Νεώριο Σύρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νεώριο Σύρου
Χάρτης
Είδοςναυπηγείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°26′20″N 24°56′19″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Σύρου - Ερμούπολης
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1861
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Άποψη του Νεωρίου το 2009.

Το Νεώριο Σύρου είναι ναυπηγείο που λειτουργεί από το 1861 στο νησί της Σύρου με μεγάλη ιστορία στον ναυπηγικό τομέα των κατασκευών και των επισκευών και ιδιαίτερα στις επισκευές, κατασκευές και αναβαθμίσεις πλοίων. Είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα του Αιγαίου και ένα από τα παλαιότερα μηχανουργεία της Ελλάδας και η μεγαλύτερη ναυπηγική μονάδα της Ελλάδας σε πλήρη λειτουργία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημιουργία και ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ναυπηγείο δημιουργήθηκε στη θέση του παλαιού λοιμοκαθαρτηρίου, που κατεδαφίστηκε στα 1857-58. Χτίστηκε το 1860, με σχέδια που έγιναν στην Ευρώπη και με την επίβλεψη του Ιταλού αρχιτέκτονα Pietro Sampo. Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1861 από την πρώτη Ατμοπλοϊκή Εταιρεία που διηύθυνε επί χρόνια ο Ηλίας Κεχαγιάς.

Η πρώτη ξύλινη αναβάθρα για την ανέλκυση των πλοίων κατασκευάστηκε το 1857 από τον Χιώτη ναυπηγό Νικόλαο Παγίδα. Αρχικά, το εργοστάσιο κατασκεύαζε μικρές ατμομηχανές, αντλίες, λέβητες, πιεστήρια, ακόμα και μικρά ραβδωτά κανόνια κατά την Κρητική Επανάσταση του 1866-1869. Ακόμη, περιελάμβανε τμήματα μηχανουργείου, λεβητοποιείου και χυτηρίου.

Τη δεύτερη αναβάθρα κατασκεύασε η γαλλική Compagnie des Forges et Chantiers στα 1883-1885. Το κτίριο της παλαιάς εισόδου χτίστηκε το 1885, όταν έγινε η πρώτη επέκταση της μονάδας. Απλό, με συμμετρική διάταξη και μεγάλο διαμπερές άνοιγμα-πύλη στο ισόγειο, αποκτά μνημειακότητα με το υπερυψωμένο κεντρικό τμήμα, με αετωματική απόληξη.

Το πρώτο μεταλλικό εμπορικό πλοιο στην Ελλάδα ναυπηγήθηκε στο Νεώριο το 1892 και το δεύτερο στα 1903-1904, με σχέδια του Ερμουπολίτη ναυπηγού Αλέξανδρου Κρυστάλλη.

Πτώχευση και αλλαγές στα διοικητικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη μακρόχρονη ιστορία του το ναυπηγείο άλλαξε πολλά χέρια και πέρασε από διαδοχικές φάσεις ακμής και παρακμής. Τα πρώτα χρόνια την τεχνική διεύθυνση είχαν Άγγλοι και Γάλλοι μηχανικοί (D. Smith, D. Thomas, Ed. Eyssartier), ενώ οι σημαντικότεροι Ερμουπολίτες διατέλεσαν μέτοχοι, σύμβουλοι, αλλά και δανειστές ή προμηθευτές της εταιρείας, που πτώχευσε το 1893.

Το 1898 ανέλαβε το εργοστάσιο η εταιρεία «Νεώριον & Μηχανουργεία Σύρου» των Κ. Τσιροπινά, Υιών Ε. Λαδοπούλου, Νικ. και Σταμ. Βαφιαδάκη, Ιωάν. Ζ. και Θεμ. Ι. Πετροκόκκινου.

Τον έλεγχο απέκτησε το 1925 ο Κασσιώτης εφοπλιστής Μηνάς Διακάκης. Το 1926 το ναυπηγείο επισκεύασε δύο αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού.

