Μοντέρνο πένταθλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το «Πένταθλο» ανακατευθύνει εδώ. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Πένταθλο (αποσαφήνιση).

Το Μοντέρνο Πένταθλο είναι ολυμπιακό άθλημα που συνδυάζει πέντε διαφορετικά αθλήματα:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τον Νοέμβριο του 2021, μετά από αντιδράσεις για κακοποίηση αλόγων κατά τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, η Διεθνής Ομοσπονδία αποφάσισε την αντικατάσταση της Ιππασίας από την Ποδηλασία μετά το 2024.[1][2][3]

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύνθεση των αθλημάτων που απαρτίζουν το Μοντέρνο Πένταθλο συμβολίζει έναν πολεμιστή που αγωνιζόταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου και προσπαθώντας να μεταφέρει ένα μήνυμα στα μετόπισθεν χρησιμοποίησε όλες τις δυνάμεις του.

Συγκεκριμένα, αρχικά πολέμησε έφιππος (ιππασία) με το πιστόλι (σκοποβολή) και το ξίφος του (ξιφασκία). Όταν σκοτώθηκε το άλογό του, αναγκάστηκε να κολυμπήσει (κολύμβηση) και να τρέξει (ανώμαλος δρόμος) προκειμένου να πετύχει το στόχο του.

Ο πενταθλητής αντικατοπτρίζει το χαρισματικό αγωνιστή, ο οποίος διαθέτει ταλέντο και ικανότητες να αντεπεξέλθει σε πολλές και διαφορετικές μορφές άθλησης.

Το Μοντέρνο Πένταθλο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των ολυμπιακών αθλημάτων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης (1912). Διεξάγεται ατομικό και ομαδικό αγώνισμα. Ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ (2000) ήταν μόνο ανδρικό αγώνισμα. Από την Ολυμπιάδα του 2000 προστέθηκε και γυναικείο.

Επίσημος διεθνής φορέας του αθλήματος είναι η "Διεθνής Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου", η οποία εδρεύει στο Μονακό, από το 1948.

Στην Ελλάδα υπάγεται στην "Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου" (ΕΟΜΟΠ) που ιδρύθηκε το 2001. Όμως, ως άθλημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1979. Παλιότερα υπαγόταν στον ΣΕΓΑΣ.

Αγωνιστικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλιότερα οι αθλητές αγωνίζονταν σε ένα άθλημα κάθε μέρα επί πέντε συνεχείς ημέρες. Όμως, από το 1996 καθιερώθηκε να αγωνίζονται διαδοχικά και στα πέντε διαφορετικά αθλήματα μέσα σε μια ημέρα, σε διάστημα οκτώ ωρών.

Αναλυτικά, ο αθλητής ή η αθλήτρια αγωνίζεται σε καθένα από τα επιμέρους αθλήματα και το άθροισμα των ατομικών βαθμολογιών που θα συγκεντρώσει καθορίζει την κατάταξή του. Νικητής είναι εκείνος που θα μαζέψει τους περισσότερους βαθμούς. Στο ομαδικό νικήτρια ομάδα ανακηρύσσεται εκείνη που οι αθλητές της θα συγκεντρώσουν συνολικά το μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών. Κάθε ομάδα έχει πέντε ή έξι αθλητές.

Σε ορισμένες διοργανώσεις όπως στα Παγκόσμια ή Διηπειρωτικά Πρωταθλήματα συμπεριλαμβάνονται και αγώνες σκυταλοδρομίας.

Η σειρά των επιμέρους αγωνισμάτων κατά τους τελικούς είναι: Σκοποβολή, Ξιφασκία, Κολύμβηση, Ιππασία και Ανώμαλος Δρόμος. Η σειρά των τεσσάρων πρώτων αγωνισμάτων μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τον αριθμό των αθλητών και την υλικοτεχνική υποδομή των διοργανωτών. Ωστόσο, το αγώνισμα του ανώμαλου δρόμου διεξάγεται πάντοτε τελευταίο.

Τα αγωνίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αθλητές ρίχνουν με πιστόλι τύπου Laser από τα 10 μέτρα μέχρι να πετύχουν 5 εύστοχες βολές. Αυτό επαναλαμβάνεται 4 φορές (4*5 εύστοχες=20 εύστοχες βολές). Μετά από κάθε εύστοχη πεντάδα οι αθλητές τρέχουν απόσταση 800 μέτρων και έπειτα επιστρέφουν στους στόχους για την επόμενη πεντάδα, δηλαδή υπάρχει εναλλαγή μεταξύ σκοποβολής και τρεξίματος. Ο συνδυασμός της σκοποβολής και του τρεξίματος ονομάζεται Laser run και είναι ουσιαστικά 4Χ(5 εύστοχες βολές-800μ).

Αγώνισμα ξίφους μονομαχίας (τύπου επέ). Ο κάθε άθλητής αγωνίζεται διαδοχικά με όλους τους υπόλοιπους σε αγώνα διάρκειας ενός λεπτού. Όποιος πετυχαίνει χτύπημα νικά. Αν μέσα στο λεπτό κανείς δεν έχει επιτυχία τότε θεωρούνται και οι δυο χαμένοι.Τέλος, τα χτυπήματα θεωρούνται έγκυρα μόνο στον κορμό.

Αγώνισμα 200 μ. ελεύθερο. Οι αθλητές αγωνίζονται μια φορά σε σειρές και υπολογίζεται ο χρόνος τους και όχι η θέση.

Αγώνισμα εμποδίων σε διαδρομή 350-450 μ. με 12-15 εμπόδια. Οι αθλητές γνωρίζονται με τα άλογα μόλις 20 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ποδηλασία αντί ιππασίας στο μοντέρνο πένταθλο». Sportsfeed. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2021. 
  2. Andrew Dowdeswell (11 Φεβρουαρίου 2021). «Riding discipline set to be dropped by UIPM from modern pentathlon programme». www.insidethegames.biz. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2021. 
  3. «Modern pentathlon votes to ditch horse riding after Tokyo Olympic turmoil». The Guardian (στα Αγγλικά). 2 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]