Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το έμβλημα του ΠΣΕ

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) είναι μη κυβερνητική οργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας. Αντιπροσωπεύει σήμερα 141 χώρες. Επίσης, αντιπροσωπεύονται σε αυτό 2.000 περίπου εθνικές οργανώσεις και κινήσεις, εργατικά συνδικάτα, θρησκευτικά δόγματα, οργανώσεις γυναικών, νεολαιών, σπουδαστών, κοινωνικές και πολιτιστικές ενώσεις. Υποστηρίζει τη φιλία και τη συνεργασία όλων όσων παλεύουν για την ειρήνη σε Παγκόσμιο επίπεδο. Έχει σχέση με ειδικές οργανώσεις και επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών και έχει συμβουλευτικό ρόλο στην UNESCO, την UNCTAD και τη UNIDO.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντονίζει σε παγκόσμιο επίπεδο κινήσεις ενάντια στον πόλεμο, τον ρατσισμό και τον ιμπεριαλισμό. Στην Ελλάδα, μέλος της ΠΣΕ είναι η ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη). Διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, καθώς και εκδηλώσεις για την ειρήνη ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Τον Σεπτέμβριο του 2007 οργάνωσε Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κινημάτων Ειρήνης μαζί με το Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και Συνεργασία, στη Λισαβόνα, ενώ τον Απρίλιο του 2008 πραγματοποίησε το συνέδριό του για πρώτη φορά στη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα στη Βενεζουέλα, κηρύσσοντας παράλληλα εκείνη την εβδομάδα το Καράκας «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Ειρήνης και Αντι-ιμπεριαλιστικής Πάλης».

Ιστορικά Γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Σύνοδο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης που έγινε στην Πράγα στις 26 Ιουνίου 1983 με τη λήξη της «Παγκόσμιας Συνέλευσης για την ειρήνη και τη ζωή ενάντια στον πυρηνικό πόλεμο», αναδείχτηκαν στα όργανα του ΠΣΕ οι παρακάτω προσωπικότητες του ελληνικού κινήματος ειρήνης:

Πρόεδροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημος δικτυακός τόπος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης