Πάπας Ιωάννης Η΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας
Ιωάννης Η΄
Από14 Δεκεμβρίου 872
Έως16 Δεκεμβρίου 882
ΠροκάτοχοςΠάπας Αδριανός Β΄
ΔιάδοχοςΠάπας Μαρίνος Α΄
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση820
Ρώμη, Παπικά Κράτη
Θάνατος16 Δεκεμβρίου 882 (62 ετών)
Ρώμη, Παπικά Κράτη

Ο Ιωάννης Η΄ (Papa Giovanni VIII, 820 - 16 Δεκεμβρίου 882) διετέλεσε Πάπας από τις 14 Δεκεμβρίου του 872 έως το θάνατό του το 882.

Συχνά θεωρείται ως ένας από τους ικανότερους ποντίφικες του 9ου αιώνα. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της αρχιερατείας του περιλαμβάνεται και η διοικητική αναδιοργάνωση της παπικής κουρίας. Με μικρή βοήθεια από τους Ευρωπαίους βασιλιάδες προσπάθησε να απωθήσει τους Σαρακηνούς που απειλούσαν ακόμα και την ίδια τη Ρώμη. Απέτυχε και αναγκάστηκε να πληρώσει φόρο. Ο Ιωάννης Η΄ δέχτηκε τα επιχειρήματα του Μεθόδιου απέναντι στους αντιπάλους του Γερμανούς κληρικούς σχετικά με τη χρήση της σλαβονικής γλώσσας στη λατρεία και αργότερα επικύρωσε την άδεια για τη χρησιμοποίηση της Σλαβονικής που είχε παραχωρηθεί από τον προκάτοχό του Αδριανό Β΄. Το 879 αναγνώρισε την επανεγκατάσταση του Φώτιου στον πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης· ο Φώτιος είχε καταδικαστεί από τον Αδριανό Β΄. Το 878 ο Ιωάννης Β΄ έστεψε βασιλιά της Γαλλίας τον Λουδοβίκο Β΄. Επίσης έστεψε δύο αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας: τον Κάρολο Β΄ και τον Κάρολο Γ΄.

Πάπισσα Ιωάννα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το θρύλο της Πάπισσας Ιωάννας, μία γυναίκα με το όνομα Ιωάννης Αγγλικός ανέβηκε στον παπικό θρόνο με το όνομα Ιωάννης Η΄ νωρίτερα κατά τον 9ο αιώνα. Ο θρύλος λέει ότι το όνομα αυτό διαγράφηκε από τα αρχεία όταν αποκαλύφτηκε η ταυτότητά της.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]