Μελέτης Κανιάρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μελέτης Κανιάρης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1915
Θήβα
Θάνατος19  Απριλίου 2007
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΕνιαία Δημοκρατική Αριστερά
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Βοιωτίας)

Ο Μελέτης Κανιάρης (Καλλιθέα Βοιωτίας, 1915 - 19 Απριλίου 2007) ήταν Έλληνας αντιστασιακός και βουλευτής με την ΕΔΑ.

Νεανικά χρόνια και διώξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μελέτης Κανιάρης γεννήθηκε στην Καλλιθέα Βοιωτίας το 1915. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια και είχε άλλα 6 αδέρφια. Γονείς του ήταν ο Αθανάσιος και η Ασήμω Κανιάρη. Ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο στη Θήβα και σπούδασε Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τα μαθητικά του χρόνια οργανώθηκε σε αριστερές οργανώσεις και στην ΟΚΝΕ. Έλαβε μέρος σε αγροτικές κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα να δικαστεί και να φυλακιστεί για τη δράση του.

Κατοχή - Αντίσταση - Εξορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1941 και ανέλαβε να οργανώσει το ΕΑΜ στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής και βόρειας Θήβας. Το 1944 εξελέγη επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου και το 1947 συνελήφθη και εξορίστηκε στην Ικαρία. Μετά την απελευθέρωσή του εργάστηκε στο ΕΑΜ της Αθήνας και το 1948 πιάστηκε και εκτοπίστηκε ξανά, αυτή τη φορά στη Λήμνο και την επόμενη χρονιά στη Μακρόνησο και στον Άγιο Ευστράτιο. Απελευθερώθηκε από την εξορία τον Φεβρουάριο του 1957, συνδέθηκε με την ΚΟΑ Αθήνας και εντάχθηκε στην ΕΔΑ, όπου εργάστηκε στον κομματικό μηχανισμό της.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξελέγη βουλευτής με την ΕΔΑ στο νομό Βοιωτίας στις εκλογές του 1958. Με την εγκαθίδρυση της χούντας κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη και κατέφυγε στο εξωτερικό, από όπου οργάνωσε τον αγώνα για την αποτίναξη του χουντικού καθεστώτος. Μετά την πτώση της χούντας επέστρεψε στην Ελλάδα.

Εξελέγη μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ από το 9ο συνέδριο του κόμματος και επενεξελέγη στα επόμενα συνέδρια. Παρέμεινε ενεργός μέχρι και το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Πέθανε στην Αθήνα στις 19 Απριλίου 2007 και κηδεύτηκε από το νεκροταφείο Καισαριανής με πολιτική κηδεία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]