Πάπας Βενέδικτος ΣΤ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας
Βενέδικτος ΣΤ΄
Από9 Ιανουαρίου 973
ΈωςΙούνιος 974
ΠροκάτοχοςΙωάννης ΙΓ΄
ΔιάδοχοςΒενέδικτος Ζ΄

Ο Πάπας Βενέδικτος ΣΤ΄ ήταν πάπας από τον Ιανουάριο του 973 μέχρι τον Ιούνιο του 974. Η βραχύβια θητεία του ως πάπας συνέπεσε με το πολιτικό πλαίσιο της ίδρυσης της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κατά την μετάβαση μεταξύ των βασιλειών των Γερμανών αυτοκρατόρων Όθωνα Α΄ και Όθωνα Β΄ και τον αγώνα για την κατάληψη της εξουσίας από τις αριστοκρατικές οικογένειες όπως οι Κρεσέντιι και οι Τουσκουλάνι στην περιοχή της Ρώμης.

Ο Βενέδικτος ΣΤ΄ γεννήθηκε στη Ρώμη, γιος του Χίλντεμπραντ. Εκλέχθηκε και εγκαταστάθηκε ως πάπας υπό την προστασία του Όθωνα Α΄,[1] του οποίου η κυριαρχία στα Ρωμαϊκά και εκκλησιαστικά ζητήματα συνάντησε αντίσταση από την τοπική αριστοκρατία. Οι πληροφορίες σχετικά με την θητεία του είναι ελάχιστες ωστόσο είναι γνωστό ότι είχε δώσει προνόμια σε κάποια μοναστήρια και ναούς.

Ο Όθωνας Α΄ πέθανε λίγο μετά την εκλογή του Βενέδικτου το 973, και το 974 ο Βενέδικτος φυλακίσθηκε στο Καστέλ Σαντ'Άντζελο, που εκείνη την εποχή ήταν προπύργιο των Κρεσέντιι. Όταν ο Όθων Α΄ έστειλε έναν αυτοκρατορικό αντιπρόσωπο, τον Κόμητα Σίκκο, για να διασφαλίσει την απελευθέρωση του του, ο Κρεσέντιος Α΄ και ο Καρδινάλιος-Διάκονος Φράνκο Φερούτσι, ο οποίος θα γινόταν μετά ο Βονιφάτιος Ζ΄, ένας αντιπάπας, έβαλε να δολοφονήσουν τον Βενέδικτο ενώ ήταν ακόμη στη φυλακή.[2]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Roger Collins, Keepers of the keys of heaven: a history of the papacy, (Basic Books, 2009), 187.
  2. Richard P. McBrien, Lives of the Popes: The Pontiffs from St. Peter to Benedict XVI, (HarperCollins, 2000), 161.