Μικροβιολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η μικροβιολογία (μικρός + βίος + λόγος) είναι κλάδος της επιστήμης της Βιολογίας, που ασχολείται με τη μελέτη των μικροοργανισμών, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μονοκύτταροι είτε μικροσκοπικοί πολυκύτταροι οργανισμοί. Τα κύτταρα μπορεί να είναι ευκαρυωτικά (με πυρήνα) όπως οι μονοκύτταροι μύκητες και τα πρώτιστα, ή προκαρυωτικά (χωρίς σχηματισμένο πυρήνα) όπως τα βακτήρια και τα αρχαία. Αντικείμενο της Μικροβιολογίας είναι, επίσης, και οι ιοί.

Η Ιατρική ειδικότητα της Μικροβιολογίας αποτελεί εφαρμογή της Μικροβιολογίας στην Ιατρική και ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών του ανθρώπου που οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς.Πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι τα παθογόνα για τον άνθρωπο μικροβιακά είδη αποτελούν λιγότερο από το 1% του συνόλου των διαφορετικών μικροβίων του πλανήτη.

Παρότι έχουν περάσει πάνω από τριακόσια έτη από την ανακάλυψη των μικροβίων, μόνο περίπου το 1% του συνόλου των μικροβίων έχει μελετηθεί διεξοδικά. Κατά συνέπεια, ο τομέας της μικροβιολογίας είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο σε σχέση με άλλους τομείς της Βιολογίας, όπως η ζωολογία και η βοτανική.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Madigan Michael, Martinko John, Parker Jack (Μεταφρασμένο) (2007). Βιολογία των μικροοργανισμών (Τόμος Ι). Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. ISBN 978-960-524-200-8. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
  • Madigan Michael, Martinko John, Parker Jack (Μεταφρασμένο) (2007). Βιολογία των μικροοργανισμών (Τόμος ΙΙ). Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. ISBN 978-960-524-201-5. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
  • Καραγκούνη-Κύρτσου Αμαλία (1999). Μικροβιολογία. Εκδόσεις Σταμούλη Α.Ε. ISBN 960-351-204-4.