Πάπας Πασχάλης Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας Άγιος
Πασχάλης Α´
Από25 Ιανουαρίου 817
Έως11 Φεβρουαρίου 824
ΠροκάτοχοςΠάπας Στέφανος Δ΄
ΔιάδοχοςΠάπας Ευγένιος Β΄
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση775
Ρώμη, Παπικά Κράτη
Θάνατος11 Φεβρουαρίου 824 (49 ετών)
Ρώμη, Παπικά Κράτη

Ο Πάπας Άγιος Πασχάλης Α΄ (Papa Pasquale I, πραγματικό όνομα: Pascale Massimi, 775 - 11 Φεβρουαρίου 824) ήταν Πάπας από τις 25 Ιανουαρίου του 817 έως τον θάνατό του το 824.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Ρώμη και χειροτονήθηκε πάπας μετά τον θάνατο του προκατόχου του πάπα Στέφανου Δ΄, χωρίς όμως την προηγούμενη έγκριση του αυτοκράτορα των Φράγκων Λουδοβίκου του Ευσεβούς. Αργότερα όμως τον έπεισε να τον αναγνωρίσει.

Ο πάπας Πασχάλης το 823 έστεψε συναυτοκράτορα τον γιο του Λουδοβίκου Λοθάριο (823-855), αλλά επειδή οι Ρωμαίοι θανάτωσαν δύο από τους προσκείμενους στην αυτοκρατορική μερίδα, ο αυτοκράτορας Λουδοβίκος έστειλε στη Ρώμη επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τις συνθήκες του θανάτου τους. Τότε ο πάπας ενώπιον της επιτροπής φέρεται να ορκίστηκε ότι θα αναλάμβανε ο ίδιος να αποδείξει το αβάσιμο της εις βάρος του κατηγορίας του φόνου.

Τελικά ο πάπας αυτός, αν και είχε δείξει ενδιαφέρον για τα εκκλησιαστικά και είχε ανεγείρει εκκλησίες, τόσο μισήθηκε από τους κατοίκους της Ρώμης ώστε μετά το θάνατό του το 824 απαγόρευσαν την ταφή του στο Ναό του Αγίου Πέτρου. Παρά ταύτα αργότερα ανακηρύχθηκε άγιος και η μνήμη του τιμάται στις 16 Μαΐου. Διάδοχός του στο παπικό θρόνο ανέλαβε ο πάπας Ευγένιος Β΄.

Σημειώνεται ότι στην αγιογραφία ο πάπας Πασχάλης Α΄ απεικονίζεται πάντα με τετράγωνο φωτοστέφανο, ως δηλωτικό των κατά πλευρά κυρίων σημείων του ορίζοντα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη" τομ. ΙΘ΄, σελ. 775.