Πάπας Γρηγόριος Ε΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας
Γρηγόριος Ε΄
Από03-05-996
Έως18-02-999
ΠροκάτοχοςΙωάννης ΙΕ΄
ΔιάδοχοςΣιλβέστρος Β΄
Ο Πάπας Γρηγόριος Ε΄ με τον Όθωνα Γ΄

Ο Πάπας Γρηγόριος Ε΄ (Papa Gregorio V, 97218 Φεβρουαρίου 999) ήταν Πάπας από τις 3 Μαΐου του 996 έως το θάνατό του, στις 18 Φεβρουαρίου του 999.

Το κοσμικό του όνομα ήταν Μπρούνο της Καρινθίας (Bruno von Kärnthen) από τον Οίκο των Σαλίων, και ήταν γιος του Όθωνα Α΄ δούκα της Καρινθίας, εγγονού του αυτοκράτορα Όθωνα Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (936–973). Ο Γρηγόριος διαδέχθηκε τον Ιωάννη ΙΕ΄ σε ηλικία μόλις 24 ετών. Ήταν εφημέριος του ξαδέλφου του, αυτοκράτορα Όθωνα Γ΄ (983–1002), ο οποίος τον πρότεινε για υποψήφιο.

Ο Γρηγόριος Ε΄ ήταν ο πρώτος Γερμανός Πάπας. Ωστόσο ορισμένες φορές ο Πάπας Βονιφάτιος Β΄ θεωρείται σαν ο πρώτος Γερμανός Πάπας, αν και ήταν Οστρογότθος.

Ο Γρηγόριος έδρασε κυρίως σαν αντιπρόσωπος του αυτοκράτορα στην Ρώμη και παραχώρησε μεγάλο αριθμό ειδικών προνομίων σε μοναστήρια της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μια από τις πρώτες ενέργειές του ήταν να στέψει αυτοκράτορα Όθωνα Γ΄ στις 21 Μαΐου 996. Λίγες ημέρες μετά τη στέψη διεξήγαγαν από κοινού μια σύνοδο, η οποία αποκατέστησε τον Αρνούλφο στην επισκοπή της Ρεμς, ενώ ο Γερβέρτος, ο μελλοντικός Πάπας Σιλβέστρος Β΄ (999–1003), καταδικάστηκε σαν εισβολέας. Ο Ροβέρτος Β' της Γαλλίας (996–1031), που ενέμενε στο δικαίωμα του να διορίζει επισκόπους, αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει, και τελικά να χωρίσει και από τη γυναίκα του Μπέρθα, υπό το φόβο της απειλής αφορισμού ολόκληρου του βασιλείου.

Μέχρι τη σύνοδο της Πράβια (997), ο Γρηγόριος βρήκε έναν αντίπαλο στο πρόσωπο του αντιπάπα Ιωάννη ΙΣΤ΄ (997–998), τον οποίον επέλεξαν ο Κρεσκέντιος Β΄ και οι ευγενείς της Ρώμης, ενάντια στη βούληση του νεαρού αυτοκράτορα Όθωνα Γ΄ και ξαδέρφου του Πάπα. Την εξέγερση του Κρεσκέντιου κατέστειλε αποφασιστικά ο αυτοκράτορας, ο οποίος εκστράτευσε εναντίον της Ρώμης. Ο Ιωάννης το έσκασε, ενώ ο Κρεσκέντιος βρήκε καταφύγιο στο Καστέλ Σαντ'Άντζελο. Τα στρατεύματα του αυτοκράτορα κατεδίωξαν τον αντιπάπα, και αφού τον αιχμαλώτισαν, του έκοψαν τη μύτη, τα αυτιά και τη γλώσσα, τον τύφλωσαν και τον διαπόμπευσαν δημόσια μπροστά στον αυτοκράτορα και τον Πάπα. Στη συνέχεια στάλθηκε στη μονή της Φούλντα στη Γερμανία, όπου έζησε μέχρι το 1013. Το Καστέλ Σαιν Άντζελο πολιορκήθηκε, και όταν κυριεύθηκε, ο Κρεσκέντιος κρεμάστηκε από τα τείχη της πόλης (998).

Ο Γρηγόριος Ε΄ πέθανε αιφνίδια στις 18 Φεβρουαρίου 999. Τάφηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου κοντά στον Πάπα Πελάγιο Α΄. Τον διαδέχθηκε ο Γερβέρτος, που πήρε το όνομα Σιλβέστρος Β΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στο άρθρο ενσωμνατώνεται κείμενο από το βιβλίο Chisholm, Hugh, ed (1911). Encyclopædia Britannica (Eleventh ed.). Cambridge University Press, που αποτελεί κοινό κτήμα.