Νεοπαγανισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο όρος ΝεοπαγανισμόςΝεο-Παγανισμός, σύγχρονος παγανισμός) χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν μεγάλο αριθμό νέων θρησκευτικών κινημάτων, που βασίζονται κυρίως στα διάφορα παγανιστικά δόγματα, που προϋπήρχαν του Χριστιανισμού στην Ευρώπη.[1][2] Τα Νεοπαγανιστικά κινήματα είναι ποικίλα και διαφορετικά, και μπορεί να συνδέονται με τον πολυθεϊσμό, τον ανιμισμό, τον πανθεϊσμό, τον πανενθεϊσμό κ.α. Αν και πολλά Νεοπαγανιστικά δόγματα προσπαθούν να αναβιώσουν τις παλιές τελετές αρχαίων παγανιστικών θρησκειών, άλλα έχουν αναπτύξει νέες και σύγχρονες μεθόδους λατρείας.

Ο Νεοπαγανισμός συναντάται στις αναπτυγμένες χώρες, βρίσκοντας μεγάλη απήχηση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια. Η μεγαλύτερη Νεοπαγανιστική θρησκεία είναι η Γουίκα (Wicca), μικροομάδες της οποίας, καθώς και μεμονωμένα άτομα υπάρχουν και στην Ελλάδα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lewis, James R. The Oxford Handbook of New Religious Movements (Oxford University Press, 2004). p. 13. ISBN 0-19-514986-6.
  2. Hanegraaff, Wouter J. New Age Religion and Western Culture: Esotericism in the Mirror of Secular Thought (Brill Academic Publishers, 1996). p. 84. ISBN 90-04-10696-0.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]