Μπάμπης Παπαδόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπάμπης Παπαδόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση23 Φεβρουαρίου 1967 (1967-02-23) (57 ετών)
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμουσικός
Γνωστός γιακιθαρίστας

συνθέτης

κιθαρίστας του συγκροτήματος Τρύπες
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΒραβείο Πρωτότυπης Μουσικής της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2015)
Εν ενεργεία1984–σήμερα
Ιστότοπος
babispapadopoulos.gr

Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος είναι μουσικός, συνθέτης και κιθαρίστας. Από το 1984, και μέχρι τη διάλυσή του, ήταν ο βασικός κιθαρίστας του συγκροτήματος Τρύπες και αρκετά από τα τραγούδια τους ήταν δικές του συνθέσεις. Την άνοιξη του 2008 κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του με το οποίο ξεκινά η προσωπική του δισκογραφική διαδρομή. Έχει καταθέσει μέχρι σήμερα οκτώ προσωπικούς δίσκους, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και παρουσιάζει τη δουλειά του σε συναυλίες με τα εναλλασσόμενα projects: Μπάμπης Παπαδόπουλος Electric Solo, Μπάμπης Παπαδόπουλος DUO, Μπάμπης Παπαδόπουλος Τρίο και Μπάμπης Παπαδόπουλος Ακούστικ Σετ. Από το 2010 αποτελεί μέλος του συγκροτήματος Χειμερινοί Κολυμβητές[1].

Καλλιτεχνική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα από 11 ετών[2] ενώ από τις αρχές της δεκαετίας 1980 συμμετέχει σε μικρά μουσικά σχήματα της Θεσσαλονίκης και από το 1984 είναι ο κιθαρίστας στο συγκρότημα Τρύπες[3]. Αρκετά από τα τραγούδια τους είναι δικές του συνθέσεις (Εδώ, Κράτα το σώου μαϊμού από τον δίσκο Τρύπες στον Παράδεισο, Όλες οι απαντήσεις από τον δίσκο Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια, Γιορτή από τον δίσκο Μέσα στη Νύχτα των Άλλων, κ.ά), ενώ ο ήχος και το παίξιμό του ήταν από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία στον ήχο του συγκροτήματος. Από το 1985 μέχρι το 2001 που σταμάτησαν να παίζουν οι Τρύπες ηχογραφούν 7 δίσκους. Παράλληλα από το 1992 συμμετέχει ως κιθαρίστας στο μουσικό σχήμα "Λοξή Φάλαγγα" που συνόδευε τον Νίκο Παπάζογλου στις συναυλίες του.

Το 2000 οι κιθάρες του και η ενορχήστρωση που κάνει στο δίσκο Βραχνός Προφήτης του Θανάση Παπακωνσταντίνου δημιουργεί μια τομή στην ελληνική δισκογραφία μιας και ο δίσκος κατάφερε να δώσει μία άλλη πιο σύγχρονη εικόνα στο ελληνικό τραγούδι παντρεύοντας τον ήχο του Θανάση Παπακωνσταντίνου με την ροκ–ψυχεδέλεια και τον αυτοσχεδιασμό–πειραματισμό. Ο Βραχνός Προφήτης ψηφίστηκε σαν ένας από τους καλύτερους δίσκους της δεκαετίας. Το 2002 κάνει την ενορχήστρωση και παίζει τις κιθάρες και στον επόμενο δίσκο με τίτλο Αγρύπνια του Θανάση Παπακωνσταντίνου και δημιουργεί τους Λαϊκεδέλικα, την ορχήστρα που συνόδευε στις συναυλίες τον Θ. Παπακωνσταντίνου για τα επόμενα δύο χρόνια. Το 2002 συνεργάζεται με τον Σωκράτη Μάλαμα στο δίσκο Ένα και το 2005 στο δίσκο Το Άδειο Δωμάτιο. Και στους δύο αυτούς δίσκους κάνει την ενορχήστρωση και παίζει κιθάρα.

