Ντένζελ Ουάσινγκτον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντένζελ Ουάσινγκτον
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Denzel Washington (Αγγλικά)
Γέννηση28  Δεκεμβρίου 1954[1][2][3]
Μάουντ Βέρνον
ΚατοικίαBeverly
ΕθνικότηταΑφροαμερικανοί[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ύψος1,85 m Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[5]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Φόρνταμ
Pennington-Grimes Elementary School (έως 1968)
Oakland Military Academy
Mainland High School
Mount Vernon High School[6]
The Center for Early Education
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογράφου
παραγωγός ταινιών[7][8]
ηθοποιός ταινιών
εκπρόσωπος τύπου
ηθοποιός θεάτρου
ηθοποιός τηλεόρασης
ηθοποιός
Περίοδος ακμής1974
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΡεπουμπλικάνικο Κόμμα της Καλιφόρνια
Οικογένεια
ΣύζυγοςPauletta Pearson Washington (από 1983)
ΤέκναΤζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον
Olivia Washington[9]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςβραβείο Ντονόστια (2014)
Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου (1989)
Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου (2001)
βραβείο Τόνυ καλύτερου Α' ανδρικού ρόλου σε θεατρικό έργο (2010)
Κινηματογραφικό Βραβείο MTV για τον καλύτερο κακό (2002)
βραβείο Οράτιος Άλγκερ (2009)[10]
Χρυσή Σφαίρα Β' Ανδρικού Ρόλου - κινηματογραφική ταινία (1989)
Αργυρή Άρκτος καλύτερου άνδρα ηθοποιού (1992)
Χρυσή Σφαίρα για τον Καλύτερο Άνδρα Ηθοποιό σε Δραματική ταινία (1999)
Αργυρή Άρκτος καλύτερου άνδρα ηθοποιού (1999)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον ή Ντενζέλ Ουάσινγκτον (αγγλικά: Denzel Hayes Washington, Jr., γεννημένος στις 28 Δεκεμβρίου 1954) είναι Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός. Έχει λάβει τρεις Χρυσές Σφαίρες και δυο βραβεία Όσκαρ: Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την δραματική-πολεμική ταινία Glory (1989) και Καλύτερου Ηθοποιού για τον ρόλο του ως αστυνομικού στο θρίλερ Ημέρα εκπαίδευσης (2001).

Ο Ουάσινγκτον έχει λάβει αρκετούς επαίνους από τους κριτικούς του κινηματογράφου για τις συμμετοχές του σε ταινίες από τη δεκαετία του 1980 και έπειτα, συμπεριλαμβανομένων των ερμηνειών του σε πραγματικά πρόσωπα, όπως ο Νοτιοαμερικανός ακτιβιστής Στιβ Μπίκο στην ταινία Κραυγή ελευθερίας (1987), ο μουσουλμάνος υπουργός και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάλκομ Χ στην ομώνυμη ταινία του 1992, ο μποξέρ Ρούμπιν "Τυφώνας" Κάρτερ στην ταινία Ο Τυφώνας (1999), ο προπονητής αμερικανικού ποδοσφαίρου Χέρμαν Μπουν στην ταινία Σύγκρουση τιτάνων (2000), ο δάσκαλος και ποιητής Μέλβιν Τόλσον στην ταινία The Greate Debaters (2007) και ο διακινητής ναρκωτικών Φρανκ Λούκας στην ταινία American Gangster (2007). Υπήρξε ο πρωταγωνιστής στις ταινίες στις οποίες την παραγωγή έκανε ο Τζέρυ Μπρουκχάιμερ και έχει υπάρξει συχνός συνεργάτης των σκηνοθετών Σπάικ Λι, Αντουάν Φουκά και Τόνυ Σκοτ. Το 2016 ο Ουάσινγκτον επιλέχθηκε για το βραβείο Σεσίλ ντε Μιλ στην 73η απονομή των Χρυσών Σφαιρών.

