Ναρέιν Καρθικέγιαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ναρέιν Καρθικέγιαν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14  Ιανουαρίου 1977
Τσεννάι ή Κοϊμπατούρ
Χώρα πολιτογράφησηςΙνδία
Ύψος168 cm Edit this on Wikidata
Βάρος64 kg Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςStanes Anglo Indian Higher Secondary School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταοδηγός αγώνων αυτοκινήτου[1]
οδηγός Φόρμουλα Ένα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςPadma Shri in sports (2010)
Ιστότοπος
www.narainracing.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κούμαρ Ραμ Ναρέιν Καρθικέγιαν (πιο γνωστός ως Ναρέιν Καρθικέγιαν),είναι Ινδός οδηγός αγώνων. Είναι επίσης ο πρώτος Ινδός που αγωνίστηκε στην Φόρμουλα 1.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καρθικέγιαν γεννήθηκε στο Κουαμπατόρε της Ινδίας. Ο πατέρας του, Κακάρλα Καρθικέγιαν, ήταν επίσης οδηγός αγώνων αυτοκινήτου και μητέρα του ήταν η Σειλά Ναϊντού. Φοίτησε στο Αγγλοϊνδικό Γυμνάσιο Στέινς του Κουαμπατόρε. Για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό άρχισε να ενδιαφέρεται από πολύ νωρίς, δηλαδή από τότε που ο πατέρας του είχε στεφθεί επτά φορές Πρωταθλητής στο Ράλι Νότιας Ινδίας.

Φόρμουλα 1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2005

Στις 1 Φεβρουαρίου 2005 ο Καρθικέγιαν ανακοίνωσε πως είχε συμβόλαιο να οδηγήσει για την ομάδα Jordan κάνοντας τον τον πρώτο Ινδό οδηγό που τρέχει στην Φόρμουλα 1. Ομόσταβλος του ήταν ο Πορτογάλος Τιάγκο Μοντέιρο. Στο ντεμπούτο του το Αυστραλιανό Γκραν Πρι του 2005 ο Καρθικέγιαν εκκίνησε 12ος και τερμάτισε 15ος. Σκόραρε τους πρώτους του βαθμούς (και μοναδικούς της καριέρας του) στο Αμερικάνικο Γκραν Πρι που συμμετείχαν μόνο 6 οδηγοί επείδη όλοι οι υπόλοιποι που χρησιμοποιούσαν ελαστικά Michelin αποσύρθηκαν από τον αγώνα επειδή τα ελαστικά τους ήταν μη ασφαλή. Ο Καρθικέγιαν τερμάτισε 4ος μπροστά από τις δύο Minardi αλλά πίσω από τον Μοντέιρο που κατάφερε να τερματίσει στο βάθρο. Μετά το Αμερικάνικο Γκραν Πρι ο υψηλότερος τερματισμός του ήταν 11ος στο Βελγικό Γκραν Πρι. Επειδή η Jordan θα μετανομαζόταν Midland για το 2006 ο Καρθικέγιαν έχασε την θέση του επειδή δεν μπορούσε να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για να πάρει την θέση.

Για το 2006, ο Καρθικέγιαν θα υπηρετούσε ως ο τέταρτος οδηγός της Γουίλιαμς. Σε αυτήν την θέση παρέμεινε και το 2007.

2011

Στις 6 Ιανουαρίου 2011 ο Καρθικέγιαν υπέγραψε συμβόλαιο για να οδηγήσει για την HRT Formula 1 Team. Ο Καρθικέγιαν έθεσε δύο φορές το ρεκόρ του χαμηλότερου τερματιζόμενου. Η πρώτη υπάρξη σημειώθηκε στο Κινέζικο Γκραν Πρι όπου ο Καρθικέγιαν τερμάτισε 23ος δεχόμενος προσπέρασμα από τον ομόσταυλο του Βιταντόνιο Λιούτσι στον τελευταίο γύρο. Όμως στο Ευρωπαϊκό Γκραν Πρι δεν υπήρχαν εγκαταλείψεις και ο Καρθικέγιαν τερμάτισε 24ος. Σε ένα χαοτικό Καναδικό Γκραν Πρι, ο Καρθικέγιαν τερμάτισε 14ος, όμως εξαιτίας μιας ποινής που δέχτηκε κατατάχθηκε 17ος.

