Πάπας Κόνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας
Κόνων
Από21 Οκτωβρίου 686
Έως21 Σεπτεμβρίου 687
ΠροκάτοχοςΙωάννης Ε΄
ΔιάδοχοςΣέργιος Α΄

Ο Πάπας Κόνων (Papa Conone, 630 - 21 Σεπτεμβρίου 687) διετέλεσε Πάπας Ρώμης από τις 21 Οκτωβρίου 686 έως το θάνατό του στη Ρώμη στις 21 Σεπτεμβρίου του 687. Τάφηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Προτάθηκε σαν υποψήφιος για το παπικό αξίωμα προκειμένου να συμβιβαστούν οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις της Ρώμης, ο κλήρος και ο στρατός.

Ήταν, κατά τα φαινόμενα, γιος ενός αξιωματικού του θρακικού στρατεύματος. Μορφώθηκε στη Σικελία και χειροτονήθηκε ιερέας στη Ρώμη. Η ηλικία του, η σεβάσμια εμφάνισή του, και η απλότητα του χαρακτήρα του οδήγησαν τον κλήρο και το στρατό της Ρώμης να σταματήσουν τη μεταξύ τους διαμάχη, να αποσύρουν τους υποψηφίους του και να επιλέξουν τον Κόνωνα για Πάπα. Χειροτονήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 686 αφότου ο Έξαρχος της Ραβέννας ειδοποιήθηκε για την εκλογή του ή αφότου την επικύρωσε. Χειροτόνησε τον Ιρλανδό ιεραπόστολο Κιλιανό, και τον έστειλε μαζί με τους συντρόφους του να κηρύξουν στη Φραγκονία[1]. Είχε την εύνοια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Β', ο οποίος τον ενημέρωσε ότι είχε ανακτήσει τις διατάξεις της Έκτης Οικουμενικής Συνόδου, τις οποίες, όπως έγραφε, ήταν διατεθειμένος να τηρήσει. Ο Ιουστινιανός διέγραψε επίσης ορισμένους φόρους και χρέη που χρωστούσαν στην αυτοκρατορία του αρκετά παπικά κληροδοτήματα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Vita S. Kiliani, in Canisius, Lect. Antiquæ, III, 175-180.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]