Ναπολέων Λαμπελέτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ναπολέων Λαμπελέτ
Ο Ναπολέων Λαμπελέτ το 1910
Πληροφορίες
Γέννηση1864[1][2][3]
Κέρκυρα
Θάνατος25  Σεπτεμβρίου 1932[4]
Λονδίνο
ΙδιότητεςΣυνθέτης
Μουσικά όργαναΠιάνο

Ο Ναπολέων Λαμπελέτ (1864 - 1932) ήταν Έλληνας συνθέτης, μεγαλύτερος αδελφός του Γεωργίου Λαμπελέτ, επίσης συνθέτη, από τη μουσική οικογένεια Λαμπελέτ. Ήταν ο πρώτος συνθέτης της γενιάς του που σταδιοδρόμησε με επιτυχίες στο εξωτερικό μετά τον Σπυρίδωνα Σαμάρα και ουσιαστικά ο πρώτος αρχιμουσικός που επιχείρησε τη δημιουργία ελληνικού μελοδράματος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύνθεση του Λαμπελέτ με τίτλο Άγνωστος, 1888)

Ὁ Ναπολέων Λαμπελέτ ήταν ο μεγαλύτερος γιος και το δεύτερο από τα πέντε επιζήσαντα παιδιά του Εδουάρδου και της Ασπασίας, το γένος Καρούσου[5]. Συνέχισε την οικογενειακή αφοσίωση στη μουσική, παρ' όλο που εμφάνισε και εξαιρετική επίδοση στη ζωγραφική. Σύνθετο ταλέντο, πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου από τους γονείς του, τελείωσε τα πρώτα εγκύκλια μαθήματα στην Αθήνα και παρακολούθησε ένα χρόνο τη Νομική Σχολή. Ύστερα με υποτροφία του Δήμου Κέρκυρας σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο ωδείο Σαν Πιέτρο α Μαΐέλα της Νάπολης με συμμαθητή και φίλο τον Διονύσιο Λαύραγκα. Μετά από 7 χρόνια σπουδών επέστρεψε στην Αθήνα και διορίστηκε καθηγητής του Ωδείου Αθηνών. Το 1887 ίδρυσε ιδιωτική μουσική σχολή αρχίζοντας έντονη καλλιτεχνική φράση. Διοργάνωσε συναυλίες και διηύθυνε έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών. Την ίδια χρονιά, τον Αύγουστο, στο Θέατρο του Φαλήρου εμφανίστηκε με τη χορωδία της σχολής του, όπου ακούστηκε σε πρώτη εκτέλεση η περίφημη βαρκαρόλα του συνθέτη Ο Νυχτομπάτης Χαρωπός σε στίχους Ιωάννη Πολέμη. Κορυφαίος της χορωδίας ο περίφημος τενόρος Ιωάννης Αποστόλου που μεσουράνησε αργότερα στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης.

Μαθητές του Λαμπελέτ υπήρξαν οι γνωστότεροι καλλιτέχνες τραγουδιού της εποχής του, ενώ ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της κίνησης για την ίδρυση της Φιλαρμονικής Εταιρείας Αθηνών και του Ομίλου Φιλομούσων[6].

Σταθμός στη σταδιοδρομία του Λαμπελέτ αλλά και στην ιστορία του ελληνικού μελοδράματος είναι η εκτέλεση της κωμικής όπερας του Κερκυραίου συνθέτη Σπυρίδωνα Ξύνδα Ο Υποψήφιος Βουλευτής στο θέατρο Μπούκουρα τον Μάρτιο του 1888[7].

Το 1894 πήγε στην Αλεξάνδρεια για να αναλάβει τη διεύθυνση της Αβερώφειας Μουσικής Ακαδημίας της πόλης. Το 1895 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου έκανε λαμπρή καριέρα ως μαέστρος και συνθέτης[8]. Το έργο του αποτελείται κυρίως από μεγάλα μελοδραματικά και ορχηστρικά μουσικά έργα που γράφτηκαν κυρίως στο Λονδίνο, συγχρωτίστηκε όμως και με Έλληνες ποιητές και πεζογράφους της εποχής του μελοποιώντας άνω των 70 τραγουδιών.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Κωδικός Πληροφορίες
1985 Επτανησιακή Μουσική Ανεξάρτητη Παραγωγή CP998 LP Με το συγκρότημα μουσικής δωματίου Νικόλαος Μάντζαρος. Περιλαμβάνονται οι συνθέσεις του Λαμπελέτ, Μενουέτο και Γκαβότα για πιάνο, σε διασκευή Κώστα Σαμοΐλη για πνευστά. Η παραγωγή είναι του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.
1987 Του Μαντολίνου CBS 451115 LP Ο Δημήτρης Μαρίνος στο μαντολίνο, η Νέλλη Σεμιτέκολο στο πιάνο και ο Γιώργος Σκαβάρας στην κιθάρα. Υπάρχει η σύνθεση Serenade D' Arlequin A Colombine, σε διασκευή του Δημήτρη Λάγιου για μαντολίνο και κιθάρα.
1989 Έντεχνα Επτανησιακά Τραγούδια του ΙΘ' Αιώνα ΦΜΣΕΖ 2 LP Ο δίσκος με τη μεσόφωνο Κική Μορφονιού όπου περιλαμβάνεται το τραγούδι Ο Νυχτομπάτης Χαρωπός με μουσική του Λαμπελέτ πάνω σε ποίημα του Ιωάννη Πολέμη. Πιάνο παίζει η Μπήλιω Μωραΐτου-Καβαλιεράτου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]