Πάπας Γρηγόριος Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας Άγιος
Γρηγόριος Γ΄
Από18 Μαρτίου 731
Έως28 Νοεμβρίου 741
ΠροκάτοχοςΠάπας Γρηγόριος Β΄
ΔιάδοχοςΠάπας Ζαχαρίας
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση690
Συρία[1]
Θάνατος28 Νοεμβρίου 741 (51 ετών)
Ρώμη, Εξαρχάτο της Ραβέννας

Ο Πάπας Γρηγόριος Γ΄ (Papa Gregorio III, 690 - 28 Νοεμβρίου 741) ήταν Πάπας από τις 18 Μαρτίου του 731 έως τον θάνατό του το 741[2].

Ήταν Συριακής καταγωγής και διαδέχθηκε τον Πάπα Γρηγόριο Β΄ το Μάρτιο του 731. Η περίοδος της παποσύνης του, όπως και του προκατόχου του, επηρεάστηκε από την εικονομαχία που δίχαζε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, στην οποία μάταια επιχείρησε να εμπλέξει τον Κάρολο Μαρτέλο.

Ο Γρηγόριος Γ΄ σε παπικό μετάλλιο του 8ου αιώνα (εμπρόσθια όψη).
Ο Γρηγόριος Γ΄ σε παπικό μετάλλιο του 8ου αιώνα (οπίσθια όψη).

Εκλέχτηκε από το λαό δια βοής και ήταν ο τελευταίος Πάπας που ζήτησε επικύρωση της εντολής του από το βυζαντινό έξαρχο. Ο Γρηγόριος προσέφυγε άμεσα στο βυζαντινό αυτοκράτορα Λέοντα Γ' ζητώντας του να μετριάσει τη στάση του στην υπόθεση της εικονομαχίας. Όταν ο αντιπρόσωπος του συνελήφθη μετά από διαταγή του αυτοκράτορα, τότε ο Γρηγόριος  συγκάλεσε σύνοδο το Νοέμβριο του 731, η οποία καταδίκασε ανοιχτά την εικονομαχία. Ο Λέων Γ, ως απάντηση, το 732/33, απέσπασε τις περιοχές του Ιλλυρικού, της Καλαβρίας και της Σικελίας από τη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ρώμης και τις μετέφερε στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Η στήριξη του Γρηγορίου στην Αυτοκρατορία τον ώθησε να συνεισφέρει στην επανάκτηση της Ραβέννας, η οποία είχε περάσει στα χέρια των Λομβαρδών το 733. Ωστόσο, προσπάθησε επίσης να ενισχύσει τη Ρώμη και προσπάθησε να συμμαχήσει με αντιπάλους του βασιλιά των Λομβαρδών Λιουτπράνδο και αργότερα με τους Φράγκους. Έστειλε απεσταλμένους και στον Κάρολο Μαρτέλο, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Ο Γρηγόριος προώθησε την εκκλησία στη Βόρεια Ευρώπη, ενισχύοντας την ιεραποστολή του Άγιου Βονιφάτιου στη Γερμανία και του Βίλιμπαλντ στη Βοημία. Έδωσε επίσης πάλλια στον Έγκμπερτ της Υόρκης και τον Τατβίν, αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι. Εξωράισε επίσης τη Ρώμη και στήριξε το μοναχισμό.

Εορτάζεται από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις 28 Νοεμβρίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Houghton Mifflin Company, The Houghton Mifflin Dictionary of Biography, σελ. 642, (2003) ISBN 9780618252107
  2. Pope St. Gregory III Catholic Encyclopedia (1913)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μέρος του κειμένου προέρχεται από την 9η έκδοση (1880) μιας άτιτλης εγκυκλοπαίδειας.