Ντέιβιντ Γουόρνερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντέιβιντ Γουόρνερ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
David Warner (Αγγλικά)
Γέννηση29  Ιουλίου 1941[1][2][3]
Μάντσεστερ[4]
Θάνατος24  Ιουλίου 2022[5]
Northwood[5]
Αιτία θανάτουκαρκίνος[6]
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
ΣπουδέςΒασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου (1961)[7]
Ιδιότηταηθοποιός θεάτρου, ηθοποιός ταινιών, ηθοποιός τηλεόρασης και ηθοποιός[8]
Σημαντικά έργαMasada και Τιτανικός
ΒραβεύσειςΠαγκόσμιο θεατρικό βραβείο (2002)[9], Βραβεία Saturn και Βραβείο Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης Καλύτερου Β' ανδρικού ρόλου σε μίνι σειρά ή τηλεταινία (1981)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντέιβιντ Γουόρνερ (αγγλικά: David Warner‎‎, 29 Ιουλίου 1941 - 24 Ιουλίου 2022) ήταν Βρετανός ηθοποιός του κινηματογράφου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1941 στο Μάντσεστερ. Η παιδική του ηλικία ήταν απογοητευτική, γιατί συνοδεύτηκε από συχνές μετακομίσεις λόγω επαγγελματικών λόγων του πατέρα του, με αποτέλεσμα ο μικρός Ντέιβιντ να πάει σε οκτώ σχολεία και να κόβεται με μεγάλη αποτυχία στις εξετάσεις. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν έφηβος και από τότε δεν ξαναείδε τη μητέρα του, μέχρι τον θάνατό της.

Αφού δούλεψε σε πολλά διαφορετικά επαγγέλματα, γράφτηκε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (Royal Academy of Dramatic Art), και αργότερα στη Βασιλική Εταιρεία του Σαίξπηρ (Royal Shakespeare Company). Τελικά εμφανίστηκε στο δράμα Άμλετ με μεγάλη επιτυχία και έγινε πασίγνωστος σε ηλικία 24 χρονών. Από τότε έλαβε μέρος σε πλήθος έργων και έκανε διεθνή καριέρα και στον κινηματογράφο. Ήταν παντρεμένος με την Χάρριετ Λίντγκρεν από το 1969 ως το 1972 και από το 1979 είναι παντρεμένος με τη Σίλα Κεντ, με την οποία έχει ένα γιο, τον Λιούκ.

Ενδεικτική φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]