράπεζα Πάγου Ρος εκτείνεται γεωγραφικά μεταξύ των νοτίων παραλλήλων γεωγραφικού πλάτους 78° και 85° (Νότιο) και δυτικών μεσημβρινών γεωγραφικού μήκους 155° έως 160°(Δυτικό). Το πάχος της υπολογίζεται στα 330 μέτρα με ελάχιστο πλάτος τα 800 χλμ. εκτεινόμενη σε βάθος περίπου 1.000 χλμ. στο εσωτερικό της Ανταρκτικής. Η έκτασή της υπολογίζεται σχεδόν ίση με της Γαλλίας.

Η Τράπεζα Πάγου Ρος φαντάζει από μακριά σαν ένα κατάλευκο απόκρημνο οροπέδιο, το ύψος του οποίου από τη θάλασσα φτάνει τα 50 μέτρα, ενώ το 90% της μάζας του βρίσκεται υπό τη θάλασσα τροφοδοτούμενο από πολλούς παγετώνες της Ανταρκτικής ηπείρου σημαντικότερος των οποίων είναι ο παγετώνας Μπυρτ.

Η Τράπεζα Πάγου Ρος με σημειωμένες τις διαδρομές του Σκοτ (πράσινη) και του Αμούνδσεν (κόκκινη), 1911-1912.
Σχισμή σε παγετώνα στην Τράπεζα Πάγου Ρος, σε φωτογραφία τον Ιανουάριο του 2001.

Ο πρώτος που ανακάλυψε (είδε) την παγοτράπεζα αυτή ήταν ο Άγγλος αξιωματικός και εξερευνητής του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού Τζέιμς Κλαρκ Ρος στις 28 Ιανουαρίου του 1841, όταν εξερευνούσε την περιοχή ως αρχηγός αποστολής με δύο πλοία που έφεραν τα ελληνικά ονόματα Έρεβος και Τρόμος και ο οποίος χαρτογράφησε όλο το μέτωπο της παγοκρηπίδας. Αν και ο ίδιος την ονόμασε αρχικά "Βικτώρια" προς τιμή της τότε Βασίλισσας της Αγγλίας τελικά καθιερώθηκε με το όνομά του. Έκτοτε, γενόμενος ο όγκος αυτός το μέσον προσέγγισης του Νοτίου Πόλου ακολούθησαν πολλοί άλλοι ονομαστοί εξερευνητές, όπως ο Ρ. Σκοτ (1911-1912), ο Ρ. Αμούνδσεν (1911), ο Ρ. Μπυρτ (1928-1941), η ιστορική επιχείρηση Χάι Τζάμπ (1946-1947) ως και το Διεθνές Γεωφυσικό Έτος (1955-1957).

Σημειώνεται ότι η προσέγγιση στη περιοχή αυτή γίνεται με ειδικούς ναυτικούς χάρτες, τους λεγόμενους πολικούς, εκτελώντας πολική ναυσιπλοΐα με αντίστοιχα βοηθήματα, το δε ναυτικό μίλι υπολογίζεται στη μεγαλύτερη τιμή του.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica, τόμος 52ος, σελ. 244-245.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]