Ντάνι Σάλιβαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ντάνι Σάλιβαν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9  Μαρτίου 1950
Λούισβιλ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Ίρβαϊν
Kentucky Military Institute[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταοδηγός Φόρμουλα Ένα
οδηγός αγώνων αυτοκινήτου[2]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςMotorsports Hall of Fame of America
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντάνι Σάλιβαν (πλήρες όνομα: Daniel John Sullivan III, 9 Μαρτίου 1950 - ...) είναι Αμερικανός παλαίμαχος οδηγός αγώνων αυτοκινήτου.

Γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1950 στο Λούισβιλ (Κεντάκι). Σχεδόν ολόκληρη την καριέρα του (δεκαετία '80 και αρχές '90) την πέρασε οδηγώντας για διάφορες ομάδες του αμερικανικού πρωταθλήματος μονοθεσίων, με μεγαλύτερη διάκριση τη νίκη στο Indy 500 της Ινδιανάπολης (1985).

Αγωνίσθηκε επίσης για μία χρονιά στη Φόρμουλα 1 (σαιζόν 1983) με τη βρετανική Τίρελ. Η επιλογή του είχε γίνει με εμπορικά κριτήρια - τον επέβαλε ο βασικός χορηγός της Τίρελ, η βιομηχανία Μπένετον, πιστεύοντας ότι τα προϊόντα της θα αποκτούσαν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στις ΗΠΑ, εάν με την ομάδα αγωνιζόταν κάποιος γνωστός Αμερικανός οδηγός. Στα 15 γκραν-πρι που συμμετείχε, καλύτερη επίδοσή του ήταν η 5η θέση στο Μονακό.

Επισήμως η καριέρα του έληξε το 1993, αλλά συνέχισε να συμμετέχει περιστασιακά σε αγώνες χαμηλότερων απαιτήσεων για μια δεκαετία. Ζει μόνιμα στη Γαλλία και ασχολείται με την ανεύρεση νέων ταλέντων για τους αγώνες αυτοκινήτου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  2. (Αγγλικά) Driver Database. www.driverdb.com. Ανακτήθηκε στις 7  Ιουνίου 2022.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]