Από το 2003 ξεκινά η συνεργασία του με τον σαξοφωνίστα - κλαρινετίστα Φλώρο Φλωρίδη και ηχογραφούν το ντουέτο F.L.O.R.O. II - Fictional Lies On Right Occasions που κυκλοφορεί από την jnd re-records. Το 2009 από την ίδια δισκογραφική εταιρία κυκλοφορεί το άλμπουμ Well, Anything Can Happen, μια συνεργασία του Μπάμπη Παπαδόπουλου με τον Φλώρο Φλωρίδη και τον γνωστό κιθαρίστα Nicky Skopelitis (Material, Bill Laswell κλπ). Ο δίσκος είναι καθαρά αυτοσχεδιαστικός.

Το 2005 γράφει τη μουσική για την ταινία Αγρύπνια του σκηνοθέτη Νίκου Γραμματικού, το 2007 γράφει τη μουσική για το έργο Το Όνειρο Του Δωδεκάμερου του Γιώργου Θεοτοκά που ανέβασε σε σκηνοθεσία Τάσου Ράντζου η Παιδική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος[4] . Από τον Σεπτέμβριο του 2005 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του τότε ΤΕΙ Ηπείρου (Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) ως τακτικό μέλος του εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού του.[5]

Το 2008 ξεκινά τα αυτοσχεδιαστικά Electric Solo ―ένα project του που παρουσιάζει μέχρι σήμερα― το πνεύμα των οποίων αποτυπώνεται στο πρώτο προσωπικό άλμπουμ του με τίτλο Σκηνές Από Ένα Ταξίδι που κυκλοφόρησε την άνοιξη της ίδιας χρονιάς από την Puzzlemusik. Ο δίσκος είναι ορχηστρικός, στον οποίο παίζει κιθάρα ακουστική και ηλεκτρική σε συνθέσεις επηρεασμένες από την ελληνική λαϊκή μουσική μέχρι τη ροκ μουσική και την αβανγκάρντ της Νέας Υόρκης.

Το 2010 ακολουθεί ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος με τίτλο Απ' Την Σπηλιά Του Δράκου, που κυκλοφορεί από την Puzzlemusik, ο οποίος περιλαμβάνει διασκευές από ρεμπέτικα τραγούδια της δεκαετίας του 1930 και τέσσερα πρωτότυπα ιντερμέδια.

Την ίδια χρονιά γράφει τη μουσική για τη θεατρική παράσταση Ερρίκος-Εδουάρδος-Ριχάρδος[6], σύνθεση έργων του Σαίξπηρ, που ανέβασε η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία των Γιάννου Περλέγκα και Γιώργου Γάλλου.

Το 2013 γράφει τη μουσική για την ταινία Το Mικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη και στις αρχές του 2014, παράλληλα με την παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (64η Μπερλινάλε), η μουσική της ταινίας κυκλοφορεί σε 10ιντσο συλλεκτικό βινύλιο από την Feelgood Records, αποτελώντας το τρίτο προσωπικό άλμπουμ του. Το 2015 ο Μπάμπης Παπαδόπουλος βραβεύτηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για την μουσική της ταινίας Το μικρό ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη με το βραβείο πρωτότυπης μουσικής.[7]

Τον Νοέμβριο του 2014 κυκλοφορεί από την Puzzlemusik το τέταρτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Μέσα στον Πόνο είν’ η Χαρά Μέσ’ στην Χαρά είναι ο Πόνος. Το άλμπουμ μπήκε στις περισσότερες λίστες με τις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς. Στη λίστα, μάλιστα, των συντακτών του περιοδικού Avopolis κατέκτησε την πρώτη θέση ως το καλύτερο άλμπουμ ελληνικής παραγωγής του 2014.

Τον Ιούνιο του 2015 κυκλοφορεί ο δίσκος με τον τίτλο Basenezmen, αποτέλεσμα της συνεργασίας του με τον ντράμερ Χρήστο Γερμένογλου, σε 500 συλλεκτικά βινύλια από την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία Defkaz Productions[8].

Τον Ιανουάριο του 2016 γράφει τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου Αγγέλα[9] του Γιώργου Σεβαστίκογλου σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη που ανέβηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς γράφει τη μουσική για το θεατρικό έργο Στέλλα κοιμήσου [10]του Γιάννη Οικονομίδη που ανέβηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2016 στο Εθνικό Θέατρο. Παράλληλα, γράφει την μουσική για την ταινία Ussak σε σκηνοθεσία του Κυριάκου Καντζουράκη. Τον Ιανουάριο του 2018 γράφει τη μουσική για τη μικρού μήκους ταινία Άβανος του Παναγιώτη Χαραμή.

