Παγετώνας Περίτο Μορένο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 50°30′47″S 73°08′50″W / 50.5129714°S 73.1472488°W / -50.5129714; -73.1472488

Τουρίστες αποθαυμάζουν το μεγαλείο του παγετώνα

Ο Παγετώνας Περίτο Μορένο (ισπ. Glaciar Perito Moreno), βρίσκεται στην Αργεντινή, στο Εθνικό Πάρκο των Παγετώνων στην επαρχία της Σάντα Κρουζ, και αποτελεί ένα από τους ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Ο παγετώνας προσεγγίζεται από την πανέμορφη κωμόπολη του Ελ Καλαφάτε, , 80 χλμ μακριά και κύριο κέντρο τουρισμού της περιοχής. Την ονομασία του την πήρε από τον Αργεντινό εξερευνητή Φρανσίσκο Μορένο τον επονομαζόμενο και Περίτο, που σημαίνει τον ″ειδικό″.

Ο παγετώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παγετώνας Περίτο Μορένο είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Παταγωνία με μήκος που φτάνει τα 30 χιλιόμετρα. Η αρχή του βρίσκεται σε υψόμετρο 2.100 μέτρων και καταλήγει στα θερμά επίπεδα της λίμνης Αργεντινής, 180 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Συγκαταλέγεται στους ελάχιστους παγετώνες παγκοσμίως που εξακολουθούν να αυξάνονται με τον χρόνο, γεγονός που τον καθιστά αντικείμενο μελέτης από τους ειδικούς. Το μέτωπο του παγετώνα εκτείνεται σε μήκος 5 χιλιομέτρων, και το μέσο ύψος του φθάνει τα 75 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης, ενώ το βυθισμένο τμήμα του είναι 170 μέτρα.

Παγετώνας Περίτο Μορένο is located in Αργεντινή
Παγετώνας Περίτο Μορένο
Θέση στον χάρτη της Αργεντινής

Η κατάρρευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παγετώνας Περίτο Μορένο

Ο παγετώνας καθώς επεκτείνεται, συναντά την απέναντι ξηρά της χερσονήσου του Μαγγελάνου, αποκόπτοντας έτσι τον νότιο βραχίονα, της λίμνης Αργεντινής, τον Μπράτσο Ρίκο (Braco Rico) από την υπόλοιπη λίμνη. Τότε, η στάθμη του Μπράτσο Ρίκο αρχίζει να ανυψώνεται σταδιακά, δεχόμενη τα ύδατα της λεκάνης απορροής της, φθάνοντας έως και 30 μέτρα πάνω από τη στάθμη της υπόλοιπης λίμνης. Η δύναμη που ασκεί το νερό στη βάση του παγετώνα τον διαβρώνει σιγά-σιγά, έως ότου αναγκάζεται το παγωμένο αυτό φράγμα να καταρρεύσει τελείως και τα νερά να παροχετευθούν στη λίμνη μέσω του πορθμού του Τυμπάνου (Canal de los Tempanos). Τώρα το σκηνικό είναι έτοιμο για την έναρξη του επόμενου κύκλου. Ο κύκλος αυτός είναι ακανόνιστος και διαρκεί δύο, τρία ή και περισσότερα χρόνια ο ένας από τον άλλον. Η πλέον πρόσφατη κατάρρευση συνέβη στις 10 Μαρτίου 2016,[1] ενώ προηγούμενες έχουν καταγραφεί το 2012, 2008, 2006, 2004 κ.λ.π.[2]

Μικρή κατάρρευση στο μέτωπο του Περίτο Μορένο

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παγετώνας Περίτο Μορένο αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Παταγωνίας. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται πολλές τουριστικές εταιρείες, οι οποίες δρομολογούν τόσο πλοία όσο και λεωφορεία, για τον συγκεκριμένο παγετώνα αλλά και άλλους γειτονικούς. Με λεωφορείο απέχει δύο περίπου ώρες από το θέρετρο του Ελ Καλαφάτε. Επί τόπου, στον παγετώνα λειτουργεί κέντρο επισκεπτών, ενώ μπορεί κάποιος να επιλέξει μεταξύ δύο διαδρομών, μιάς διάρκειας μιάμισυ ώρας, και μιάς μεγαλύτερης διάρκειας πέντε ωρών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.abc.net.au/news/2016-03-11/perito-moreno-glacier-ice-bridge-collapses-in-argentina/7241680
  2. Jump up ^ "El glaciar Perito Moreno se rompe en invierno por primera vez desde 1917" (in Spanish). 2008-10-07. Retrieved 2012-10-10.