Νουκουαλόφα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 21°8′S 175°12′W / 21.133°S 175.200°W / -21.133; -175.200

Νουκουαλόφα
Κέντρο της Νουκουαλόφα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Νουκουαλόφα
21°8′4″S 175°12′7″W
ΧώραΤόνγκα Τόνγκα
Ίδρυση1795
Υψόμετρο3
Πληθυσμός24.500
Τηλ. κωδ.676
Ζώνη ώραςUTC+13:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Αγορά στη Νουκουαλόφα.
Το Βασιλικό Παλάτι.

Η Νουκουαλόφα (αγγλικά: Nukuʻalofa) είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη στην Τόνγκα. Αριθμούσε 22.400 κατοίκους το 1996 και η θέση της είναι στις ακτές του νησιού Τονγκατάπου.[1] Αποτελεί μεταφορικό, εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της νησιωτικής χώρας. Στην πόλη είναι συγκεντρωμένο περίπου το 35% του πληθυσμού του Βασιλείου. Εκεί βρίσκεται και το Βασιλικό Ανάκτορο[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη δεν έγινε πρωτεύουσα της Τόνγκας παρά μόνο το 1845 από τον Ταουφααχάου Α΄ (παρά το γεγονός ότι εξακολουθούσε να κατοικεί στη Λιφούκα την περίοδο από το 1847 ως το 1851.) Αρχικά ήταν ένα μικρό χωριό και με το πέρασμα των χρόνων άρχισε σταδιακά να μεγαλώνει σε έκταση. Την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλης αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει, εξαιτίας πιθανών επιθέσεων κατά τον πόλεμο.

Έπειτα από τη δεκαετία του 1960, η Νουκουαλόφα άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία, κάτι που ισχύει και σήμερα.

Κυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν αξιωματούχοι των νομών (κάτι σαν νομάρχες) και επικεφαλής των πόλεων, όπως οι δήμαρχοι. Όπως και στα χωριά, το κύριο καθήκον τους είναι μόνο να προωθούν το κυβερνητικό έργο στο λαό. Η εθνική κυβέρνηση καθορίζει υπηρεσίες όπως την αστυνομία, τα νοσοκομεία, την πυροσβεστική κ.ο.κ. Οι θέσεις για αξιωματούχους πόλεων διαφημίζονται συνήθως στον Τύπο.

Συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κεντρικός συγκοινωνιακός κόμβος είναι η Νουκουαλόφα. Ο κεντρικός σταθμός λεωφορείων βρίσκεται στην Οδό Βούνα κοντά στο κέντρο της πόλης. Τα λεωφορεία είναι υπό τον έλεγχο ιδιωτών και είναι ελεύθερα να κινούνται όποτε εκείνοι θέλουν. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα δρομολογίων με συνέπεια αν ένας οδηγός δεν έχει διάθεση να εργαστεί, δεν υπάρχει λεωφορείο. Τα εισιτήρια καθορίζονται από την κυβέρνηση και για τα παιδιά η τιμή τους είναι μικρότερη. Μερικά σχολεία και μεγάλα ξενοδοχεία διαθέτουν δικά τους λεωφορεία.

Πέρα από τα λεωφορεία υπάρχουν πολλά ταξί, επίσης ιδιωτικά. Πολλοί ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων κερδίζουν επιπλέον χρήματα με το να τα χρησιμοποιούν για ταξί. Η κυβέρνηση καθορίζει τα κόμιστρα.

Στην Τόνγκα δεν υπάρχουν τρένα ή τροχιόδρομοι. Υπάρχουν λίγα ποδήλατα και αρκετοί άνθρωποι προτιμούν να κινούνται με τα πόδια. Οι περισσότερες οικογένειες στην πόλη έχουν τα δικά τους αυτοκίνητα και γενικά η κυκλοφορία είναι πυκνή.

Η Νουκουαλόφα έχει λιμάνι και διεθνές αεροδρόμιο[3], με την ονομασία Φουαμότου. Το τελευταίο βρίσκεται στα νότια του Τονγκατάπου, 35 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Αδερφοποιημένες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Θέση της πόλης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2005. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2008. 
  2. Ταξίδι[νεκρός σύνδεσμος]
  3. Στοιχεία για το αεροδρόμιο

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]