Το 1950 ανέλαβε την επιχείρηση ο εφοπλιστής Μηνάς Ρεθύμνης. Το 1955 παραχωρήθηκε στο Νεώριο μια σιδερένια πλωτή δεξαμενή, που είχε αποκτήσει το Ελληνικό Δημόσιο μέσω των γερμανικών επανορθώσεων. Η δεξαμενή εγκαταστάθηκε στην ανατολική πλευρά του λιμανιού της Ερμούπολης.

Το E 8000 Bicini (1973)
Το Neorion Chicago 4x4 (1974)

Παραγωγή αυτοκινήτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1968 οι Ανδριώτες εφοπλιστές αδελφοί Γουλανδρή (Γιάννης, Αλέξανδρος και Λεωνίδας) αγόρασαν την εταιρεία. Στα 1970-73 η επιφάνεια της εγκατάστασης υπερδιπλασιάστηκε και κατέφθασαν στο Νεώριο οι δύο πλωτές δεξαμενές "ΒΙΟΛΑΝΤΩ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ" και "ΕΡΜΟΥΠΟΛΙΣ", που υπάρχουν και σήμερα. Παράλληλα, ανεγείρονται νέα μηχανουργεία με σύγχρονα για την εποχή μηχανήματα, επεκτείνονται οι προβλήτες και αυξάνεται σημαντικά η απασχόληση.

Λόγω της πετρελαϊκής κρίσης του 1973, ο Γιάννης Γουλανδρής ενσωμάτωσε την Ένφιλντ (εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου στην οποία ήταν επίσης ιδιοκτήτης) στην εταιρεία του Νεωρίου και μετέφερε την γραμμή παραγωγής των αυτοκινήτων (τα οποία σχεδιάζονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο από έλληνες και βρετανούς σχεδιαστές) στο νησί της Σύρου, δημιουργώντας έτσι μία νέα εταιρεία με την ονομασία «Ένφιλντ-Νεώριον Ε.Π.Ε.».

Παράλληλα, προσλήφθηκε στη νέα εταιρεία ένας νεαρός Έλληνας σχεδιαστής, ο Γεώργιος Μιχαήλ, ο οποίος την ίδια χρονιά παρουσίασε το μοντέλο E 8000 Bicini, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο τύπου jeep που λειτουργούσε με μπαταρίες, με μέγιστη τελική τα 65 χλμ/ώρα και αυτονομία 110-130 χλμ. Παρήχθησαν παραπάνω από 100 τέτοια οχήματα, τα οποία όμως δεν μπορούσαν να πουληθούν στην Ελλάδα λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων. Παρ'όλα αυτά το σύνολο της παραγωγής εξάχθηκε στο εξωτερικό (αγοράσθηκαν αρκετά από τα Αγγλικά Ταχυδρομεία).

Το 1974, ο Γιάννης Γουλανδρής είχε την ιδέα υλοποίησης ενός νέου μοντέλου πολυτελούς λιμουζίνας το οποίο θα είχε έντονο χαρακτήρα οχήματος 4x4. Μία ομάδα ελλήνων μηχανικών καθώς και ο Γεώργιος Μιχαήλ δούλεψαν στη Σύρο για 8 μήνες, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν το Neorion Chicago, μία μεγάλη λιμουζίνα με ρετρό αισθητική η οποία είχε στιβαρό σασί από αλουμίνιο κατασκευασμένο στο ναυπηγείο και ατσάλινο σκελετό, V8 κινητήρες, ενώ είχαν ενσωματωθεί και συγκεκριμένες ενισχύσεις για την προστασία των επιβατών. Πρόκειται για το δεύτερο πολυτελές SUV αυτοκίνητο στον κόσμο μετά το Range Rover.

Μία παραγωγική διαδικασία που περιείχε 4 τέτοια οχήματα είχε ξεκινήσει, όταν μία αλλαγή στα ελληνικά νομοσχέδια καταδίκασε τις προοπτικές αγοράς του αυτοκινήτου. Δύο από τα τέσσερα οχήματα πρόλαβαν να ολοκληρωθούν, πριν διακοπεί οριστικά η παραγωγή το 1976. Το ένα από αυτά εκτίθεται σήμερα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας της Θεσσαλονίκης.