Το 2002 έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με τη βιογραφική ταινία Αντουάν Φίσερ. Η δεύτερη σκηνοθετική του προσπάθεια ήταν η ταινία The Great Debaters, που προβλήθηκε το 2007. Η τρίτη σκηνοθετική του προσπάθεια ήταν στην ταινία Εμπόδια (Fences) όπου πρωταγωνίστησε ο ίδιος και η Βαϊόλα Ντέιβις, ταινία που προβλήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2016 και ήταν υποψήφια για βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας του, Ντένζελ Χάγιες Ουάσινγκτον ο πρεσβύτερος, γηγενής της Βιρτζίνια, ήταν χειροτονημένος πάστορας, που εργάστηκε επίσης στην υπηρεσία ύδρευσης της Νέας Υόρκης και στο τοπικό πολυκατάστημα S. Klain. Η μητέρα του, Λένις Λιν, ήταν ιδιοκτήτρια ενός ινστιτούτου καλλονής, είχε καταγωγή από τη Τζόρτζια και εν μέρει μεγάλωσε στο Χάρλεμ.

Ο Ουάσινγκτον φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του Πένιγκτον-Γκράιμς στο Μάουντ Βέρνον μέχρι το 1968. Όταν ήταν 14 ετών, οι γονείς του χώρισαν και η μητέρα του τον έστειλε σε ένα ιδιωτικό προπαρασκευαστικό σχολείο, στη στρατιωτική ακαδημία του Όκλαντ στο Νιου Ουίνσδορ της Νέας Υόρκης. "Αυτή η απόφαση άλλαξε τη ζωή μου", δήλωσε αργότερα ο Ουάσινγκτον, "γιατί δεν θα είχα επιβιώσει εάν συνέχιζα την κατεύθυνση που είχα πάρει. Οι τύποι με τους οποίους συναναστρεφόμουν εκείνη την περίοδο έχουν περάσει ίσως 40 χρόνια στο σωφρονιστικό ίδρυμα. Ήταν ωραίοι τύποι αλλά η ζωή του δρόμου τούς κατέστρεψε". Μετά το Όκλαντ ο Ουάσινγκτον φοίτησε στο δημόσιο γυμνάσιο της Φλόριντας από το 1907 έως το 1971. Ενδιαφερόταν να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας: "Μεγάλωσα στο Μάουντ Βέρνον και θεωρούμασταν οι Κόκκινοι Επιδρομείς. Έτσι όταν ήμουν ακόμα στο γυμνάσιο, ήθελα να πάω στο Πανεπιστήμιο του Τέξας μόνο και μόνο επειδή αποκαλούνταν Κόκκινοι Επιδρομείς και οι στολές τους έμοιαζαν με τις δικές μας". Ο Ουάσινγκτον έλαβε πτυχίο στην υποκριτική και τη δημοσιογραφία από το Πανεπιστήμιο Φόρντχαμ το 1977. Εκεί συμμετείχε στη φοιτητική ομάδα μπάσκετ με προπονητή τον Π. Καρλεσίμο. Μετά από μια περίοδο αναποφασιστικότητας, ο Ουάσινγκτον εργάστηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής στην κατασκήνωση Camp Sloane YMCA του Κονέκτικατ. Συμμετείχε σε μια εκπομπή ταλέντων για τους κατασκηνωτές και ένας συνάδελφος του πρότεινε να δοκιμάσει την υποκριτική.

