Νησιωτικό κράτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νησιωτικά κράτη στον κόσμο

Νησιωτικό κράτος ονομάζεται ένα κράτος το οποίο περιορίζεται εντελώς σε νησί ή πολλά νησιά μαζί, ή ένα σύμπλεγμα από πολλές νησιωτικές ομάδες, και έτσι το κράτος αυτό δεν έχει σύνορα με κάποια ήπειρο ή άλλες χώρες. Σαράντα επτά από όλα τα κράτη του κόσμου είναι νησιωτικές χώρες (2008), συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από τα μικρότερα. Η Αυστραλία δεν περιλαμβάνεται στον πιo πάνω αριθμό, γιατί γεωγραφικά, είναι αρκετά μεγάλη σε έκταση και θεωρείται ως ήπειρος. Επίσης νησιωτικές χώρες δεν θεωρούνται οι εν μέρει νησιωτικές, όπως για παράδειγμα, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μαλαισία, όπως επίσης τα νησιωτικά εξαρτημένα εδάφη, όπως η Γροιλανδία.

Οι νησιωτικές χώρες ή κράτη μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες κατά προσέγγιση. Η πρώτη είναι η ομάδα των μεγάλων, και πυκνοκατοικημένων εθνών, τα οποία είναι συνήθως κοντά σε μία ήπειρο. Για παράδειγμα η Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Σρι Λάνκα, Φιλιππίνες, Κούβα , Ηνωμένο Βασίλειο, Μαδαγασκάρη και η Ινδονησία. Αυτές οι χώρες συνήθως έχουν κοινά πολιτιστικά και κοινωνικοπολιτικά στοιχεία με τους ηπειρωτικούς γείτονές τους.

Η άλλη ομάδα αποτελείται από τις μικρότερες νησιωτικές χώρες όπως η Κύπρος, Μάλτα, Κομόρες, Μπαχάμες, Τόνγκα, και οι Μαλδίβες. Οι χώρες αυτές τείνουν να είναι πολύ διαφορετικές από χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Το μικρό τους μέγεθος συνήθως σημαίνει μικρή σε έκταση γεωργική γη και λίγους φυσικούς πόρους άρα μικρότερη οικονομική δύναμη. Ωστόσο, στη σύγχρονη εποχή, οι μικρότερες νησιωτικές χώρες του κόσμου έχουν καταστεί κέντρα τουρισμού και αυτό αποφέρει συνήθως ένα καλό εισόδημα. Γι' αυτό το λόγο στα νησιωτικά κράτη, ο κυρίαρχος τομέας της βιομηχανίας είναι συνήθως ο τουρισμός.

Ορισμένες νησιωτικές χώρες επικεντρώνονται σε ένα ή δύο μεγάλα νησιά, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία. Άλλα έχουν κατανεμηθεί σε εκατοντάδες ή χιλιάδες μικρότερα νησιά, όπως οι Φιλιππίνες, Ινδονησία ή οι Μαλδίβες. Ορισμένες νησιωτικές χώρες μοιράζονται μέρος της έκτασης των νησιών τους με άλλες χώρες. Παραδείγματα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία, η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία , η Ινδονησία και η Παπούα Νέα Γουινέα.

Κατάλογος ανά ήπειρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα περισσότερα νησιωτικά κράτη βρίσκονται στην Ωκεανία, συνολικά . Στην Ευρώπη υπάρχουν , στην Ασία και στην Αμερική .

Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ωκεανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]