Πάπας Στέφανος Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σε μερικές πηγές, πριν τη δεκαετία του 1960, ο Πάπας Στέφανος ονομάζεται Στέφανος Γ΄ και ο Στέφανος, εκλεγμένος Πάπας, Στέφανος Β΄. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το άρθρο Στέφανος, εκλεγμένος Πάπας.
Πάπας
Στέφανος Β΄
Από26 Μαρτίου 752
Έως26 Απριλίου 757
ΠροκάτοχοςΖαχαρίας
ΔιάδοχοςΠαύλος Α΄
Η δωρεά του βασιλιά Πεπίνου στον Πάπα Στέφανο

Ο Πάπας Στέφανος Β΄ (Papa Stefano II, 715 - 26 Απριλίου 757) διετέλεσε Πάπας Ρώμης από τις 26 Μαρτίου του 752 έως το θάνατό του στις 26 Απριλίου του 757.[1]

Οι Λομβαρδοί είχαν καταλάβει τη Ραβέννα, πρώην έδρα της βυζαντινής εξαρχίας, στη νότια Ιταλία, το 751, και ασκούσαν πίεση στη Ρώμη. Οι σχέσεις μεταξύ της Αγίας Έδρας και της αυτοκρατορικής δυναστείας των Ισαύρων ήταν ιδιαίτερα τεταμένες κατά τα μέσα του ογδόου αιώνα. Εξαιτίας του γεγονότος ότι η βυζαντινή αυτοκρατορία απειλούταν τόσο από το Χαλιφάτο των Αββασιδών όσο και από τους Βούλγαρους, καμία βοήθεια δεν υπήρξε από την Κωνσταντινούπολη. Ο Στέφανος στράφηκε στον Πεπίνο, τον πρόσφατα εστεμμένο βασιλιά των Φράγκων, ταξίδεψε μάλιστα και στο Παρίσι για να του ζητήσει βοήθεια πρόσωπο με πρόσωπο. Στις 28 Ιουλίου του 754, ο Πάπας Στέφανος έστεψε εκ νέου τον Πεπίνο, βασιλιά. Σε αντάλλαγμα, ο βασιλιάς ανέλαβε το ρόλο του προστάτη της Εκκλησίας και στράφηκε εναντίον των Λομβαρδών.

Ο Πεπίνος εισέβαλε δύο φορές στην Ιταλία για να αντιμετωπίσει τους Λομβαρδούς και επέστρεψε στον Πάπα την περιοχή μεταξύ Ρώμης και Ραβέννας, αλλά άφησε στους Λομβαρδούς βασιλείς το βασίλειο τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Biagia Catanzaro, Francesco Gligora, Breve Storia dei papi, da San Pietro a Paolo VI, Padova 1975, pag. 84

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]