Αποχώρηση από αδελφούς Γουλανδρή και κλείσιμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Toν Σεπτέμβριο του 1976, σε ελάχιστο χρόνο κατά την διάρκεια δεξαμενισμού του φορτηγού πλοίου Almansour, μία από τις δεξαμενές βυθίστηκε αιφνιδίως παίρνοντας κλίση προς την πρύμνη, με βύθισμα πλώρης εκείνη τη στιγμή 16 μέτρα και πρύμνης 21 μέτρα. Από τους 37 εργαζόμενους δεν έπαθε κανείς κάτι.

Το 1979 οι αδελφοί Γουλανδρή αποχωρούν από την επιχείρηση εξαιτίας των συνθηκών που είχαν δημιουργηθεί από την οικονομική κρίση της εποχής. Η εταιρεία περιήλθε στον έλεγχο των τραπεζών και του κράτους, που ανέθεσαν τη διαχείριση του στην αγγλική εταιρεία Appledore.

Το Νεώριο παραμένει υπό τον έλεγχο των τραπεζών έως το 1992, όταν η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφασίζει το κλείσιμο του, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων.

Επαναλειτουργία υπό νέα διοίκηση και νέο κλείσιμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το κλείσιμο του επί δύο σχεδόν χρόνια, το Νεώριο αγοράστηκε το 1994 από τη σημερινή «Νεώριoν Νέα Α.Ε.» πλήρως ανακαινισμένο από το κράτος και χωρίς χρέη, με πολύ μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία, η οποία δόθηκε ως μέρος του ναυπηγείου και άρχισε να λειτουργεί ξανά.

Το ναυπηγείο λειτούργησε για λίγα χρόνια ικανοποιητικά εκμεταλλευόμενο τη νομισματική ισοτιμία (δολάριο-δραχμή) αλλά και τον αδύναμο ανταγωνισμό Βαλκανίων και Τουρκίας. Στη συνέχεια, με την άνοδο του ανταγωνισμού σε Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία και την αδυναμία εκσυγχρονισμού της λειτουργίας από την ιδιοκτησία και διοίκηση, απώλεσε τα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά του με αποτέλεσμα να βυθιστεί σε χρέη, σε απώλεια πελατολογίου και να "φυτοζωεί" για πολλά χρόνια με κρατικές δουλειές. Οι εργαζόμενοι παρέμειναν απλήρωτοι για 3-5 χρόνια ενώ δημιουργήθηκαν χρέη άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ, έως ότου σταμάτησε τελείως να λειτουργεί το 2017.

Το ναυπηγείο σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 2017 υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και κινητικότητα από διάφορα επιχειρηματικά σχήματα για την εξαγορά και επαναλειτουργία του ναυπηγείου.

Πρόθεση εξαγοράς εξεδήλωσε αρχικά ο Κορεάτικος όμιλος DAEWOO, ο Κινεζικός όμιλος COSCO, όμιλος ρωσικών συμφερόντων και ομάδα εφοπλιστών, ενώ στη συνέχεια κατέθεσαν επίσημες προτάσεις ο όμιλος ONEX Shipyards & Technologies και η Postlane Partners, Αμερικάνικες εταιρίες και οι δύο.

Η πρόταση της ΟΝΕΧ έτυχε της στήριξης των εργαζομένων και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας και των Αρχών του νησιού, ενώ είχε την πιο ανταγωνιστική προσφορά από όλους. Το επενδυτικό σχέδιο, σε γενικές γραμμές, έκανε λόγο για διάθεση σημαντικών κεφαλαίων για την εξόφληση των νομίμων απαιτήσεων των εργαζομένων και της τοπικής αγοράς, για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού του ναυπηγείου και για την αποπληρωμή των χρεών προς το Δημόσιο, απαιτήσεις και χρέη που αφορούσαν την προηγούμενη ιδιοκτησία. Το επιχειρηματικό σκέλος αφορούσε στην αξιοποίηση των υποδομών του Νεωρίου και, παράλληλα με τις επισκευές των πλοίων, στη ναυπήγηση σκαφών καθώς και σε κάθε είδους επισκευές και μετασκευές αλλά και σε νέες κατασκευές.

