Πάπας Γρηγόριος Η΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας
Γρηγόριος Η'
Από21 Οκτωβρίου 1187
Έως17 Δεκεμβρίου 1187
ΠροκάτοχοςΠάπας Ουρβανός Γ΄
ΔιάδοχοςΠάπας Κλήμης Γ΄
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1100
Μπενεβέντο, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Θάνατος17 Δεκεμβρίου 1187
Πίζα, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Ο Γρηγόριος Η΄ (Papa Gregorio VIII, πραγματικό όνομα: Alberto di Morra, 110017 Δεκεμβρίου 1187) ήταν Πάπας από τις 21 Οκτωβρίου 1187 έως το θάνατό του στις 17 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Το κοσμικό του όνομα ήταν Αλμπέρτο ντι Μόρα (Alberto di Morra).

Πρώιμη ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλμπέρτο ντι Μόρα γεννήθηκε περί το 1100 στο Μπενεβέντο της Ιταλίας. Πατέρας του ήταν ο ευγενής Σαρτόριους ντε Μόρα . Εκάρη μοναχός νέος, είτε ως Κιστερκιανός στο Λoν (Laon), ή Βενεδικτίνος στο Μόντε Κασίνο. Αργότερα, πιθανόν μεταξύ 20 και 30 ετών, ο Αλμπέρτο προσχώρησε σε ένα νέο θρησκευτικό τάγμα, το Προμονστρατενσιανό ή Νορμπερτίνων. Είχε επιτελική θέση στο Αββαείο του Αγίου Μαρτίνου στο Λoν[1]. Αργότερα έγινε καθηγητής εκκλησιαστικού δικαίου στην Μπολόνια.

Καρδινάλιος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1156 ο Πάπας Αδριανός Δ΄ τον χειροτόνησε καρδινάλιο-διάκονο του Sant'Adriano και στις 14 Μαρτίου 1158 έγινε καρδινάλιος-ιερέας του San Lorenzo του Lucina. Ως παπικός απεσταλμένος του Πάπα Αλέξανδρου Γ' εστάλη να διδάξει εκκλησιαστικό δίκαιο σε όλη την Ευρώπη την δεκαετία του 1160 και στην Πορτογαλία για να στέψει τον Αλφόνσο Β΄. Έκανε επίσης το 1163 μια προσφορά συμφιλίωσης στον Φρειδερίκο Α΄ Βαρβαρόσσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τον οποίο είχε αφορίσει ο Πάπας Αλέξανδρος Γ' το 1160. Ο Αλέξανδρος τον έστειλε επίσης στην Αγγλία για να ερευνήσει τη δολοφονία του Τόμας Μπέκετ, και αυτός απάλλαξε τον βασιλιά Ερρίκο Β΄ από την δολοφονία κατά τη διάρκεια Συνόδου στην Αβράνς. Από το 1177 ως το 1179, ο Αλμπέρτο υπηρέτησε επίσης ως απεσταλμένος στην Ιταλία και τον Φεβρουάριο του 1178 έγινε Καγκελάριος της Εκκλησίας της Ρώμης. Από αυτή τη θέση «... συνέταξε ένα Forma Dicendi, μια συλλογή επίσημων παπικών πράξεων, αλλά και ολοκλήρωσε την κωδικοποίηση του cursus, μια συλλογή πολύ αυστηρών κανόνων που διέπουν τις εύφωνες ρυθμίσεις, τις καταλήξεις των προτάσεων και τις διατυπώσεις των παπικών πράξεων. Προς τιμήν του, το cursus ονομαζόταν stylus gregorianus[2]». Τα δύο αυτά έγγραφα είχαν πολύ μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση της ρητορικής που χρησιμοποιείται στα παπικά έγγραφα. Λίγο πριν από την εκλογή του στον παπικό θρόνο, ο Αλμπέρτο ίδρυσε ένα μοναστήρι στη γενέτειρά του, το Μπενεβέντο.

Πάπας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21 Οκτωβρίου του 1187, μία ημέρα μετά το θάνατο του Πάπα Ουρβανού Γ΄, ο Αλμπέρτο ντι Μόρα εξελέγη Πάπας και πήρε το όνομα Γρηγόριος Η΄ προς τιμήν του Πάπα Γρηγορίου Ζ΄. Χειροτονήθηκε στις 25 Οκτωβρίου. Οι προηγούμενες επαφές του με τον Φρειδερίκο Βαρβαρόσσα έθεσαν την εκκλησία πάλι σε φιλική σχέση με τον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ως απάντηση στην ήττα των σταυροφόρων του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ στη μάχη του Χαττίν, ο Γρηγόριος εξέδωσε την παπική βούλα audita tremendi, ζητώντας την Γ΄ Σταυροφορία[3]. Ο Γρηγόριος ταξίδεψε στην Πίζα, προκειμένου να λήξει τις εχθροπραξίες μεταξύ Πίζας και Γένοβας, έτσι ώστε τα δύο λιμάνια και οι στόλοι τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την σταυροφορία. Στο δρόμο προς την Πίζα, σταμάτησε στη Λούκα και διέταξε να βγάλουν από τον τάφο το σώμα του Αντίπαπα Βίκτορα Δ΄ και να τα πετάξουν έξω από την εκκλησία.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γρηγόριος πέθανε στην Πίζα στις 17 Δεκεμβρίου του 1187 από πυρετό μετά από θητεία μόλις 57 ημερών στον παπικό θρόνο. Τάφηκε στο Duomo στην Πίζα. Τον διαδέχθηκε ο Πάπας Κλήμης Γ΄. Σύμφωνα με τον Joseph S. brusher, «η παπωσύνη του, αν και σύντομη, εντούτοις υπήρξε λαμπρή[4]».


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Gregory, the eighth of that name…they declare from records of St. Martin of Laon to have once been a canon of that church..." Basil R. Reuss, "A Norbertine Pope?," rev. of Catholic University of America Press, The Catholic Historical Review July 1933: 200-03 <http://www.jstor.org/stable/25013158> (Αγγλικά)
  2. Philippe Levillain, ed. The Papacy: An Encyclopedia, New York: Routledge, 2002, 653.
  3. J. N. Kelly, The Oxford Dictionary of Popes, New York: Oxford UP, 1986, 183.
  4. Joseph S. Brusher, Popes through the Ages, 342.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Brusher, Joseph S. Popes through the Ages.
  • Delaney, John J., and James E. Tobin. Dictionary of Catholic Biography. New York, NY: Doubleday, 1961.
  • Kelly, J. N. The Oxford Dictionary of Popes. New York: Oxford UP, 1986.
  • Levillain, Philippe, ed. The Papacy: An Encyclopedia. New York: Routledge, 2002.
  • Loughlin, James. "Pope Gregory VIII." The Catholic Encyclopedia. Vol. 6. New York: Robert Appleton Company, 1909. 7 Δεκεμβρίου 2008 <http://www.newadvent.org/cathen/06795a.htm>.
  • "Premonstratenisans/Norbertines A Look at out Way of Life." The International Website for the Order of Premontre. The Order of Premontre. 7 Δεκεμβρίου 2008 <https://web.archive.org/web/20090106042233/http://www.premontre.org/Publica/Apostolates%20Page/Apost-Life.htm>.