Νγκούρου Όρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Νγκούρου Όρη (αγγλ.: Nguru Mountains και σουαχ.: Milima ya Unguu)[Σημ. 1][Παρ. Σημ. 1] είναι μια οροσειρά στην Περιφέρεια Μορογκόρο της Τανζανίας στην Αφρική και αποτελούν τμήμα από τα Όρη της Ανατολικής Αψίδας (Eastern Arc Mountains). Τα βουνά καλύπτονται κυρίως από τροπικά δάση, 83 είδη ορνιθοπανίδας αφθονούν (Romdal 2001) και είναι ο τόπος της Αφρικανικής βιολέτας. Στα βουνά υπάρχει επίσης και ένας αριθμός από προστατευόμενες δασικές περιοχές.

Τα Νγκούρου Όρη, σχηματίζουν την αρχή του χείλους της οροσειράς το οποίο συνεχίζεται μέσω της Ουσαγκάρα (Ussagara) και του Ουχέχε (Uhehe) και εκτείνεται νοτίως μέχρι τη Νυάσα (Nyassa). Ορισμένα σημεία της οροσειράς φτάνουν τα 2.130 μέτρα. Η κύρια εκροή του νερού από τα βουνά είναι μέσω του Ποταμού Ουάμι (Wami River).

Πανοραμική άποψη της πόλης Μορογκόρο. Πίσω στον ορίζοντα διακρίνονται τα Νγκούρου Όρη.

(Τμήμα από το κείμενο έχει ληφθεί από το δημόσιο τομέα, «Deutscher Kolonialatlas» ("Άτλας της Γερμανικής Αποικίας") του 1913.)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στα Σουαχίλι, η εναλλαγή μεταξύ των γραμμάτων «λ» και «ρ» είναι εντελώς φυσιολογική, καθότι το γράμμα «ρ» εισήχθη στα Σουαχίλι από τα Αραβικά. Στην καθομιλουμένη της ηπειρωτικής χώρας, υπάρχει μόνο το «λ» το οποίο ποικίλει σε ήχο μεταξύ του «λ» και του «ρ». Συνεπώς, οι Σουαχίλι της ενδοχώρας, τείνουν να χρησιμοποιούν το «λ» αντί του «ρ», ενώ πολλοί κάτοικοι των ακτών, μιμούμενοι τους Άραβες, χρησιμοποιούν το «ρ» εκεί που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το «λ».
Παραπομπές σημειώσεων
  1. D. V. Perrott (1972). «Introduction». Teach Yourself Books, Swahili. New York: David McKay Company Inc. σελ. 3. ISBN 0-340-05823-4. 

Επιπλέον ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Romdal T. "An ornithological survey of the Nguru Mountains, Tanzania". Scopus 22, pages 49-62. 2001.
  • Monela, G.C. Tropical rainforest deforestation; biodiversity, benefits and sustainable land use: analysis of economic and ecological aspects related to the Nguru Mountains, Tanzania. PhD Thesis, Norway, 1994.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Nguru Mountains στο Wikimedia Commons


Συντεταγμένες: 6°00′S 37°30′E / 6.000°S 37.500°E / -6.000; 37.500