Μετεωρολογικά όργανα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα όργανα που χρησιμοποιούνται στις μετεωρολογικές παρατηρήσεις ονομάζονται μετεωρολογικά όργανα. Αυτά διακρίνονται σε "όργανα εδάφους η επιφανείας" και "όργανα ατμόσφαιρας".

Α. Όργανα επιφανείας
Β. Όργανα ατμόσφαιρας

Γεγονός πάντως είναι ότι πριν ανακαλυφθούν τα όργανα μέτρησης των στοιχείων που συνθέτουν τον καιρό, η πρόγνωση του καιρού ήταν πολύ περιορισμένη. Αυτή στηρίζονταν κυρίως σε πρακτικούς κανόνες και ιδίως σε παροιμίες. Αλλά όμως ούτε οι πρώτοι ούτε οι δεύτερες αν και αποτελούσαν επιστέγασμα λαϊκής σοφίας και που ισχύουν βεβαίως μέχρι σήμερα, μπορούσαν να προσδιορίσουν και σε επιτυχία τους: την έκταση, την ένταση και την διάρκεια ενός φαινομένου π.χ. της βροχής.
Σήμερα τόσο οι ναυτικοί όσο και οι πιλότοι των αεροσκαφών ενδιαφέρονται για πολύ περισσότερες μετρήσεις και πιο ολοκληρωμένη και ασφαλέστερη πρόγνωση από εκείνη του τύπου π.χ.: Ο πουνέντες κι ο γαρμπής σαν βραδιάσει θα τους δεις. Το ίδιο και οι γεωργοί για τον χρόνο της σποράς, των ψεκασμών, του θερισμού κ.λπ ή των ταξιδιωτών που πρόκειται να ταξιδέψουν ή να αναβάλλουν το ταξίδι τους.
Έτσι η ακριβής πρόγνωση καιρού απαιτεί μετρήσεις που σήμερα γίνονται με ειδικά όργανα. Κατά συνέπεια η επιστήμη αυτή του καιρού άρχισε να αναπτύσσεται αλματωδώς από την ανακάλυψη των οργάνων και των διαφόρων νέων τρόπων εφαρμογών που ξεκίνησε μόλις ένα χρόνο πριν την Εθνεγερσία των Ελλήνων δηλαδή μόλις το 1820. Βέβαια σήμερα ήδη τα περισσότερα όργανα είναι ηλεκτρονικά και διασυνδεδεμένα στο ηλεκτρονικό δίκτυο. Εκείνο όμως που βοήθησε επιπρόσθετα πολύ και δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής είναι ο καθορισμός της παγκόσμιας αρχής μέτρησης του πολιτικού χρόνου του 24ώρου με βάση εκείνον του Greenwich (Γκρήνουιτς). Επίσης μια άλλη σημαντικότατη βοήθεια στην εξέλιξη της επιστήμης αυτής ήταν η ανάπτυξη των μετεωρολογικών σταθμών σε ένα παγκόσμιο δίκτυο και η ταχύτατη αποστολή κωδικοποιημένων τηλεγραφημάτων από την οποία δραστηριότητα δημιουργήθηκε η έγκαιρη κατασκευή του μετεωρολογικού χάρτη που αποτελεί σήμερα την βάση στη πρόγνωση του καιρού.
Βέβαια δεν παραλείπεται ο σπουδαίος ρόλος που έπαιξαν το τηλέτυπο, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, το φαξ κ.ά. καθώς και ο μετεωρολογικός δορυφόρος στη διεθνή συνεργασία των επιστημόνων, στην ταχύτερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων και κατά συνέπεια στη πρόοδο της Μετεωρολογίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]