Ντιχ-Τάου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ντιχ-Tάου)
Γκόρα Ντιχ Τάου
Χάρτης
Ύψος5.205 μ.
ΟροσειράΚαύκασος
ΉπειροςΑσία
ΧώρεςΡωσία

Το Ντιχ Τάου ή Ντιχτάου (Дыхтау, Дых тау) είναι βουνό που βρίσκεται στο Καμπαρτίνο-Μπαλκάρια, στη Ρωσία. Η κορυφή του βρίσκεται 5 χλμ βόρεια των συνόρων με τη Γεωργία[1]. Είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της οροσειράς του Καυκάσου μετά το Ελμπρούς.

Πρόσβαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βουνό είναι ευκολότερα προσβάσιμο από τη βόρεια Ρωσία. Το κοντινότερο χωριό Μπεζίνγκι διαθέτει επικοινωνία με το Νάλτσικ της Καμπαρντίνο Μπαλκάρια με δημόσιες συγκοινωνίες, αν και όχι συχνή. Η "Αλπική Κατασκήνωση Μπεζίνγκι" βρίσκεται στα 2.180 μ. Από εδώ χρειάζονται περίπου 2 ημέρες για την προσέγγιση της Κατασκήνωσης Βάσης[2].

Αναρριχητικές διαδρομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ντιχ-Τάου είναι μία από τις μείζονες κορυφές του Καυκάσου, που αντικρίζει τον Τοίχο Μπεζίνγκι κατά μήκος του παγετώνα Μπεζίνγκι. Η πρώτη ανάβαση έγινε από τους Μάμερι και Ζάρφλουχ το 1888 και ήταν μεγάλο επίτευγμα κατά την εποχή του[3]. Η διαδρομή τους στη ΝΔ Κόψη δεν χρησιμοποιείται πλέον ως κανονική διαδρομή που είναι πλέον η Βόρεια Κόψη με βαθμολογία 4b (ρωσική αξιολόγηση).

Εκκινώντας από το Μίσες Κος, φθάνει κανείς στην κόψη, διασχίζοντας πρώτα τη Δυτική Κόψη του Μίσες Τάου και συνεχίζοντας προς το Ρωσικό Μπιβουάκ που βρίσκεται δίπλα στον παγετώνα που κατεβαίνει από τη Βόρεια Κόψη του Ντιχ Τάου, 4 ώρες περίπου από το Μίσες Κος. Κατόπιν οι ορειβάτες ακολουθούν τη Βόρεια Κόψη έως την κορυφή[4]

Χαρτογράφηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάφοροι χάρτες του σοβιετικού στρατού βρίσκονται πλέον στο διαδίκτυο σε κυριλλικό αλφάβητο. Δύο από αυτούς καλύπτουν όλη την περιοχή[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 EWP/WCP (1994). Map and Guide to the Caucasus: Bezingi, Bashil, Adaikhokh. (Map). 1:100,000 with mountaineering information. ISBN 0-906227-53-4. 
  2. Caucasus from Elbrus to Kazbek (Χάρτης) (1st έκδοση). 1:200,000 with general information. Map Guides. Χαρτογράφηση από EWP. Robin Collomb and Andrew Wielochowski. 1993. ISBN 906227-54-2 Check |isbn= value: length (βοήθεια). 
  3. «Dykhtau: Central Caucasus». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2014. 
  4. «Λεπτομέρειες και χάρτης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]