Νιμρούζ (περιοχή)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 31°0′N 62°5′E / 31.000°N 62.083°E / 31.000; 62.083

Νιμρούζ
ΧώραΑφγανιστάν
Διοικητική υπαγωγήΑφγανιστάν
ΠρωτεύουσαΖαράνζ
ΓλώσσεςΝτάρι, Παστού και Βαλούχι
Έκταση41.356 km²
Υψόμετρο610 μέτρα
Πληθυσμός149.000
Γεωγραφικές συντεταγμένες31°0′0″N 62°30′0″E

Η Νιμρούζ είναι μία από τις 34 διοικητικές περιφέρειες (νομούς) του Αφγανιστάν. Βρίσκεται ακριβώς στο νοτιοδυτικό τμήμα της Χώρας, στα σύνορα με το Ιράν, δυτικά, και με το άλλοτε Βαλουχιστάν, νότια, που σήμερα περιλαμβάνεται στο Πακιστάν. Είναι η περισσότερο αραιοκατοικημένη περιοχή της Χώρας, αν και μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση που φθάνει περίπου τα 41.000 τ.χλμ. Λόγω του μεγάλης απόστασής από τις υπόλοιπες πολυπληθείς περιοχές της χώρας, του ερημικού τοπίου που κυριαρχεί στο μεγαλύτερο τμήμα της Νιμρούζ και της μηδαμινής αστυνόμευσης, το λαθρεμπόριο ανθεί στην περιοχή.
Πρωτεύουσα του Περιφέρειας είναι η Ζαράντζ, με πληθυσμό 49,851 κατοίκους.

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιφέρεια Νιμρούζ έχει συνολικό πληθυσμό 186,963 κατοίκων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τόσο οι νομαδικοί πληθυσμοί "Κουτσί", όσο και μόνιμα εγκατεστημένοι πληθυσμοί στους οποίους κυριαρχούν οι εθνοτικές ομάδες των "Βαλούχων" και των "Παστούν". Μάλιστα η Νιμρούζ από αποτελεί την μοναδική περιφέρεια του Αφγανιστάν στην οποία υπερτερούν πληθυσμιακά οι Μπαλόχι.Όλοι κάτοικοι της περιφέρειας είναι Σουνίτες μουσουλμάνοι, με εξαίρεση τους ανήκοντες στην μειοψηφική εθνοτική ομάδα των Σιιτών "Χαζαρά". Οι "Παστούν" της Νιμρούζ ανήκουν στις δυο μεγάλες υπο-φυλές των "Μπαρακζάι" και των "Νουρζάι". Κυρίαρχες γλώσσες της περιοχής είναι τα "Παστό", τα "Νταρί" και τα "Μπαλοχί".

Επαρχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι 5 υπαγόμενες επαρχίες στο νομό Νιμρούζ, κατ΄ αλφαβητική σειρά, είναι: η Ζαράντζ όπου και η ομώνυμη πρωτεύουσα του νομού, η Κανγκ, η Κας Ροντ, η Σακχανσούρ και η Σαχάρ Μπουρζάκ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα» τ.12ος, σ.377