Μετώπη (νύμφη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετώπη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑσωπός
ΤέκναΚόρκυρα
Σαλαμίνα
Αίγινα
Σινώπη
Τανάγρα
Αρπίνα
Θήβη[1]
Κλεώνη
Χαλκίς
Ορνέα
Θέσπια
Ισμήνη
Πειρήνη
Πλατεία
Ισμηνὸς
ΓονείςΛάδων

Στην Ελληνική μυθολογία η Μετώπη ήταν Νύμφη των ποταμών, θυγατέρα του ποταμού Λάδωνα.[2] Τα νερά της βρίσκονταν κοντά στην πόλη Στυμφαλία της Πελοποννήσου.[3] Νυμφεύτηκε τον θεό Ασωπό, με τον οποίο απέκτησαν είτε 12 είτε 20 θυγατέρες, μεταξύ των οποίων την Αίγινα, τη Σαλαμίνα, τη Σινώπη, την Εύβοια, την Τανάγρα, τη Θήβη, την Κόρκυρα, την Ισμήνη. Πιθανοί γιοί του ζεύγους αναφέρονται οι Πελαγόνας και Ίσμηνος.[4][2] Το ερώτημα των απογόνων του Ασωπού παραμένει ασαφές.

Ασαφές επίσης παραμένει το κατά πόσον ταυτίζεται με τη Μετώπη, σύζυγο του ποτάμιου θεού Σαγγάριου. Υπάρχει και η άποψη ότι αυτό το ζεύγος ήταν οι γονείς της Εκάβης.[5]

Μετώπη ονομαζόταν, επίσης, η θυγατέρα του σκληρότατου βασιλιά Έχετου, ο οποίος στην Οδύσσεια του Ομήρου αναφέρεται ότι βασίλευε στην ηπειρωτική ακτή απέναντι από την Ιθάκη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 26  Σεπτεμβρίου 2016.
  2. 2,0 2,1 Ψευδο-Απολλόδωρου, Bibliotheca, 3.12.6
  3. Πίνδαρος, Ολυμπιακή Ωδή 6. 83
  4. Διόδωρος Σικελιώτης, Library of History, 4. 72. 1
  5. Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca (Βιβλιοθήκη Απολλοδώρου), 3. 12. 4

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ψευδο-Απολλόδωρος, Apollodorus, The Library, with an English Translation by Sir James George Frazer, F.B.A., F.R.S. in 2 Volumes. Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1921.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Metope (mythology) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).