Από τα τέλη Μαρτίου 2018 επαναλειτούργησε με προσωπικό πλέον των 310 ατόμων ενώ σε χρόνο ρεκόρ για τα Ελληνικά δεδομένα ανελκύστηκε και η μεγάλη δεξαμενή του ναυπηγείου Νο1 "Βιολαντώ Γουλανδρή" με την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση από τον Όμιλο ΟΝΕΧ Shipyards.

Τον Ιούνιο του 2018 επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης, των δανειστών της εταιρείας και του νέου επενδυτή για την κατάθεση του φακέλου εξυγίανσης, ο οποίος αφού ολοκληρώθηκε κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Σύρου στις 27 Ιουλίου 2018.

Τον Αύγουστο του 2019 υπογράφηκε το πρωτόκολλο μεταβίβασης κυριότητας των Ναυπηγείων Νεωρίου στον όμιλο ΟΝΕΧ. Η τελετή για το επίσημο άνοιγμα των ναυπηγείων υπό τη νέα διεύθυνση του ομίλου ΟΝΕΧ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019.

Από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Απρίλιο του 2021, κατά τη διάρκεια ενδιάμεσης λειτουργίας και νέας ιδιοκτησίας του Νεωρίου, επισκευάστηκαν πάνω από 200 πλοία στο ναυπηγείο. Ενδεικτικό της σημασίας της επαναλειτουργίας είναι ότι το 2018 η αναγέννηση του Νεωρίου στη Σύρο, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 και αφορούν τη δραστηριότητα της Ελληνικής βιομηχανίας επισκευής πλοίων, συνέβαλε ώστε ο κλάδος στην Ελλάδα για το 2018 να παρουσιάσει αύξηση 21% στον αριθμό πλοίων και 23,4% στην ολική χωρητικότητα σε σχέση με το 2017.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δραστηριότητες των Ναυπηγείων ONEX Neorion Shipyards περιλαμβάνουν τις παραδοσιακές δραστηριότητες της επισκευής και αναβάθμισης εμπορικών πλοίων καθώς και νέες υπηρεσίες που αφορούν στην κατασκευή νέων σκαφών αμυντικού και πολτικού τύπου και συντήρηση προηγμένων συστημάτων άμυνας. Πιο συγκεκριμένα:

  • Επισκευές: Η τρέχουσα δυνατότητα επισκευής πλοίων ανέρχεται στα 80-100 πλοία ετησίως παρέχοντας ολοκληρωμένη επισκευή σε πολλούς τύπους πλοίων όπως Bulk carriers, LNG/LPG, Carriers, Passenger / Ro-Ro, Car ferries, offshore vessels, ερευνητικά σκάφη καθώς και στρατιωτικών σκαφών.
  • Κατασκευές: Το ναυπηγείο έχει εμπειρία στη ναυπήγηση σκαφών και πρόσφατα έχει επεκτείνει τις δυνατότητές του αναπτύσσοντας τεχνογνωσία για κατασκευή σκαφών αμυντικού και πολιτικού, όπως Κορβέτες κλάσης "Θεμιστοκλής Αρχειοθετήθηκε 2021-07-09 στο Wayback Machine.", περιπολικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης, περιπολικά σκάφη τελωνείου, πυροσβεστικά πλοία, mega yachts.
  • Μετασκευές-αναβαθμίσεις: Το ναυπηγείο παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες μετασκευών διαθέτοντας σύγχρονες τεχνολογίες, μέσα και διαδικασίες. Οι εν λόγω υπηρεσίες αφορούν πλωτά μέσα όπως πλοία και πλωτά ναυπηγήματα όπως δεξαμενές. Παράλληλα τεχνογνωσία υπάρχει σε ολοκληρωμένα πακέτα αναβαθμίσεων για στρατιωτικά σκάφη στα πλαίσια επέκτασης κύκλου ζωής.

