Ντόγγερ Μπανκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 54°43′28″N 02°46′06″E / 54.72444°N 2.76833°E / 54.72444; 2.76833

Γεωγραφική θέση του Dogger Bank

Με την ονομασία Ντόγγερ Μπανκ (Dogger Bank) φέρεται ο σημαντικότερος αμμοσύρτης του κόσμου, συνολικής έκτασης περίπου 6.800 τ. μιλίων (17.600 τ.χλμ.). Βρίσκεται στο μέσον περίπου της Βόρειας Θάλασσας, μεταξύ Αγγλίας και Δανίας, έχει ωοειδές σχήμα, με κατεύθυνση από ΒΑ. προς ΝΔ. με μέγιστο μήκος 300 χλμ. και πλάτος 120 χλμ, το δε ελάχιστο βάθος του φθάνει σε ορισμένα σημεία μόλις τα 13 μέτρα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ψαρότοπο της βόρειας θάλασσας και έναν από τους σημαντικότερους του κόσμου, ειδικότερα στην αλιεία βακαλάου (μπακαλιάρου).

Επανειλημμένα από τα συρόμενα δίχτυα στη περιοχή αυτή, πολλά αλιευτικά σκάφη έχουν ανελκύσει σπουδαία λείψανα ρινόκερων και ελεφάντων που προσδιορίσθηκαν ότι ανήκουν στη πλειστόκαινη εποχή. Γεγονός που αποδεικνύει ότι το "Ντόγγερ μπανκ" την εποχή εκείνη αποτελούσε μεγάλη νήσο, (την Ντογγερλάνδη, όπως την ονομάτισαν οι παλαιοντολόγοι) όπου επικρατούσαν συνθήκες θερμοκρασίας πολύ μεγαλύτερες των σημερινών.

Ο Αμμοσύρτης Ντόγγερ Μπανκ, εκτός από ψαρότοπος, έχει γίνει γνωστός παγκόσμια και από διάφορα περιστατικά που έχουν συμβεί σ΄ αυτόν με κυριότερες τις ομώνυμες ναυμαχίες, μία κατά τον πόλεμο ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και μία κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Σπουδαιότερα των συμβάντων αυτών ήταν:

  • Η Ναυμαχία του Ντόγγερ Μπανκ (1781), μεταξύ Αγγλικού και Ολλανδικού ναυτικού.
  • Το Διπλωματικό επεισόδιο Ντόγγερ Μπανκ, μεταξύ στόλου Ρωσίας και αλιευτικών, το 1904.
  • Η Ναυμαχία του Ντόγγερ Μπανκ (1915), αγγλογερμανική ναυτική εμπλοκή (Ιανουάριος του 1915).
  • Επιχείρηση Βίκινγκ (1940), έξοδος στολίσκου αντιτορπιλικών του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού (Kriegsmarine) που κατέληξε σε πραγματικό φιάσκο, χωρίς καν να εμπλακούν σε αυτήν αντίπαλες δυνάμεις.
  • Επίκεντρο μεγάλου σεισμού του 1931 της τάξεως των 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ.
  • Το Ναυάγιο του γερμανικού Υ/Β Καρχαρίας, τον Σεπτέμβριο του 1966, που χάθηκε σχεδόν αύτανδρο, ενώ διασώθηκε μόνο ένας από το 20μελές πλήρωμά του.

Σήμερα εκτός των άλλων ο χώρος αυτός έχει αναγνωριστεί ως σημαντικός βιότοπος φυτοπλαγκτού ωκεάνιο θαλάσσιο πάρκο με σχεδιασμό για την χρήση των αβαθών του, στο άμεσο μέλλον, στην εκμετάλλευση αιολικής ενέργειας.

Τέλος σημειώνεται ότι ο αμμοσύρτης αυτός έχει δώσει το όνομά του σε ειδικό τύπο αλιευτικών σκαφών που αλιεύουν στη περιοχή του, αλιευτικό Ντόγγερ που αντιστοιχεί σήμερα με την ελληνική μηχανότρατα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ. 14ος, σελ.641.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Dogger Bank στο Wikimedia Commons