Επιστρέφοντας στο Πανεπιστήμιο Φόρντχαμ το ίδιο φθινόπωρο, ο Ουάσινγκτον εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο Λίνκολν για να σπουδάσει υποκριτική και εκεί έλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον "Οθέλλο" του Σαίξπηρ και στο "Αυτοκράτορας Τζόουνς" του Ευγένιου Ο' Νηλ. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στο αμερικανικό Conservatory Theatre στο Σαν Φρανσίσκο, όπου έμεινε για ένα χρόνο προτού επιστρέψει στην Νέα Υόρκη για να ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 25 Ιουνίου 1983 ο Ουάσινγκτον παντρεύτηκε την Πολέτα Πίρσον, την οποία συνάντησε στην πρώτη του δουλειά, την ταινία Wilma. Το ζευγάρι έχει τέσσερα παιδιά: τον Τζον Ντέιβιντ (28 Ιουλίου 1984), πρώην ποδοσφαιριστή της Sacramento Mountain Lions, την Κάτια (27 Νοεμβρίου 1986), απόφοιτο του Πανεπιστημίου Γέιλ με πτυχίο στις καλές τέχνες το 2010, και τα δίδυμα Ολίβια και Μάλκολμ (10 Απριλίου 1991). Ο Μάλκολμ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια με πτυχίο στον κινηματογράφο και η Ολίβια έπαιξε έναν ρόλο στην ταινία του Λι Ντάνιελς Ο μπάτλερ. Το 1995 το ζευγάρι ανανέωσε τους γαμήλιους όρκους του στη Νότια Αφρική.

Ο Ουάσινγκτον είναι ευσεβής χριστιανός και έχει σκεφτεί να γίνει ιεροκήρυκας. Το 1999 ανέφερε "Ένα κομμάτι του εαυτού μου εξακολουθεί να λέει Ίσως Ντένζελ πρέπει να γίνεις ιεροκήρυκας. Ίσως ακόμα να συμβιβάζεσαι. Είχα την ευκαιρία να ενσαρκώσω σπουδαίους άνδρες και μέσα από τα λόγια τους να κηρύξω. Παίρνω στα σοβαρά το ρόλο που μου δίνεται και θέλω να τον χρησιμοποιήσω με σωστό τρόπο". Το 1995 δώρισε 2,5 εκατομμύρια δολάρια για να χτιστεί η Εκκλησία του Θεού στο δυτικό Λος Άντζελες. Ο Ουάσινγκτον έχει πει ότι διαβάζει τη Βίβλο καθημερινά.

Ο Ουάσινγκτον έχει διατελέσει εκπρόσωπος της εταιρείας Boys & Girls Clubs της Αμερικής από το 1993 και έχει εμφανιστεί σε δημόσιες εκστρατείες ευαισθητοποίησης αυτής της εταιρείας. Επιπλέον έχει υπηρετήσει ως μέλος της εταιρείας Boys & Girls Clubs της Αμερικής από το 1995. Λόγω του φιλανθρωπικού του έργου με την Boys & Girls Club, ένα δημοτικό σχολείο στη Νέα Υόρκη αποφάσισε να ονομαστεί "Ντένζελ Ουάσινγκτον".

Στα μέσα του 2004 ο Ντένζελ Ουάσινγκτον επισκέφτηκε το Ιατρικό Κέντρο Brooke Army στο Χιούστον, όπου συμμετείχε σε μια εκδήλωση απονέμοντας μετάλλια σε τρεις στρατιώτες που ανάρρωναν από τα τραύματα που είχαν υποστεί κατά τη θητεία τους στο Ιράκ. Επισκέφτηκε επίσης τις εγκαταστάσεις του Fisher House όπου έκανε μια σημαντική δωρεά στο ομώνυμο ίδρυμα. Οι υπόλοιπες φιλανθρωπικές συνεισφορές του Ουάσινγκτον περιλαμβάνουν 1 εκατομμύριο δολάριο στο Ταμείο Νέλσον Μαντέλα για Παιδιά το 1995 και 1 εκατομμύριο δολάρια στο κολέγιο Wiley για την αναζωογόνηση της ομάδας συζήτησης του κολεγίου.

Ο Ουάσινγκτον είναι ψηφοφόρος των ανεξαρτήτων. Το 2008 υποστήριξε ανοιχτά τον Μπαράκ Ομπάμα. Είναι οπαδός των Dallas Cowboys και των Λος Άντζελες Λέικερς.

Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας αποκάλεσαν τον Ουάσινγκτον έναν από τους τρεις ανθρώπους (οι άλλοι δυο ήταν οι σκηνοθέτες Όλιβερ Στόουν και Μάικλ Μουρ) με τους οποίους ήταν πρόθυμοι να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση των τριών υπερασπιστών της άμυνας τους οποίους κρατούσαν αιχμαλώτους από το 2003 έως το 2008.

Στις 18 Μαρτίου 1991 το Πανεπιστήμιο Φόρντχαμ απένειμε στον Ουάσινγκτον διδακτορικό επειδή "κατάφερε με εντυπωσιακό τρόπο να εξερευνήσει το πολύπλευρο ταλέντο του". Το 2011 δώρισε 2 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο Φόρντχαμ για το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και 250.000 δολάρια για τη θέσπιση υποτροφίας θεατρικών σπουδών στο πανεπιστήμιο. Στις 20 Μαΐου 2007 έλαβε διδακτορικό στις ανθρωπιστικές επιστήμες από το Morehouse College. Έγινε επίτιμος διδάκτορας στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις 16 Μαΐου 2011.

Το 2008 ο Ουάσινγκτον επισκέφτηκε το Ισραήλ με μια αντιπροσωπεία Αφροαμερικανών καλλιτεχνών προς τιμήν των 60ών γενεθλίων του κράτους.