Την άνοιξη της ίδιας χρονιάς γράφει τη μουσική για την παράσταση χορού Βορεάδες που ανεβάζει η ομάδα σύγχρονου χορού Creo Dance Company με χορογράφο την Πωλίνα Κρεμαστά και η μουσική της παράστασης κυκλοφορεί σε CD από την Puzzlemusik τον Δεκέμβριο του 2018, αποτελώντας το πέμπτο προσωπικό άλμπουμ του. Το καλοκαίρι του 2018 γράφει τη μουσική για το έργο του Ευριπίδη Ορέστης[11], μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη η οποία παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Το φθινόπωρο της ίδια χρονιάς γράφει τη μουσική του θεατρικού έργου της Σοφίας Νικολαΐδου Υπέρ Ελλάδος που ανέβηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου.

Τον Οκτώβριο του 2019 κυκλοφορεί από την Puzzlemusik το έκτο προσωπικό άλμπουμ του με τίτλο Παραλογές του Άχρηστου. Λίγες εβδομάδες αργότερα κυκλοφορεί η έκδοση του δίσκου σε βινύλιο από τις Puzzlemusik και B-other Side.

Τον Δεκέμβριο του 2019 διασκεύασε για τις ανάγκες της ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς το γνωστό παραδοσιακό κομμάτι από τις παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών του Καραγκιόζη. Το Ροκ του Καραγκιόζη του Μπάμπη Παπαδόπουλου κυκλοφορεί σε digital single από την Puzzlemusik, ενώ αργότερα θα συμπεριληφθεί στο προσωπικό άλμπουμ του που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2023.

Την άνοιξη του 2022 γράφει τη μουσική για την παράσταση IN[A]HABIT, μια παραγωγή της ομάδας σύγχρονου χορού Creo Dance Company με χορογράφο την Πωλίνα Κρεμαστά. Η μουσική της παράστασης, όπως και η προηγούμενη συνεργασία του με την ίδια ομάδα (Βορεάδες, Puzzlemusik, 2018), κυκλοφορεί σε digital EP από την Puzzlemusik τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. Το φθινόπωρο του 2022 έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου Αλεπούδες της Ντων Κινγκ, μια παραγωγή από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος η οποία παρουσιάστηκε στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου.

Τον Δεκέμβριο του 2022 κυκλοφορεί το έβδομο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Electric Solo από την Defkaz. H ηχογράφηση αυτού του δίσκου είναι ζωντανή και έγινε τον Ιούνιο του 2022 στο στούντιο Royal Alzheimer Hall, ενώ περιλαμβάνει κομμάτια που είχαν ήδη ηχογραφηθεί στην προσωπική του δισκογραφία καθώς και θέματα τα οποία επιλέγει ως βάση για αυτοσχεδιασμό.

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023 κυκλοφορεί ψηφιακά από την Puzzlemusik το όγδοο προσωπικό άλμπουμ του με τίτλο Γεννηθήκαμε Χτες, το οποίο στα μέσα Μαρτίου κυκλοφορεί σε CD και το Ιούνιο του 2023 σε διπλό βινίλιο. Το άλμπουμ περιλαμβάνει 5 οργανικά κομμάτια και 6 μελοποιημένα ποιήματα των Χρήστου Μπράβου, Μηνά Δημάκη, Θεόδωρου Ντόρρου, Ζήση Οικονόμου, Δημήτρη Ι. Αντωνίου, Έμιλυ Ντίκινσον. Στα 3 πρώτα τραγουδάει ο ίδιος ο Μπάμπης Παπαδόπουλος και στα 3 επόμενα ο Χρήστος Σαπουντζής, η Εύη Μάζη και η Ανθή Κύρκου αντίστοιχα.

