Ν.Α.Π.Ο. Ποσειδών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ποσειδώνας.
Ν.Α.Π.Ο. Ποσειδών Ηρακλείου
Επίσημη ονομασίαΝαυτικός Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ποσειδών Ηρακλείου[1]
Σύντομο όνομαΠοσειδών
Ίδρυση1963
ΈδραΗράκλειο, Ελλάδα
ΠρόεδροςΑντώνης Βλαχάκης
ΠροπονητήςΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΝΤΙΚΑΛΗΣ
ΠρωτάθλημαΑ1 Ε.Π.Σ. Ηρακλείου
Πρώτη εμφάνιση

Ο Ναυτικός Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ποσειδών (εν συντομία Ν.Α.Π.Ο. Ποσειδών) είναι ελληνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος με έδρα τις Πατέλες, προάστιο του Ηρακλείου Κρήτης. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1963, έμβλημά του ο μυθικός Ποσειδώνας και αγωνίζεται με χρώματα το μπλε και το λευκό.

Έχει παρουσία στα εθνικά πρωταθλήματα κατά το παρελθόν, με κορυφαία την παρουσία του στην επαγγελματική Γ΄ Εθνική κατηγορία. Από τη σεζόν 2022-23 θα αγωνίζεται στην Α1 Ε.Π.Σ. Ηρακλείου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λάβαρο του Ποσειδώνα Ηρακλείου

Ο Ναυτικός Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος《ο Ποσειδών》 ιδρύθηκε το 1963, έπειτα από την συγχώνευση των δύο σωματείων από τα προάστια των Πατελών και του Πόρου, του 《Άρη Πατελών》 και της 《Προοδευτικής Πόρου》, με σκοπό τη δημιουργία ενός σωματείου, με πρωταγωνιστικό ρόλο στο ποδόσφαιρο του Ηρακλείου.[2][3] Έτσι, ο νεοσύστατος Ποσειδώνας, με έμβλημα τον μυθικό θεό της θάλασσας Ποσειδώνα, υιοθέτησε το χρώμα της θάλασσας, δηλαδή το μπλε.

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα χρόνια της ιστορίας του Ποσειδώνα, συνοδεύτηκαν με ανόδους, μέχρι την Α' κατηγορία της ΕΠΣ Ηρακλείου και από τις αρχές της δεκαετίας του 70’, η ομάδα των Πατελών, άρχισε να αποκτά τις πρώτες σημαντικές διακρίσεις της. Συγκεκριμένα την αγωνιστική περίοδο 1971-72, κατέκτησε το Κύπελλο Ηρακλείου.

Την επόμενη περίοδο, 1972-73, αναδείχθηκε «νταμπλούχος» Ηρακλείου, κατακτώντας ξανά το κύπελλο αλλά και το πρωτάθλημα, το οποίο κρίθηκε στην τελευταία αγωνιστική, εναντίον του έτερου διεκδικητή ΠΟΑ, του οποίου επικράτησε με 1-0. Έτσι, ως πρωταθλητής της ΕΠΣ Ηρακλείου, συμμετείχε στο ειδικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, μέσω του οποίου θα διεκδικούσε την άνοδο στη Β' Εθνική. Ο Ποσειδώνας κληρώθηκε στον 8ο όμιλο, μαζί με Ολυμπιακό Λιοσίων, Αστέρα Ζωγράφου, Α.Ο. Νεάπολης Νίκαιας και Α.Ο. Ρεθύμνης, όμως μετά από ένα επεισοδιακό αγώνα στην Αθήνα με τα Λιόσια (με εντονότατη παρουσία των οπαδών του Ποσειδώνα) τερμάτισε 5ος με 11 βαθμούς και δεν κατάφερε να πάρει την άνοδο.

Την επόμενη περίοδο, 1973-74, κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά το κύπελλο Ηρακλείου, σε ισάριθμες χρονιές. Μετά την προσπάθεια του 1973 για άνοδο στη Β' Εθνική, αγωνιζόταν στα τοπικά πρωταθλήματα μέχρι την περίοδο 1980-81, που πήρε την άνοδο για το Εθνικό Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.