Τον Απρίλιο του 2014 ο Ουάσινγκτον παρουσίασε στο Μπρόντγουεϊ μια εκδήλωση για το AIDS μαζί με τους Μπράιαν Κράνστον, Ιντίνα Μέτζελ και Φραν Ντρέσλερ, αφού πρώτα έκανε δωρεές στο σόου του A Raisin in the Sun στο Μπρόντγουεϊ.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κινηματογραφικές ταινίες
Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
Πρωτότυπος Ελληνικός
1981 Carbon Copy Λευκός γάμος, μαύρο παιδί Ρότζερ Πόρτερ
1984 License To Kill Μάρτιν Σόγιερ Ταινία για το κανάλι Lifetime
1984 A Soldier's Story Η ιστορία του στρατιώτη στρατιώτης Πίτερσον
1986 Hard Lessons ή The George McKenna Story Τζορτζ Μακένα
Power Η γοητεία της εξουσίας Άρνολντ Μπίλινγκς Βραβείο Image Β' Ανδρικού Ρόλου σε Κινηματογραφική Ταινία
1987 Cry Freedom Κραυγή ελευθερίας Στιβ Μπίκο Υποψήφιος για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου
1989 The Mighty Quinn Ο επιθεωρητής Κουίν ή Το θύμα ή ο θύτης; Χαβιέ Κουίν
For Queen and Country Για τη βασίλισσα και την πατρίδα Ρούμπεν Τζέιμς
Glory Γκλόρι: Ο δρόμος για τη δόξα στρατιώτης Τριπ Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου
Χρυσή Σφαίρα Β' Ανδρικού Ρόλου - Κινηματογραφική Ταινία
1990 Heart Condition Φίλοι καρδιακοί Nαπόλεον Στόουν
Mo' Better Blues Παραλλαγές σ' ένα μπλουζ Mπλικ Γκίλιαμ
1991 Ricochet Νικ Στάιλς
1992 Mississippi Masala Demetrius Williams
Malcolm X Μάλκολμ Χ Μάλκολμ Χ Υποψήφιος για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου
1993 Much Ado About Nothing Πολύ κακό για το τίποτα δον Πέτρο
The Pelican Brief Ο φάκελος πελεκάνος Γκρέι Γκράνθαμ
Philadelphia Φιλαδέλφεια Τζο Μίλερ
1995 Crimson Tide Ρον Χάντερ
Virtuosity Εντολή εξόντωσης Πάρκερ Μπαρνς
Devil in a Blue Dress Ο διάβολος σε μπλε φόρεμα Ίζι Ρόλινς
1996 Courage Under Fire Το τίμημα του θάρρους Ναθάνιελ Σέρλινγκ
The Preacher's Wife Φτερωτός έρωτας Ντάντλεϊ
1998 Fallen (ταινία) Το άγγιγμα του κακού επιθεωρητής Τζον Χομπς
He Got Game Τζέικ Σάτλσγουορθ
The Siege Η πολιορκία ειδικός πράκτορας Άνθονι Χάμπαρντ (Τόνι)
1999 The Bone Collector Συλλέκτης οστών Λίνκολν Ράιμ
The Hurricane Τυφώνας: Η αληθινή ιστορία Ρούμπιν Κάρτερ (Τυφώνας) Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου - Κινηματογραφική Ταινία
Υποψήφιος για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου
2000 Remember the Titans Σύγκρουση τιτάνων προπονητής Χάρμαν Μπουν
The Loretta Claiborne Story Nτένζελ Ουάσινγκτον
2001 Training Day Ημέρα εκπαίδευσης επιθεωρητής Αλόνζο Χάρις Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου
2002 John Q Tζον Κουίνσι Άρτσιμπαλντ
Antwone Fisher Η ιστορία του Αντουάν Φίσερ δρ Τζερόμ Ντάβενπορτ Επίσης σκηνοθέτης
2003 Out of Time Εκτός χρόνου Mατίας Λι Γουίτλοκ
2004 Man on Fire Δια πυρός και σιδήρου Τζον Κρίζι
The Manchurian Candidate Ο άνθρωπος από τη Μαντζουρία Μπεν Μάρκο
2006 Inside Man Ο υποκινητής επιθεωρητής Κιθ Φρέιζερ
Déjà Vu Deja Vu: 4 ημέρες, 6 ώρες πίσω ειδικός πράκτορας Νταγκ Κάρλιν
2007 American Gangster Φρανκ Λούκας Υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου - Δραματική Κινηματογραφική Ταινία
The Great Debaters Μέλβιν Μπ. Τόλσον Επίσης σκηνοθέτης
2009 The Taking of Pelham 1 2 3 Επίθεση στον συρμό Zάκαρι Γκάρμπερ (Ζι)
2010 The Book of Eli Ο εκλεκτός Έλι
Unstoppable Έχεις μόνο 100 λεπτά... ασταμάτητο Φρανκ Μπαρνς
2012 Safe House Το κρυσφήγετο Tόμπιν Φροστ
The Matarese Circle Μπράντον Σκόφιλντ
Flight Η πτήση κυβερνήτης Γουίλιαμ Γουίτακερ
2013 2 Guns Ρόμπερτ Τρεντς
2014 The Equalizer The Equalizer Ρόμπερτ Μακόλ
2016 Fences Εμπόδια Τρόι Μάξον Υποψηφιότητα - Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου

Υποψηφιότητα - Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού ρόλου (δραματική ταινία)

2016 The Magnificent Seven Και οι 7 ήταν υπέροχοι Τσίσολμ
2018 The Equalizer 2 The Equalizer 2 Ρόμπερτ Μακόλ
2021 The Little Things Joe "Deke" Deacon

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0000243. Ανακτήθηκε στις 13  Οκτωβρίου 2015.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) SNAC. w6s1886b. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 64166. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. (Αγγλικά) BlackPast.org.
  5. CONOR.SI. 6971491.
  6. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  7. www.nytimes.com/movies/movie/399516/The-Book-of-Eli/details.
  8. www.nytimes.com/movies/movie/445447/The-Equalizer/credits.
  9. www.elle.com/culture/movies-tv/a44386535/olivia-washington-im-a-virgo-interview/. Ανακτήθηκε στις 4  Ιουλίου 2023.
  10. «Member Profile – Horatio Alger Association». Ανακτήθηκε στις 12  Απριλίου 2018.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]