Babis Papadopoulos, photo by Panagiotis Douros [12]

Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος παρουσιάζει τη δουλειά του σε συναυλίες ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό με τα εναλλασσόμενα projects: Μπάμπης Παπαδόπουλος ELECTRIC SOLO, Μπάμπης Παπαδόπουλος DUO, Μπάμπης Παπαδόπουλος Τρίο και Μπάμπης Παπαδόπουλος Ακούστικ Σετ. Τα μουσικά σύνολα που έχει δημιουργήσει αποτελούνται, εκτός από τον ίδιο, από τους μουσικούς οι οποίοι συμμετέχουν στις ηχογραφήσεις των εκάστοτε προσωπικών του άλμπουμ.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1985 Tρύπες
  • 1987 Πάρτυ στο 13ο Όροφο
  • 1990 Τρύπες στον Παράδεισο
  • 1993 Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια
  • 1994 Κράτα το Σώου Μαϊμού
  • 1996 Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι
  • 1999 Μέσα στη Νύχτα των Άλλων
  • 2002 Ένα Ταξίδι Που Ποτέ Δεν Τελειώνει. 1985-2000 (Συλλογή)
  • 2008 Σκηνές από ένα Ταξίδι, Puzzlemusik (CD)
  • 2010 Απ’τη Σπηλιά του Δράκου, Puzzlemusik (CD)
  • 2012 Απ’τη Σπηλιά του Δράκου, Inner Ear (LP)
  • 2014 Το Μικρό Ψάρι (σάουντρακ της ομώνυμης ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη), Feelgood Records (EP-Limited Edition)
  • 2015 Μέσα στον Πόνο Είν’ η Χαρά μεσ’ στη Χαρά Είναι ο Πόνος, Puzzlemusik (CD)
  • 2016 Μέσα στον Πόνο Είν’ η Χαρά μεσ’ στη Χαρά Είναι ο Πόνος, Puzzlemusik & B-other Side Records (LP)
  • 2018 Βορεάδες, Puzzlemusik (CD)
  • 2019 Το Ροκ του Καραγκιόζη, Puzzlemusik (Digital Single)
  • 2019 Παραλογές του Άχρηστου, Puzzlemusik (CD), 2019 – Puzzlemusik & B-other Side Records (LP)
  • 2021 Απ’τη Σπηλιά του Δράκου, Puzzlemusik (Remaster CD)
  • 2022 N[A]HABIT, Puzzlemusik (Digital EP)
  • 2022 Electric Solo, Defkaz, (CD)
  • 2023 Γεννηθήκαμε Χτες, Puzzlemusik (CD/LP)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Babis Papadopoulos Official Website». babispapadopoulos.gr. 
  2. Σαλαμές, Αλέξανδρος (15 Ιουνίου 2010). «Μπάμπης Παπαδόπουλος: Μέσα από την κιθάρα και τη μουσική γενικότερα, είχα, και έχω, έναν πολύ όμορφο δρόμο για να βαδίζω στη ζωή μου…». Avopolis Music. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2014. 
  3. Αντώνης (swkraths) (12 Σεπτεμβρίου 2007). «Οι Τρύπες από το 1983 έως ...σήμερα». MusicHeaven. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2014. 
  4. «Παπαδόπουλος, Μπάμπης». ΚΘΒΕ. 
  5. «Παπαδόπουλος Μπάμπης». ΤΕΙ Ηπείρου. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2014. 
  6. «Ερρίκος Εδουάρδος Ριχάρδος Σύνθεση από τα έργα Ερρίκος ο 6ος και Ριχάρδος ο 3ος του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από την Ομάδα 1272». Εθνικό Θέατρο. 
  7. «Αποτελέσματα: Hellenic Film Academy, 2015». Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2017. 
  8. «Babis Papadopoulos, Christos Yermenolou – Basenezmen (2015, 500lmt 12" Vinyl, FK010)». defkaz.com. defkaz RECORDS. 
  9. «Αγγέλα - Σεβαστίκογλου Γιώργος, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 2015-2016». ntng.gr. ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ. 
  10. «Στέλλα κοιμήσου». n-t.gr. ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. 
  11. «Ορέστης - Ευριπίδης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 2017-2018». ntng.gr. ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ. 
  12. «Babis Papadopoulos Official Website». babispapadopoulos.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]