Στις εθνικές κατηγορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Εθνικό Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα αγωνίστηκε δύο συνεχόμενες περιόδους (1981-82 ως 3η κατηγορία και 1982-83, την πρώτη περίοδο της μετέπειτα Δ΄ Εθνικής), όταν την τελευταία υποβιβάστηκε. Την περίοδο 1983-84 κέρδισε την επάνοδό του στη Δ' Εθνική και την επόμενη, 1984-85, υποβιβάστηκε εκ νέου, για να επιστρέψει ξανά στη Δ' Εθνική την περίοδο 1986-87, όπου υποβιβάστηκε ξανά. Την περίοδο 1988-89 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ηρακλείου και κέρδισε την επιστροφή του στη Δ' Εθνική, όπου αγωνίστηκε τις επόμενες δύο περιόδους (1989-90 και 1990-91). Την περίοδο 1989-90 κατέκτησε για τέταρτη φορά στην ιστορία του το Κύπελλο Ηρακλείου και την περίοδο 1990-91, κερδίζοντας τον ΑΟΧ 2-1, ενώπιον περίπου 5.000 φιλάθλων και την ισοπαλία 1-1 με τον ΑΟΑΝ την τελευταία αγωνιστική, εξασφάλισε την 1η θέση του 10ου ομίλου και κέρδισε την άνοδό της στη Γ' Εθνική.

Στη Γ' Εθνική αγωνίστηκε δύο συνεχόμενες χρονιές (1991-92 και 1992-93), όταν την τελευταία δεν κατάφερε να κρατηθεί στην κατηγορία και υποβιβάστηκε στη Δ' Εθνική. Παράλληλα, ο ηρακλειώτικος σύλλογος είχε και 2 παρουσίες στο Κύπελλο Ελλάδος (1991-92 και 1992-93) χωρίς να καταφέρει να περάσει την προκριματική φάση. Τη σεζόν 1994-95 υποβιβάστηκε από την Δ' Εθνική και έκτοτε, ξεκίνησε η αγωνιστική πτώση της ομάδας, όπου μέχρι και σήμερα, αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣΗ.

Στα τοπικά πρωταθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον υποβιβασμό της από την Δ' Εθνική το 1995, η ιστορική ομάδα των Πατελών βίωσε μια καθοδική πορεία, φτάνοντας μέχρι και την τελευταία κατηγορία των τοπικών πρωταθλημάτων της ΕΠΣΗ. Το 2022 αναδείχθηκε πρωταθλητής του 1ου ομίλου της Α2 Κατηγορίας της περιόδου 2021-22 και κέρδισε την άνοδο στην Α1 Κατηγορία, ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα στις χαμηλότερες κατηγορίες της ΕΠΣΗ.[4]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γήπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ποσειδώνας κατά την πορεία της ιστορίας του έχει περιπλανηθεί σε διάφορα γήπεδα. Ξεκίνησε από το γήπεδο της ΣΕΑΠ, το οποίο χρησιμοποιούσε στις προπονήσεις και σε επίσημους αγώνες, ενώ από το 1970 μέχρι και το 1994 χρησιμοποίουσε ως έδρα το γήπεδο Μαρτινέγκο του Εργοτέλη αλλά και το γήπεδο Νέας Αλικαρνασσού.[6]

Η ομάδα την επόμενη διετία επέστρεψε στο γήπεδο της ΣΕΑΠ, ενώ τα επόμενα χρόνια αναγκάστηκε αρκετές φορές να φιλοξενηθεί και σε άλλα γήπεδα όπως στο γήπεδο Καρτερού της Α.Ε. Κατσαμπά, καθώς και στα γήπεδα των Αγίων Παρασκιών, του Αγίου Μύρωνα, της Ελιάς και στο γήπεδο του ΠΟΑ στο Ατσαλένιο.[7]

Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο ως έδρα έχει δηλώσει το γήπεδο Λίντο.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Καταγραφή αθλητικών σωματείων, επίσημη ιστοσελίδα Φυσικης Αγωγής ΥΠΕΠΘ
  2. [1]Ένας “άστεγος οδοιπόρος”...
  3. [2][νεκρός σύνδεσμος]Φωτογραφία-κειμήλιο για το ηρακλειώτικο ποδόσφαιρο!
  4. Α2 ΕΠΣΗ: Πρωταθλητής στον 1ο όμιλο ο Ποσειδώνας και επιστροφή στην Α1! neakriti.gr
  5. Θανάσης Σακελλαρίου (5 Μαιου 2023). «Αφιέρωμα στους τελικούς του Κυπέλλου ΕΠΣΗ». patris.gr - Εφημερίδα Ηρακλείου- ΠΑΤΡΙΣ. https://www.patris.gr/2023/05/04/afieroma-stoys-telikoys-toy-kypelloy-epsi/. 
  6. «"Ποσειδώνας: Η «οδύσσεια»… από το γήπεδο της ΣΕΑΠ μέχρι το παλατάκι των Πατελών!", prismanews.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  7. «"Ποσειδώνας: Η «οδύσσεια»… από το γήπεδο της ΣΕΑΠ μέχρι το παλατάκι των Πατελών!", prismanews.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  8. Στο «Lido Soccer» η έδρα του Ποσειδώνα! grandsport.gr