Μεσορόπη Καβάλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°51′56″N 24°4′54″E / 40.86556°N 24.08167°E / 40.86556; 24.08167

Μεσορόπη Καβάλας
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μεσορόπη Καβάλας
40°52′0″N 24°5′0″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Παγγαίου
Πληθυσμός467 (2021)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Παραδοσιακό σπίτι στη Μεσορόπη

Η Μεσορόπη είναι χωριό του Δήμου Παγγαίου στο νομό Καβάλας. Ο πληθυσμός της το 2021 ήταν 467 κάτοικοι.

Η ονομασία προήλθε από την αρχαία πρόταση εν μέσω ορέων οπή και μετεξελίχθηκε σε Μεσορόπη, που έγινε και η τελική ονομασία του χωριού για πολύ καιρό μέχρι και σήμερα.

Περιληπτικά, έχουν περάσει από το χωριό μεγάλες προσωπικότητες και λαοί είτε σαν επισκέπτες είτε σαν κατακτητές της αρχαίας αλλά και της νεότερης ιστορίας, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Λέων Γ' Ίσαυρος, ο Κοσμάς ο Αιτωλός και άλλοι[εκκρεμεί παραπομπή]. Πέρασαν επίσης Τούρκοι, Βούλγαροι και Γερμανοί, αλλά ποτέ δεν είχαν εγκατασταθεί πλήρως. Σημειώθηκαν επίσης ανακαλύψεις αρχαίων ελληνικών και λατινικών επιγραφών.

Το χωριό ανέκαθεν είχε θρησκευτική και ιστορική σημασία, αφού υπάρχουν δύο εκκλησίες που ακολουθούν τα δύο θρησκευτικά ημερολόγια: ο ναός του Αγίου Γεωργίου με το νέο ημερολόγιο και ο ναός Τιμίου Προδρόμου με το παλαιό ημερολόγιο.

Το 1890, έγινε απογραφή των κατοίκων, των σπιτιών καθώς και των δραστηριοτήτων του χωριού: έτσι λοιπόν υπήρχαν 1600 μόνιμοι ντόπιοι κάτοικοι, 100 μεγάλα σπίτια με κήπους και αυλές, 2 μεγάλα καταστήματα καπνού, αγροτική και κτηνοτροφική ζωή. Σήμερα οι κάτοικοι είναι 610 και η ζωή των ανθρώπων είναι κυρίως αγροτική και κτηνοτροφική με λίγες εξαιρέσεις.

Τα τελευταία τρία χρόνια γίνεται μία συλλογική προσπάθεια από τους κατοίκους του χωριού και από τον Δήμο Πιερέων για την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και του φυσικού πλούτου με την δημιουργία ξενώνων, εστιατορίων, καφενείων, καθώς και την διάνοιξη μονοπατιών στο βουνό. Η προσπάθεια αυτή γίνεται στα πλαίσια του Αγροτουρισμού και ταυτόχρονα για καινούργιες θέσεις εργασίας, με σκοπό και στόχο να μείνει η νεολαία στο χωριό και να προσελκυστούν νέοι επισκέπτες στο μέρος.

Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους, 30 λεπτά από την Καβάλα και 1 ώρα και 30 λεπτά από την Θεσσαλονίκη.

Όταν ίδρυθηκε - τον 6ο π.Χ. αιώνα - το χωριό βρισκόταν στην Πιερία κοιλάδα, αλλά, λόγω των πολλών επιδρομών ( μέσα Τουρκοκρατίας ), αναγκάστηκαν οι κάτοικοί της να ανεβάσουν το χωριό στο Παγγαίο.

Στα βυζαντινά χρόνια στην περιοχή υπήρχαν μοναστήρια, πολλά από τα οποία δεν διασώθηκαν.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μεσορόπη έχει τον Μέγα Αλέξανδρο Μεσορόπης,ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια αγωνιζόταν στα τοπικά πρωταθλήματα της Καβάλας. Το καλοκαίρι του 2015, η ομάδα αποφάσισε να μη δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα.

Προσωπικότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]