Μοχάμετ Αμίν Ντιντί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μοχάμετ Αμίν Ντιντί
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση20  Ιουλίου 1910
Μαλέ
Θάνατος19  Ιανουαρίου 1954
Καάφου Ατόλ
Χώρα πολιτογράφησηςΜαλδίβες
ΘρησκείαΙσλάμ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαRayyithunge Muthagaddim Party
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρόεδρος των Μαλδίβων (Ιανουάριος 1953 – Αύγουστος 1953)

Ο Αλ Αμίρ Μοχάμετ Αμίν Ντοσιμέιναα Κιλεγκεφαάνου (Al Ameer Mohamed Amin Dhoshimeynaa Kilegefaanu, στην Ντιβέχι: އަލްއަމީރު މުހައްމަދު އަމީން ދޮށިމޭނާ ކިލެގެފާނު) γνωστότερος ως Μοχάμετ Αμίν Ντιντί ήταν πολιτικός από τις Μαλδίβες. Χρημάτισε πρώτος πρόεδρος της νησιωτικής χώρας και αρχηγός κυβερνήσεως την περίοδο από 1η Ιανουαρίου του 1953 ως τις 21 Αυγούστου του 1953.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1910[1]. Από το 1946 ως το 1953 ήταν διευθυντής στο σχολείο της Ματζιντίγια.Λίγο μετά αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά και ίδρυσε το πρώτο πολιτικό κόμμα στην ιστορία του κράτους του, με ονομασία Κόμμα Rayyitunge Muthagaddim . Μερίμνησε για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της θέσης των γυναικών στις Μαλδίβες.

Έχοντας την υποστήριξη του λαού κατήργησε το σουλτανάτο έπειτα από 812 χρόνια και έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας των Μαλδίβων την Πρωτοχρονιά του 1953. Μετά το θάνατο του Σουλτάνου Ματζίντ Ντιντί και του γιου του, Πρίγκιπα Χασάν Φαρίντ Ντιντί, τα μέλη του Κοινοβουλίου εξέλεξαν τον Αμίν Ντιντί ως το ικανότερο πρόσωπο για διάδοχο του Σουλτάνου. Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο Ντιντί αρνήθηκε να δεχθεί το θρόνο για το καλό του λαού των Μαλδίβων. Έπειτα από τη διενέργεια δημοψηφίσματος, η χώρα ανακηρύχθηκε σε δημοκρατία. Ωστόσο, έπειτα από επανάσταση που ξέσπασε ενώ ο πρόεδρος ήταν στην Κεϊλάνη για ιατρικές εξετάσεις, αρχηγός της επαναστατικής κυβέρνησης έγινε ο Ιμπαρααχίμ Ντιντί, αντιπρόεδρος του Αμίν. Ο Ντιντί, επιστρέφοντας, δεν ήξερε τι είχε συμβεί και με την άφιξή του συνελήφθη από τις νέες αρχές και στάλθηκε στο νησί Ντουνιντού. Καθ' οδόν πληροφορήθηκε ότι πλέον δεν ήταν πρόεδρος. Έπειτα από 4 μήνες, τον έπεισαν με δόλο να επιστρέψει στη χώρα, για να αναλάβει πρωθυπουργός με βασιλιά τον Ιμπραχίμ Χιλμί. Επέστρεψε τη νύχτα στη Μαλέ, όπου ξυλοκοπήθηκε άγρια στο κτήριο της Αστυνομίας και εξορίστηκε στο νησί Γκααφάρου. Στη συνέχεια εξορίστηκε στο τότε ακατοίκητο νησί Βιαμαναφούσι, όπου έζησε ως το τέλος της ζωής του.

Πέθανε στις 19 Ιανουαρίου του 1954, σε ηλικία 44 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]