Οξάνα Ακίνσινα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οξάνα Ακίνσινα
Γέννηση19 Απριλίου 1987
ΚατοικίαΑγία Πετρούπολη
Εθνικότητα Ρωσία
Ιδιότηταηθοποιός ταινιών και ηθοποιός
Είδος τέχνηςηθοποιός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Οξάνα Αλεξάντροβνα Ακίνσινα (ρώσικα: Окса́на Алекса́ндровна Аки́ньшина, 19 Απριλίου 1987) είναι Ρωσίδα ηθοποιός. Είναι γνωστή για τους ρόλους της στις ταινίες: Αδελφές (2001), Λίλια Για Πάντα (2002), Στη Σκιά των Κατασκόπων (2004) και Hipsters (2008).

Πρόωρη και Προσωπική Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ακίνσινα γεννήθηκε στο Λένινγκραντ, όπου ζει και σήμερα. Ο πατέρας της ήταν μηχανικός αυτοκινήτων και η μητέρα της λογίστρια. Έχει μία μικρότερη αδελφή. Το 2002 η Ακίνσινα κέρδισε το ρόλο στην επιτυχημένη ταινία εγκλήματος Λίλια Για Πάντα, αλλά λόγω του ότι δεν μπορούσε να συνεννοηθεί σε άλλη γλώσσα εκτός από τα Ρώσικα, (να σημειώσουμε ότι η ταινία γυρίστηκε στη Σουηδία και στη Δανία),επικοινωνούσε με τον σκηνοθέτη μέσω μεταφραστή. Έως και τα 15 της χρόνια η Οξάνα διατηρούσε ερωτική σχέση με τον επίσης ηθοποιό Αλεξέι Τσάντοφ. Από το 2007 έως και το 2010 ήταν παντρεμένη με τον επιχειρηματία Ντμίτρι Λιντβίνοφ και μαζί έχουν ένα γιο, τον Φίλιπ (γεννημένος 2 Ιουνίου 2009), για λίγο διάστημα διατήρησε σχέση και με τον επίσης ηθοποιό και τραγουδιστή Αλεξέι Βορομπιόφ. Στις 15 Ιανουαρίου του 2013 η Οξάνα γέννησε το δεύτερο παιδί, μαζί με τον παραγωγό ταινιών Άρτσιλ Τζελοβάνι.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία 12 ετών, η Οξάνα ανακαλύφθηκε από τον Σεργκέι Μπόντροφ, και έκανε το ντεμπούτο της στη Ρωσική ταινία εγκλήματος Αδελφές (2001), το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Μπόντροφ. Η δεύτερη ταινία της ήταν η Λίλια Για Πάντα (2002), ήταν υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου, αλλά έχασε από τις οκτώ ηθοποιούς της ταινίας μυστηρίου 8 Γυναίκες (2002) σε σκηνοθεσία Φρανσουά Οζόν. Για το ρόλο της στην Λίλια Για Πάντα, έλαβε επίσης το βραβείο καλύτερης ηθοποιού από τα Guldbagge Awards, τα εθνικά βραβεία ταινιών της Σουηδίας. Από τοτε η Οξάνα έχει παίξει σε πολλές ταινίες όπως: Het Zuiden σε σκηνοθεσία Μάρτιν Κουλχόβεν και Στη Σκιά των Κατασκόπων (2004), στο πλάι των ηθοποιών: Ματ Ντέιμον, Φράνκα Ποτέντε και Τζούλια Στάιλς, σε σκηνοθεσία Πολ Γκρίνγκρας, Sputnik σε σκηνοθεσία Egor Abramenko (2020).

Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Ελληνικός Τίτλος Πρωτότυπος Τίτλος Ρόλος
2001 Αδελφές (ταινία) Сёстры Σβέτα
2002 Λίλια Για Πάντα (ταινία) Лиля навсегда Λίλια
2004 Στη Σκιά των Κατασκόπων The Bourne Supremacy Ιρίνα Νέσκι
2006 Αποστολή: Μόσχα (ταινία) Обратный отсчет Άννα
2007 Hipsters (ταινία) Стиляги Πόλζα
2011 Η αυτοκτονία (ταινία) Самоубийцы Μαρίνα
2020 Sputnik (ταινία) Спутник Tatyana Klimova

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οξάνα Ακίνσινα στην IMDb