Νότια τιγρογαλή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νότια Τιγρογαλή)


Νότια τιγρογαλή
Screenshot 20230306 150230 Gallery.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Αιλουρίδες (Felidae)
Υποοικογένεια: Αιλουρίνες (Felinae)
Γένος: Λεόπαρδος (Leopardus)
Είδος: Νότια Τιγρογαλή
Διώνυμο
Νότια Τιγρογαλή - Leopardus guttulus
Hensel, 1872

Η Νότια τιγρογαλή (Leopardus guttulus), είναι μία μικρή αγριόγατα, που απαντάται στη νότια και νοτιοανατολική Βραζιλία και αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστό είδος το 2013. Παλαιότερα, θεωρούταν ότι ανήκε στο είδος Τιγρογαλή (Leopardus tigrinus). Σε ένα μέρος της κατανομής της, μπορεί να διασταυρωθεί με τον Αγριόγατο του Ζοφρουά (Leopardus geoffroyi), αλλά δεν φαίνεται να διασταυρώνεται με τον πληθυσμό της Τιγρογαλής στην βορειοανατολική Βραζιλία, ο οποίος συχνά αλληλεπιδρά με το Κολοκόλο (Leopardus colocolo).

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νότια Τιγρογαλή, έχει μία κιτρινωπή - ωχρώδη γούνα, με ανοιχτές μαύρες βούλες. Σωματικά, η Νότια Τιγρογαλή, μπορεί να διακριθεί από την Τιγρογαλή όσον αφορά τον πιο σκουρόχρωμο χρωματισμό του, τις μεγαλύτερες βούλες, αλλά και την μικρότερη ουρά. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει διάκριση των δύο ειδών μόνο από την εμφάνιση, δεδομένου ότι η γεωγραφική ποικιλομορφία, τείνει να είναι διαφορετική. Πιστεύεται ότι είναι ενδημικά και απειλούμενα είδη, αφού το περιβάλλον τους, το ατλαντικό δάσος, τείνει να εξαφανιστεί. Επιπλέον, διεξάγονται αρκετές γενετικές έρευνες ώστε να κατανοηθούν οι βασικές διαφορές της Τιγρογαλής με την Νότια Τιγρογαλή.

Κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κύριος οικότοπός της, το Ατλαντικό δάσος, βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής, που εκτείνεται κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού ωκεανού στη Βραζιλία, στην Παραγουάη και στην Αργεντινή. Η Νότια Τιγρογαλή, πιστεύεται ότι είναι ενδημικό είδος στη νότια και νοτιοανατολική Βραζιλία.