Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία
ΣκηνοθεσίαΓουίλιαμ Φρίντκιν[1][2][3]
ΠαραγωγήΦίλιπ Ντ' Άντονι
ΣενάριοErnest Tidyman, Robin Moore και Χάουαρντ Χοκς[4]
Βασισμένο σεThe French Connection
ΠρωταγωνιστέςΤζιν Χάκμαν[1][3][5], Φερνάντο Ρέι[3][6], Ρόι Σάιντερ[1][3][6], Τόνι Λο Μπιάνκο[6], Μαρσέλ Μποζουφί[6], Φρεντερίκ Ντε Πασκάλ[6], Μπιλ Χίκμαν, Τσάρλς ΜακΓκρέγκορ και Αντρέ Εμότ[4]
ΜουσικήDon Ellis
ΦωτογραφίαΌουεν Ρόισμαν
ΜοντάζΤζέραλντ Μπ. Γκρίνμπεργκ
Εταιρεία παραγωγής20th Century Fox
Διανομή20th Century Fox και Netflix
Πρώτη προβολή7  Οκτωβρίου 1971 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[7][8], 14  Ιανουαρίου 1972 (Γερμανία)[9], 26  Ιανουαρίου 1972 (Γαλλία)[10] και 9  Οκτωβρίου 1971 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδάς)[8]
Διάρκεια104 λεπτά[10]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[10]
ΓλώσσαΑγγλικά
ΈπεταιFrench Connection II

Η ταινία Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία (Πρωτότυπος τίτλος: The French Connection) είναι αστυνομική περιπέτεια, σε σκηνοθεσία του Γουίλιαμ Φρίντκιν με παραγωγό τον Φίλιπ Ντ' Άντονι και πρωταγωνιστές τους Τζιν Χάκμαν, Ρόι Σάιντερ και Φερνάντο Ρέι. Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική προσαρμογή του ομότιτλου βιβλίου του Ρόμπιν Μουρ, με θέμα την εξάρθρωση σπείρας ναρκωτικών από τους αστυνομικούς Έντι Ίγκαν και Σόνι Γκρόσο, οι οποίοι κάνουν σύντομο πέρασμα στην ταινία.

Η ταινία προτάθηκε για οκτώ (8) Βραβεία Όσκαρ και κέρδισε πέντε (5), ανάμεσά τους και Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Θεωρείται μέχρι και σήμερα ως μια από τις σημαντικότερες αμερικανικές ταινίες όλων τον εποχών και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε στην 70η θέση στη λίστα με 100 αριστουργήματα του αμερικανικού κινηματογράφου[11], ενώ το 2005 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.[12] Το ύφος της ταινίας επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τους Αμερικανούς σκηνοθέτες της γενιάς του '70 και καθόρισε το είδος των ταινιών που επρόκειτο να κάνουν επιτυχία κατά τη δεκαετία του '70.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δυο σκληροτράχηλοι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης, ο Τζίμι Ποπάι Ντόιλ (Τζιν Χάκμαν) και ο Μπάντι Κλάουντι Ρούσσο (Ρόι Σάιντερ), προσπαθούν να σταματήσουν μια σπείρα εμπόρων ναρκωτικών, η οποία διακινεί ηρωίνη από τη Γαλλία. Οι μέθοδοι του Ντόιλ, που είναι αποτελεσματικός στη δουλειά του, είναι αμφιλεγόμενες και σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν την παρανομία. Ο Αλέν Σαρνιέ (Φερνάντο Ρέι) εγκέφαλος της σπείρας των ναρκωτικών, είναι αντιθέτως αβρός και ευγενικός. Οι έρευνες των δυο αστυνομικών ξεκινούν μετά τη δολοφονία ενός αστυνομικού, που προσπαθεί να ξεσκεπάσει τα μέλη της σπείρας, στη Μασσαλία από τον εκτελεστή της σπείρας του Σαρνιέ, Πιερ Νικολί (Μαρσέλ Μποτζούφι). Ο Σαρνιέ σχεδιάζει να κρύψει φορτίο ηρωίνης αξίας 32 εκατομμυρίων δολαρίων στο αυτοκίνητο ενός στενού του φίλου, του τηλεπαρουσιαστή Ανρί Ντεβερώ (Φρεντερίκ Ντε Πασκάλ), ο οποίος πρόκειται να αναχωρήσει για τις Η.Π.Α. Οι δυο αστυνομικοί γίνονται μάρτυρες μιας συναλλαγής ναρκωτικών σε ένα κακόφημο μπαρ της Νέας Υόρκης και συλλαμβάνουν τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος τραυματίζει τον Κλάουντι στο χέρι. Ο ιδιοκτήτης του μπαρ πέφτει θύμα ξυλοδαρμού από τους αστυνομικούς και αποκαλύπτει το όνομα του συνδέσμου του. Οι αποκαλύψεις του άνδρα οδηγούν τους δυο αστυνομικούς στο μπαρ Κοπακαμπάνα, του οποίου ο ιδιοκτήτης Σαλβατόρε Μπόκα (Τόνι Λο Μπιάνκο) και η σύζυγός του Άντζι (Αρλίν Φάρμπερ) διασκεδάζουν μέλη της μαφίας που έχουν σχέση με ναρκωτικά. Μετά από έρευνες οι Ποπάι και Κλάουντι ανακαλύπτουν ότι το ζευγάρι έχει βεβαρυμένο ποινικό μητρώο. Ανακαλύπτουν επίσης τη σχέση του ζευγαριού με το δικηγόρο Τζόελ Γουάινστοκ (Χάρολντ Γκάρι) που έχει συνδέσμους με τον κόσμο των ναρκωτικών. Οι έρευνες συνεχίζονται και οι αστυνομία τοποθετεί κριούς στα τηλέφωνα του ζευγαρίου, ενώ στην έρευνα συμμετέχει και ο ομοσποδιακός πράκτορας Μάλντερινγκ που αντιπαθεί τον Ποπάι. Παράλληλα ο Σαρνιέ που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ετοιμάζεται για συναλλαγή με το ζεύγος Μπόκα και ανακαλύπτει ότι παρακολουθείται από τους άνδρες του Ποπάι. Ο εκτελεστής του Σαρνιέ αποπειράται να δολοφονήσει τον Ποπάι, αλλά αποτυγχάνει και τότε ξεκινάει ένα άγριο ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε την εύνοια των κριτικών και θεωρούνταν ως ένα από τα κύρια φαβορί για την κούρσα των Όσκαρ του 1971, έχοντας ως μεγαλύτερούς της αντιπάλους Το κουρδιστό πορτοκάλι (A Clockwork Orange) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και το Η τελευταία παράσταση (The Last Picture Show) του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς. Έλαβε 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ και κέρδισε 5 μεταξύ των οποίων και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας[13][14]. Ο σκηνοθέτης Γουίλιαμ Φρίντκιν κατάφερε να υπερισχύσει των Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, Νόρμαν Τζούισον και Τζον Σλέσιντζερ και να γίνει ο δεύτερος νεώτερος σε ηλικία σκηνοθέτης που έλαβε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Ο Τζιν Χάκμαν που είχε προταθεί για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου το 1967 για τη συμμετοχή του στην ταινία του Άρθουρ Πεν Μπόνι και Κλάιντ (Bonnie and Clyde) έλαβε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου και καθιερώθηκε ως ηθοποιός. Έπληκτος ο ηθοποιός ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο του και κοίταξε το φάκελο με το όνομα φωνάζοντας Γράφει όντως το όνομά μου;. Έπειτα εκμυστηρεύτηκε ότι είχε σκοπό να αποσυρθεί από την υποκριτική και ότι ήταν ο σκηνοθέτης Γουίλιαμ Φρίντκιν εκείνος που τον έπεισε να αναλάβει το ρόλο του Ποπάι, τον οποίο αρχικά σκεφτόταν να απορρίψει λόγω του γεγονότος ότι δεν του ήταν συμπαθής ο χαρακτήρας τον οποίο καλούνταν να υποδυθεί. Η ταινία βραβεύτηκε επίσης για το μοντάζ και το διασκευασμένο σενάριο.

