Μπόουλινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπόουλινγκ

Το μπόουλινγκ είναι ένα άθλημα στο οποίο οι παίκτες προσπαθούν να κερδίσουν πόντους ρίχνοντας μια μπάλα μπόουλινγκ σε μία επίπεδη επιφάνεια, προκειμένου να ρίξουν κάτω αντικείμενα που ονομάζονται κορίνες. Υπάρχουν πολλά είδη μπόουλινγκ, με το αρχαιότερο αυτό που προέρχεται από την αρχαία Ινδία. Ρίζες έχει και στην αρχαία Φινλανδία, στην Υεμένη και πολύ αργότερα το 300 μ.Χ στη Γερμανία. Στην Αμερική το πιο διαδεδομένο είδος μπόουλινγκ είναι μάλλον το παιχνίδι με δέκα κορίνες της Βόρειας Αμερικής. Αυτό το παιχνίδι παίζεται παντού στον κόσμο, τόσο από επαγγελματίες όσο και από ερασιτέχνες, αναδεικνύοντας το σε μία από τις πιο συμμετοχικές δραστηριότητες.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα είδη μπορούν να χωριστούν σε εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Τα περισσότερα είδη παίζονται σε έναν διάδρομο, μια επίπεδη επιφάνεια από ξύλο η μία συνθετική απομίμηση ξύλου. Το πραγματικό μήκος ενός διαδρόμου είναι 60 πόδια μετρώντας από την αρχή του διαδρόμου μέχρι την πρώτη κορίνα. Το πλάτος του διαδρόμου θα πρέπει να είναι περίπου 103–104 cm.

Στα είδη του εσωτερικού χώρου εντάσσονται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το μπόουλινγκ με δέκα κορίνες, είναι εξέλιξη του μπόουλινγκ με 9 κορίνες του 19ο αιώνα. Οι κορίνες αυτού του είδους έχουν ύψος 36 εκατοστά και 12 εκατοστά διάμετρο στο πιο παχύ σημείο τους και δεν πρέπει να ζυγίζουν πάνω από 1,7 κιλά. Μία κανονική μπάλα έχει διάμετρο 22 εκατοστά και περιφέρεια 67 εκατοστά και δεν ζυγίζει πάνω από 7.3 κιλά. Κάθε μια έχει δύο με τρεις τρύπες που μπαίνουν τα δάχτυλα για να πιάνεις την μπάλα.
  • Το candlepin bowling, παίζεται στον ανατολικό Καναδά και στην Νέα Αγγλία, είναι μια παραλλαγή του μπόουλινγκ με τις 10 μπάλες μόνο που οι κορίνες έχουν διπλό "λαιμό" και είναι οι ψηλότερες όλων των ειδών.
  • Το duckpin bowling, παίζεται στα νοτιότερα μέρη της Νέας Αγγλίας, στις ΗΠΑ και στον ανατολικό Καναδά. Είναι και αυτό μια παραλλαγή του μπόουλινγκ με τις 10 κορίνες και αποτελείται από μικρές κοντόχονδρες κορίνες συνήθως με λάστιχο στο φαρδύτερο σημείο τους. Η πρότυπη κορίνα του είδους αυτού έχει ύψος 24 εκατοστά και διάμετρο 10 εκατοστά στο φαρδύτερο σημείο τους και δεν ζυγίζουν πάνω από 0.7 κιλά. Η κανονική μπάλα του είδους αυτού δεν έχει καθόλου τρύπες. Η μεγαλύτερη διάμετρος είναι 13 εκατοστά. Οι μπάλες του candlepin και του duckpin μπόουλινγκ δεν ζυγίζουν πάνω από 1.7 κιλά.
  • Το μπόουλινγκ με 5 κορίνες, παίζεται στον Καναδά.
  • Το nine-pin skittles, παίζεται στην Ευρώπη.

Ο κύριος στόχος του παιχνιδιού είναι να κερδίσεις 300 πόντους.