Μπέρμιγχαμ (Αλαμπάμα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 33°31′3″N 86°48′34″W / 33.51750°N 86.80944°W / 33.51750; -86.80944

Μπέρμιγχαμ, Αλαμπάμα

Σημαία
Παρωνύμιο: The Magic City
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μπέρμιγχαμ (Αλαμπάμα)
33°31′3″N 86°48′34″W
ΧώραΗΠΑ
ΠολιτείαΑλαμπάμα
Διοικητική υπαγωγήJefferson County[1]
Ίδρυση1871
Διοίκηση
 • ΔήμαρχοςΡάνταλ Γούντφιν (Δ)
Έκταση384,944955 km²[2]
Υψόμετρο187 μέτρα[3]
Πληθυσμός200.733 (2020 και 1  Απριλίου 2020)[4][5][6]
Ταχ. κωδ.35201
Τηλ. κωδ.205
Ζώνη ώραςUTC−06:00
Ιστότοποςhttps://www.birminghamal.gov/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Μπέρμιγχαμ (αγγλικά: Birmingham, Alabama) (ˈbɜrmɪŋhæm , είναι πόλη των ΗΠΑ, στο βόρειο κεντρικό τμήμα της πολιτείας της Αλαμπάμα. Η πόλη, αποτελεί έδρα της Κομητείας Τζέφερσον, της πολυπληθέστερης κομητείας στην πολιτεία. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2019 από το Γραφείο Απογραφών των ΗΠΑ, η πόλη του Μπέρμιγχαμ, είχε πληθυσμό περίπου 209.403 κατοίκων[7], αποτελώντας την δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη στην Αλαμπάμα, μετά το Χάντσβιλ, ενώ η μητροπολιτική περιοχή του Μπέρμιγχαμ-Χούβερ, σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2021, έχει πληθυσμό 1.158.668 κατοίκους, και αποτελεί την μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή στην πολιτεία.[8]

Η μητροπολιτική περιοχή του Μπέρμιγχαμ, περιέχει περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της Αλαμπάμα. Επίσης, αποτελεί σημαντικό περιφερειακό κόμβο, για τον Βαθύ Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπέρμιγχαμ ιδρύθηκε το 1871, λίγο μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, μέσω της συγχώνευσης τριών προϋπαρχουσών πόλεων, και το Μπέρμιγχαμ αναπτύχθηκε από εκεί, προσαρτώντας πολλούς περισσότερους από τους μικρότερους γείτονες του, σε μια μονάδα βιομηχανικής σιδηροδρομικής μεταφοράς, ειδικά στην εξόρυξη, την βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα, και τον σιδηρόδρομο. Το Μπέρμιγχαμ ονομάστηκε από το Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία, κάποτε μια από τις μεγάλες κατασκευαστικές βιομηχανικές πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας.

Από την ίδρυση του έως το τέλος της δεκαετίας του 1960, το Μπέρμιγχαμ ήταν το βασικό βιομηχανικό κέντρο των Νότιων ΗΠΑ. Το εκπληκτικό βήμα της ανάπτυξης του Μπέρμιγχαμ την περίοδο από το 1881 έως το 1920, το Μπέρμιγχαμ κέρδισε τα προσωνύμια του "Η Μαγική Πόλη" και "Το Πίττσμπουργκ του Νότου". Αρκετά όμοια με το Πίτσμπεργκ, στην Πενσυλβάνια, οι μεγάλες βιομηχανίες του Μπέρμιγχαμ ήταν παραγωγής σιδήρου και χάλυβα, συν ένα μεγάλο συστατικό της σιδηροδρομικής βιομηχανίας, καθώς οι ράγες και τα σιδηροδρομικά βαγόνια κατασκευάζονταν στο Μπέρμιγχαμ.

Στο πεδίο του σιδηρόδρομου, οι δύο κυριότερες κοιτίδες του σιδηροδρόμου στον Βαθύ Νότο ήταν η Ατλάντα, στην Τζόρτζια, και το Μπέρμιγχαμ, αρχίζοντας την δεκαετία του 1860 και συνεχίζοντας ως σήμερα. Πηγαίνοντας με την φορά του ρολογιού από τον συμβατικό βορρά, το Μπέρμιγχαμ είναι το σύμπλεγμα σιδηροδρομικών γραμμών που συνδέουν με την Νάσβιλ, την Τσαττανούγκα, την Ατλάντα, το Κολούμπους, το Μοντγκόμερι, την Τασκαλούζα, το Τζάκσον (Μισισίπι), και το Μέμφις.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικονομία του Μπέρμιγχαμ διαφοροποιήθηκε κατά το ύστερο μισό του εικοστού αιώνα. Μέσω της κατασκευής βιομηχανίας διατηρεί μια ισχυρή παρουσία στο Μπέρμιγχαμ, άλλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες όπως τραπεζικών συναλλαγών, τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, μεταφορά ηλεκτρικής ισχύος, ιατρική περίθαλψη, κολεγιακή εκπαίδευση, και ασφάλειες έχουν επίσης αναπτυχθεί. Η εξόρυξη στην περιοχή του Μπέρμιγχαμ είναι πρακτικά μια νεκρή βιομηχανία, εκτός από την εξόρυξη γαιάνθρακα, η οποία παραμένει μια μεγάλη επιχείρηση. Οι μεγάλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες ήταν παραδοσιακά μακροχρόνια ισχυρές στο Μπέρμιγχαμ και, όπως προαναφέρθηκε, το Μπέρμιγχαμ είναι ένα πλέγμα σιδηροδρόμων, ειδικά σιδηροδρομικών εμπορικών μεταφορών. Με την έλευση των φορτηγών και των αυτοκινήτων, η μεγάλη ανάπτυξη των Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ, και αργότερα των Διαπολιτειακών Αυτοκινητοδρόμων, το Μπέρμιγχαμ έγινε επίσης ισχυρό κέντρο της βιομηχανίας φορτηγών και επίσης αυτοκινήτων και λεωφορείων υπεραστικών μεταφορών.

Λίγο δυτικά του Μπέρμιγχαμ, στο "Πορτ Μπέρμιγχαμ", υπάρχει ένα ποτάμιο λιμάνι στον Ποταμό Μπλακ Ουόριορ, το οποίο τώρα κυρίως εξυπηρετεί την φόρτωση των φορτηγίδων άνθρακα στο λιμάνι του Μόμπαϊλ, αλλά σε παρελθούσες δεκαετίες, αρκετά παλιά, το Πορτ Μπέρμιγχαμ (Port Birmingham) έχει υπάρξει λιμένας για την εισαγωγή σιδηρομεταλλεύματος από διάφορες χώρες, και για την εξαγωγή προϊόντων σιδήρου και χάλυβα σε άλλα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών και σε ξένες χώρες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]