Μπέτυ Αμπατιέλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπέτυ Αμπατιέλου
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΟκτώβριος 1917
Πονταπρίδ
Θάνατος16  Οκτωβρίου 2011
Πειραιάς
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας (έως 1927)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΚομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Η Μπέτυ Μπάρτλετ Αμπατιέλου (Νότια Ουαλία, Οκτώβριος 1917 - Πειραιάς, 16 Οκτωβρίου 2011), σύζυγος του στελέχους του ΚΚΕ Αντώνη Αμπατιέλου, ήταν ανταποκρίτρια της Daily Worker κατά την περίοδο του εμφυλίου και ενεργό στέλεχος του Συνδέσμου για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα στο Λονδίνο. Συνελήφθη από την χούντα στην Ελλάδα το 1967 και εκδιώχθηκε στην Αγγλία ως Βρετανίδα υπήκοος. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση[1].

Το 1963 η Μπέτυ Αμπατιέλου έμεινε γνωστή ως η γυναίκα που σταμάτησε και διαμαρτυρήθηκε έντονα "εν μέση οδώ" στο Λονδίνο στο βασιλικό ζεύγος της Ελλάδας που επισκεπτόταν επίσημα τη Μεγάλη Βρετανία και κυρίως στην Φρειδερίκη,[2] προσπαθώντας να της μεταφέρει υπόμνημα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων[3]. Νωρίτερα, η Αμπατιέλου είχε ζητήσει ακρόαση από την Φρειδερίκη, όμως μέσω του υπασπιστή της το αίτημα απορρίφθηκε. Μετά το περιστατικό, ζήτησε ακρόαση από την Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία και την δέχτηκε.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας στο πλευρό της Αμπατιέλου σε βάρος της Φρειδερίκης, είχε συλληφθεί ένας Κύπριος φοιτητής ο οποίος οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, όμως το αγγλικό δικαστήριο τον αθώωσε με το σκεπτικό ότι οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί όχι μόνο να απευθύνει τον λόγο προς μία βασίλισσα, αλλά και να εκφράζει τις γνώμες του γι αυτήν με πλακάτ, έστω κι αν αυτές οι γνώμες είναι δυσάρεστες για την βασίλισσα. Σε μια χώρα στην οποία υπάρχει πλήρης ελευθερία λόγου, η πράξη του κατηγορούμενου δεν συνιστά αδίκημα. Ως εκ τούτου, ο κατηγορούμενος κηρύσσεται αθώος.

Στο πλευρό της Αμπατιέλου είχε μεταβεί και ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, προκειμένου να της συμπαρασταθεί. Εικοσιτρείς μέρες μετά τα επεισόδια του Λονδίνου, ο Λαμπράκης δολοφονήθηκε από παρακρατικούς στην Θεσσαλονίκη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασίλης Ραφαηλίδης, Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού Κράτους 1830-1974, εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Αθήνα 1993, σελίδες 371, 372, ISBN 960-7058-23-2

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]