Στις 30 Ιουνίου 2011 ο Καρθικέγιαν αντικαταστάθηκε από τον Ντάνιελ Ρικιάρντο για τους υπόλοιπους αγώνες της σαιζόν εκτός από τον αγώνα της πατρίδας του το Ινδικό Γκραν Πρι. Στο Ινδικό Γκραν Πρι ο Καρθικέγιαν κατάφερε να νικήσει τον Ρικιάρντο με 31.8 δευτερόλεπτα διαφορά και να τερματίσει 17ος.

2012

Στις 3 Φεβρουαρίου 2012 ο Καρθικέγιαν υπέγραψε συμβόλαιο με την HRT για το 2012. Στο Αυστραλιανό Γκραν Πρι ο Καρθικέγιαν και ο ομόσταυλος του Πέδρο Ντε Λα Ρόσα δεν μπόρεσαν να καταταχθούν και δεν εκκίνησαν τον αγώνα. Στο Γκραν Πρι της Μαλαισίας και οι δύο HRT μπόρεσαν να καταταχθούν. Η εκκίνηση ήταν βρεγμένη και η HRT επέλεξε να εκκινήσει στα βρόχινα ελαστικά με το υπόλοιπο grid στα ενδιάμεσα. Με την βροχή να αυξάνεται το ρίσκο απέδωσε και ο Καρθικέγιαν ωφελήθηκε ανεβαίνοντας 10ος σε μιά βαθμολογούμενη θέση πριν ο αγώνας διακοπεί εξαιτίας της βροχής. Στην επανεκκίνηση επείτα από μερικούς ακόμα γύρους υπό καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας η πίστα άρχισε να στεγνώνει και μερικοί οδηγοί μπήκαν για ενδιάμεσα μόλις το αυτοκίνητο ασφαλείας αποχώρησε. Παρόλα αυτά ο Καρθικέγιαν έμεινε στην πίστα και σε ένα σημείο βρέθηκε να τρέχει 5ος μέχρι που συγκρούστηκε με την McLaren του Τζένσον Μπάτον ενώ αγωνίζονταν για θέση. Έχοντας υποστή ζημιά ο Καρθικέγιαν μπήκε για ενδιάμεσα και έπεσε στην ουρά της κατάταξης μπροστά μόνο από τον Ντε λα Ρόσα που είχε να εκτήσει ποινή διέλευσης. Στον 47ο γυρό ο Σεμπάστιαν Φέτελ έπαθε κλατάρισμα αφού ακούμπησε με την μπροστινή πτέρυγα του Καρθικέγιαν. Τερμάτισε τον αγώνα 21ος αλλά κατατάχθηκε 22ος εξαιτίας μιας ποινής 20 δευτερολέπτων για το ατύχημα με τον Φέτελ πέφτοντας πίσω από τον Ντε λα Ρόσα. Με εξαίρεση την Κίνα που τερμάτισε μπροστά από την Caterham του Χείκι Κοβαλάινεν, σε όλους τους υπόλοιπους αγώνες μέχρι την Ουγγαρία ο Καρθικέγιαν ήταν ο τελευταίος που αντίκριζε την καρώ σημαία. Στο Βελγικό Γκραν Πρι έτρεχε εώς 13ος μέχρι την εγκατάλειψη του στον 30ο γύρο λόγο σπασμένης ανάρτησης. Στο Βραζιλιάνικο Γκραν Πρι έφτασε στην 11η θέση κατά τους γεμάτους περιστατικά πρώτους γύρους του αγώνα αλλά τελικά τερμάτισε 18ος. Ο Καρθικέγιαν ολοκλήρωσε την σαιζόν 24ος με 0 βαθμούς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Driver Database. www.driverdb.com. Ανακτήθηκε στις 7  Ιουνίου 2022.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]