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εγκαταστάσεις του ναυπηγείου στο Νεώριο Σύρου καταλαμβάνουν έκταση γης 61.078τμ. (15 στρέμματα). Περιλαμβάνονται 13 μεμονωμένα κτήρια - 9 επιπλέον ιδιόκτητα κτήρια συνολικής έκτασης 25.984τμ.. Το συνολικό μήκος αποβάθρων είναι 1.800μ.. Οι προβλήτες είναι εξοπλισμένες με γερανούς 20, 25 και 40 τόνων. Διαθέτει μονάδα υποδοχής πλωτών αποβλήτων και τέσσερα (4) ρυμουλκά. Οι πλωτές δεξαμενές έχουν χωρητικότητα 75.000 και 40.000 DWT (Deadweight Tonnage) αντίστοιχα. Το ναυηγείο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονο synchro lift 2.500 τόνων και εξυπηρετεί πλοία μήκους έως και 100 μέτρων. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου και εγκαταστάθηκε ειδικά για την αγορά γιότ. Το ναυπηγείο είναι εξοπλισμένο με γεννήτριες και η ηλεκτρική ισχύς είναι αποδοτική και αυτόνομη.

Επιπλέον λειτουργούν Μηχανουργείο, Σχεδιαστήριο, Ξυλουργείο, Χυτήριο, Καμινευτήριο, Ελαφρύ Λεβητοποιείο, Βαρύ Μηχανουργείο, Ελαφρύ Ελασματουργείο, Βαρύ Ελασματουργείο, Ηλεκτρολογείο, Χημείο, Εργαλειοδοτήριο, Σωληνουργείο, όλα υπό τα υψηλά πρότυπα του ISO 9001.

Δεξαμενές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Νεώριο περιλαμβάνονται δύο πλωτές δεξαμενές.

Η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή "Βιολαντώ " έχει χωρητικότητα 75.000 τόνων, η ναυπηγική της κλίνη έχει μήκος 230 μέτρα, πλάτος 35 μέτρα και μπορεί να εξυπηρετήσει πλοία με ολικό μήκος έως 245 μέτρα και πλάτος έως 32,4 μέτρα. Φέρει δύο γερανούς των 10 τόνων, εξυπηρετώντας την αντίστοιχη κατηγορία σκαφών Panamax size. Μετά την πλήρη ανακαίνιση και επισκευή της η οποία αποπερατώθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2019[1], είναι η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή εν λειτουργία αυτού του είδους πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα.

Η μικρότερη πλωτή δεξαμενή "Ερμούπολις" είναι 40.000 τόνων. Έχει ολικό μήκος 195 μέτρα και πλάτος 33,5 μέτρα. Μπορεί να εξυπηρετήσει πλοία ολικού μήκους έως 215 μέτρων και πλάτους έως 32,4 μέτρων.

Και οι δύο δεξαμενές είναι εφοδιασμένες με υδραυλικούς βραχίονες, ρυθμιζόμενα πλευρικά μπλοκ. Διαθέτουν γλυκό και θαλασσινό νερό, παροχή συμπιεσμένου αέρα, ατμού, υγροποιημένου προπανίου καθώς και τροφοδοτικά συνεχούς και εναλλασσόμενου ρεύματος.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εταρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής φιλοσοφίας του ομίλου ΟΝΕΧ, εστιάζοντας επενδυτικά σε προγράμματα που:

  • Κάνουν πιο αποτελεσματικό το έργο των σωμάτων ασφαλείας και άμυνας
  • Δίδουν ουσιαστική και πολύτιμη αρωγή στη διάσωση των πολιστικών θυσαυρών που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας
  • Βοηθούν την καλυτέρευση των συνθηκών για τα παιδιά, τους αυριανούς αθλητές και πρωταθλητές, τους αυριανούς αγωνιστές της ζωής και ηγέτες
  • Προάγουν τον αθλητισμό, τα αθλητικά ιδεώδη και συμβάλλουν στην ενασχόληση των νέων με υγιείς δραστηριότητες

Από το 2018 ο όμιλος ΟΝΕΧ έχει επιτελέσει μεγάλο κοινωνικό έργο στο νησί της Σύρου αξίας αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως. Ενδεικτικά, έχει αναλάβει κεντρικός χορηγός της ομάδας πετοσφαίρισης της Α' Εθνικής Ανδρών ΑΟ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ Αρχειοθετήθηκε 2021-04-20 στο Wayback Machine., που κατά την αγωνιστική περίοδο 2020-2021 μετονομάστηκε σε ΑΟ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ ΟΝΕΧ και στο τέλος της ίδιας περιόδου κατέκτησε το League Cup Νίκος Σαμαράς και τη 2η θέση της Volley League.

Οργανισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ONEX Neorion Shipyards ιδιοκτησία του κ. Πάνου Τ. Ξενοκώστα, ανήκει στον όμιλο ONEX Technologies, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ο όμιλος είναι ένας διεθνής οργανισμός τεχνολογίας και επενδύσεων, με παγκόσμια παρουσία και προσωπικό άνω των 2.000 εργαζομένων, ο οποίος προσφέρει κορυφαία εργαλεία στους πελάτες του μέσω τεχνολογικών λύσεων, μοναδικών επενδυτικών ευκαιριών στους επενδυτές του και μοντέλα καινοτόμου χρηματοδότησης στους συνεργάτες του. Ο όμιλος μεριμνά συστηματικά λόγω και της συνεχούς επέκτασής του για τη διαμόρφωση μιας σωστής εταιρικής δομής και διαδικασιών, που αφενός εξυπηρετούν και προάγουν την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου καθώς και τη διαφάνεια στις σχέσεις με όλους τους συναλλασσόμενους με αυτόν.

Περιβάλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ONEX Neorion Shipyards, σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις και κοινοτικές οδηγίες, και μέσω της στρατηγικής της, λειτουργεί σεβόμενη το περιβάλλον και έχει χαράξει πολιτικές που το αποδεικνύουν. Από το 2019 ακολουθείται το μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου με στόχο τη μετατροπή του σε ένα υπερσύγχρονο ναυπηγείο, ξεκινώντας από την απομάκρυνση, ανακύκλωση και οικολογική διαχείριση δεκάδων χιλιάδων τόνων αμμοβολής[2], την αντικατάσταση με ιδιόκτητη τεχνολογία υδροβολής και υδροαμμοβολής σε ποσοστό 95-100% και την απομάκρυνση χιλιάδων τόνων υγρών αποβλήτων από τη φορτηγίδα Lanado που βρίσκονταν εντός Νεωρίου για πάνω από 10 έτη.

Τα υπολείμματα της υδροαμμοβολής συλλέγονται και ανακυκλώνονται. Ο σταθμός παρακολούθησης της ποιότητας της  ατμόσφαιρας, βρέθηκε εγκαταλειμμένος, εκτός λειτουργίας και δεν κατέστη δυνατή η επισκευή και επαναλειτουργία του. Η διενέργεια τακτικών δειγματοληψιών και μετρήσεων παραμέτρων ποιότητας της ατμόσφαιρας, έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένη Εταιρεία παροχής υπηρεσιών εργαστηριακών ελέγχων. Ωστόσο, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων και επενδύσεων αξίας εκατομμυρίων ευρώ του Ομίλου, θα τοποθετηθεί νέος σταθμός ο οποίος θα παρέχει real-time μετρήσεις στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Επιπλέον, ο Όμιλος τον Απρίλιο του 2021 ανέλαβε και την χρηματοδότηση για την αξιολόγηση της περιβαλλοντικής κατάστασης του θαλάσσιου πυθμένα στο Νεώριο Σύρου και στον λιμένα της Ερμούπολης που θα πραγματοποιηθεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης.  Αποκαταστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί  στην μικρή δεξαμενή και άλλο εξοπλισμό ώστε να αναληφθεί πλήρως ο κίνδυνος περιβαλλοντικών ατυχημάτων. Τέλος σε μόνιμη επιφυλακή βρίσκονται ομάδες πυρασφάλειας για την προστασία των εγκαταστάσεων και των πλοίων που βρίσκονται σε αυτές.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • L.S. Skartsis, Greek Vehicle & Machine Manufacturers 1800 to present: A Pictorial History, Bookstars, Athens 2013. ISBN 978-960-571-009-5