Βράβευση:

  • Καλύτερης Ταινίας – Φίλιπ Ντ' Άντονι
  • Σκηνοθεσίας – Γουίλιαμ Φρίντκιν
  • Α' Ανδρικού Ρόλου - Τζιν Χάκμαν
  • Διασκευασμένου Σεναρίου – Έρνεστ Τάιντιμαν
  • Μοντάζ - Τζέραλντ Μπι Γκρίνμπεργκ

Υποψηφιότητα:

  • Β' Ανδρικού Ρόλου - Ρόι Σάιντερ
  • Φωτογραφίας - Όουεν Ρόιζμαν
  • Ήχου - Θίοντορ Σόντερμπεργκ & Κρίστοφερ Νιούμαν

Άλλα Βραβεία:

  • Καλύτερη Δραματική Ταινία
  • Καλύτερης Σκηνοθεσίας - Γουίλιαμ Φρίντκιν
  • Ανδρικής Ερμηνείας σε Δράμα - Τζιν Χάκμαν
  • Καλύτερος Ηθοποιός - Τζιν Χάκμαν
  • Καλύτερο Μοντάζ - Τζέραλντ Μπι Γκρίνμπεργκ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=4423.html. Ανακτήθηκε στις 3  Μαΐου 2016.
  2. www.imdb.com/title/tt0067116/. Ανακτήθηκε στις 3  Μαΐου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 stopklatka.pl/film/francuski-lacznik. Ανακτήθηκε στις 3  Μαΐου 2016.
  4. 4,0 4,1 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  5. www.filmaffinity.com/en/film587161.html. Ανακτήθηκε στις 3  Μαΐου 2016.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 www.imdb.com/title/tt0067116/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 3  Μαΐου 2016.
  7. Freebase Data Dumps. Google.
  8. 8,0 8,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0067116/releaseinfo/. Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2023.
  9. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0067116/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  10. 10,0 10,1 10,2 www.cnc.fr/professionnels/visas-et-classification/39222. Ανακτήθηκε στις 22  Αυγούστου 2018.
  11. http://www.afi.com/100years/movies.aspx
  12. «Ο πλήρης κατάλογος ταινιών του Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Η.Π.Α» (στα Αγγλικά). loc.gov. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021. 
  13. «The 44th Academy Awards (1972) Nominees and Winners». oscars.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2011. 
  14. Awards for The French Connection  στην IMDb

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]